• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Predchádzajúcu sezónu sa „žlto-čiernym“ nepodarilo dosiahnuť ani na jednu trofej. To však sú na Pasienkoch zmeniť, pomôcť by im k tomu malo omladenie kolektívu a ešte prejavená dôvera v trénera Olivera Vidina.

Inter má tradične najvyššie ambície, rovnako tomu bolo tak aj pred sezónou 2017/2018. V Slovenskom pohári sa však museli uspokojiť so striebrom, v lige sa skončila ich púť v semifinále, kde nestačili na Košičanov. Družstvo trápili početné absencie, ktoré vyvrcholili hlavne v play off. Preto sa vedenie bratislavského klubu rozhodla počas leta urobiť radikálnejší rez v kádri.

Prišlo k výraznému omladeniu, čoho dôkazom je príchod dvojice slovenských reprezentantov Davida Abrháma a Michaela Fuseka. Po ročnej prestávke sú na súpiske aj americkí basketbalisti, túto krajinu reprezentuje duo Arik Smith a Lee Skinner. Z mladíkov opäť dostane šancu Tomáš Praženka, prvé minúty by mohol zbierať Timotej Mičuda. „Ešte čakáme na príchod Nemanju Barača, ten by sa k nám mal pripojiť budúci týždeň. Potom budeme v kompletnej zostave. My sme boli predchádzajúcu sezónu najstarším družstvom v lige. Chceme dať šancu mladým a talentovaným slovenským hráčom na Interi, aby si kvalitne zahrali. Podarilo sa nám podpísať mladého Abrháma. Na druhej strane, chceli sme zdvihnúť tempo, preto sme doniesli Američana Arika Smitha. Je to dobrý atlét. K tomu sme doplnili Lee Skinnera, ktorý verím, že bude v našej lige podávať kvalitné výkony. Kozlík a Mrviš boli zranení, nevedeli sme, ako to bude s nimi ďalšiu sezónu. Zlepšuje sa to a obaja by mali byť k dispozícii. Richard Grznár dostane oveľa väčšiu šancu ako pred rokom. Dúfam, že sa presadí,“ prezradil Vidin detaily zo začiatku prípravy a zo skladania tímu.

Na aktuálnej súpiske prekvapivo absentuje meno Radoslav Rančík. Skúsený pivot patril aj v predchádzajúcom ročníku k najlepším hráčom súťaže, čo dokazoval svojimi výkonmi a číslami. „S Radom som nebol v kontakte, ale predpokladám, že trénuje. V klube sme sa však dohodli na tom, že to vyskúšame s mladšími hráčmi,“ vysvetľuje kouč Interu. Nielen absencia Rančíka, ale aj návrat amerických basketbalistov do zostavy. To sú ťažiskové body zmien na Pasienkoch. Čo si Vidin sľubuje od Smitha a Skinnera? „Hlavne dynamiku a atletičnosť. Aj pred dvoma rokmi sme mali dvoch Američanov, preto si myslím, že je to dobré. Hlavným dôvodom, prečo sme sa tak rozhodli, je ich energia na palubovke.“

Päť nových mien a hlavne výraznejšie omladenie, dá sa teda očakávať iný herný prejav Interu? „Určite sa zmení náš herný prejav na palubovke. Fusek je jednoznačne najvyšším hráčom v našej lige, budeme sa ho snažiť použiť inak, ako ostatní. Myslím si, že sme viac dynamickí, ako pred rokom. Samozrejme, viac nám povedia samotné zápasy,“ odpovedal Vidin.

Pre srbského kouča to bude tretia sezóna za sebou na Interi. Aj napriek tomu, že sa nepodarilo získať ani jednu trofej v predchádzajúcom ročníku, tak od vedenia klubu dostal dôveru pracovať s tímom. „Je to dôvera vedenia Interu voči mojej robote. Na druhej strane, nie je ľahké zotrvať na Interi. Treba povedať, že aj moja dôveru voči Interu je veľmi veľká,“ vyhlásil kormidelník „žlto-čiernych“. Bude mať tak jeho kolektív opäť najvyššie ambície? „Ja si vždy dávam najvyššie ambície, či mám na to tím alebo nie. Verím svojim hráčom, že sa nám podarí získať titul,“ uzatvoril Vidin.

 

Aktuálna súpiska BK Inter Bratislava:

Prišli: David Abrhám (VŠEMvs Karlovka Bratislava), Arik Smