• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Kluby postupne nabiehajú na začiatok letných príprav, my sa postupne budeme venovať každému účastníkovi SBL. Medzi prvými rozhýbali so sieťkami v Leviciach, kde sa rozhodli výrazne omladiť družstvo a ešte viac zvýrazniť slovenskú cestu, ktorej sa už dlhodobo venujú. Tréner Michal Madzin bude mať totiž k dispozícii len dvoch legionárov a výrazne omladený kolektív.

Patrioti v podstate vstupujú už do druhej fázy letnej prípravy, prvú absolvovali ešte v máji a júni, keďže mali k dispozícii dostatok hráčov. S tým súvisí aj fakt, že v metropole Tekova sa podarilo udržať takmer kompletnú slovenskú časť družstva. Na úvod augustovej časti prípravy však Madzin spolu so svojím asistentom Ladislavom Lutovským a kondičnou trénerkou Zuzanou Földiovou počítal absencie: „Trochu neplánovane máme k dispozícii len osmičku hráčov, je to však z objektívnych príčin, že sa nám nepodarilo dotiahnuť, aby tu boli úplne všetci. Traja juniori mali pred týždňom majstrovstvá Slovenska, preto dostali niekoľko dní naviac, aby si oddýchli. Pripoja sa k nám počas tohto týždňa. Verím, že od ďalšieho týždňa budeme mať kompletný káder.“

Levický káder prešiel zmenami, tie však neboli také markantné, ako tomu bolo v konkurenčných tímoch. Zo Slovákov nepokračuje v žlto-zelenom drese len Milan Žiak, koniec sa týkal aj všetkých legionárov z predchádzajúceho ročníka. Vedenie klubu dotiahlo štyri posily, každá z nich vzbudila záujem. Najaktuálnejšou je reprezentant Bulharska Cvetomir Černokojev, spolu s ním prišiel aj ďalší reprezentant Slovenska David Abrhám. Veľké očakávania sa vkladajú aj do amerického playmakera Henri Wade-Chatmana, respektíve talentovaného Patrika Pažického

„Odchody a príchody v rámci tímu sú prirodzeným procesom. Nerozmýšľali sme nad tým, či hráči, ktorí boli oslovení, mali ešte záujem alebo nie. Situácia bola taká, že sme hľadali len dvoch zahraničných hráčov. Veríme, že kvalitatívne zapadnú do nášho tímu. Veľmi rád som aj za Davida Abrháma, ktorý môže veľmi dobre zapadnúť do tejto partie. Pre mladých chalanov je to veľká šanca ukázať sa. Som zvedavý na tréningoch, ako sa budú vedieť presadiť mladíci v mužskej konkurencii,“ uviedol Madzin.

lv priprava 2

Na prvý pohľad rozhodne zaujmú dve veci - len dvaja legionári a nízky vekový priemer levického kolektívu. Treba hľadať za tým výnimočnú situáciu s koronavírusom alebo sa jednoducho klub rozhodol posunúť svoju dlhodobo razenú filozofiu na ďalší stupeň? „Nie je to korona, ale je to o filozofii, ktorou sa chceme uberať. Už pred rokom sa to začalo uberať slovenskou cestou, teraz to je už úplne touto cestou a ešte aj výrazne mladou. Pre mňa je to veľmi zaujímavé, teším sa na takúto prácu. Je tu veľa mladých hráčov a priestoru na prácu,“ odpovedal tréner Patriotov.

Práve mladícka dravosť je ešte zvýraznená tým, že traja hráči z mládežníckeho klubu ŠBK Junior Levice dostanú šancu zabojovať o miesto na súpiske „áčka“. Konkrétne ide o trio Daniel Chaban, Samuel Szabó a Dominik Špaňo. „Som plný očakávania, ako to vypáli. Myslím si, že aj chalani cítia, že tu majú obrovskú dôveru. Je na nás všetkých, aby sme pracovali tak, že sa dôvera prejaví tak, ako očakávam,“ povedal Madzin.

Samozrejme, výhodou môže byť, že v prípade potreby zostali Leviciam tri voľné miesta pre legionárov. Táto téma však nie je podľa Madzina na programe dňa: „Všetko naznačí až začiatok sezóny, možno niečo naznačia už prípravné zápasy, ale na tie sa nebudeme pozerať len z hľadiska výsledkov. Pri mladom kádri potrebuje každý trpezlivosť, dôveru a čas, aby sa to ukázalo, či to bude dostatočne konkurencieschopné družstvo. Verím, že je tu dostatok talentu, aby sme mohli skúsiť túto cestu.“

lv priprava 3

 

S omladením družstva súvisí prirodzene aj možná zmena herného prejavu, z ktorej je kouč Patriotov v očakávaní: „Teším sa na to ešte viac, pretože to nemusí byť také extra strojené, skôr by to mohlo byť voľné, rýchle a mládežnícke, čo sa mne páči. Zatiaľ ani s jedným tímom sme sa neprezentovali nejako extra pomalým a takticky prešpekulovaným basketbalom. Jadro tímu má však obrovskú kvalitu, všetko sú reprezentanti Slovenska.“

Cyklus prípravných zápasov sa pre „žlto-zelených“ rozbehne 22. augusta domácim súbojom s Brnom. Okrem toho je potvrdený prestížny súboj s českým Nymburkom, vystúpenie na kvalitne obsadenom turnaji v Brne a konfrontácia s ambicióznymi Svitavami. „V tomto smere ešte nie je všetko dotiahnuté. Jasne dané je, kedy začneme s prípravnými zápasmi. Čakáme ešte potvrdenie nejakých alternatív v septembrovej časti prípravy. Začiatok je pripravený a verím, že počas najbližších týždňov dotiahneme tie zápasy, ktoré budú smerovať k štartu ligy,“ vyjadril sa Madzin na tému prípravných duelov. Ako už býva zvykom, ostrou previerkou pred ligovým štartom by mal byť prvý duel v rámci Alpsko-jadranského pohára. „Uvidíme, aká bude skupina a možnosti. Je to totiž o dohode so súperom. Ak tam bude na to priestor, tak si myslím, že budeme hrať zápas,“ dodal tréner.

Pred Levicami a trénerským duom Madzin - Lutovský tak stojí nová výzva. S akými cieľmi ide už skúsený kouč Patriotov do druhého roku na lavičke? „Mojím cieľom je mať poctivé tréningy s takým mládežníckym nasadením. Na to sa teším. Verím, že v Leviciach bude hlad po tom ukázať sa. Keď to takto pôjde, s pozitívnou náladou a tímovou chémiou, tak verím, že v zápasoch bude čo ukázať,“ odpovedal na záver Madzin.

 

Aktuálna súpiska Patrioti Levice:

Prišli: David Abrhám (Inter Bratislava), Cvetomir Černokojev (Academik Sofia - Bulharsko), Patrik Pažický (MBK Victoria Žilina), Henri Wade-Chatman (TAU Castello - Španielsko), Daniel Chaban, Samuel Szabó, Dominik Špaňo (všetci ŠBK Junior Levice)

Pokračujú: Michal Madzin (tréner), Ladislav Lutovský (asistent trénera), Patrik AdámikMartin BachanBoris BojanovskýMartin DanieličViktor JuríčekŠimon KrajčovičSamuel Volárik

Odišli: Chris Flemmings, Amin Hot, Alandise Harris, Milan Žiak, Marko Perovič (všetci bez klubovej príslušnosti)

 

Aktuálny program prípravných zápasov Patrioti Levice:

22. augusta: Patrioti Levice - mmcité1 Basket Brno (ČR)

26. augusta: ERA Basketball Nymburk (ČR) - Patrioti Levice

28. - 29. augusta: Medzinárodný turnaj v Brne (mmcité1 Basket Brno/ČR, Patrioti Levice, Helios Suns Domžale/Slov., Atomerőmű SE/Maď.)

3. septembra: Patrioti Levice - DEKSTONE Tuři Svitavy (ČR)

Foto: archív LG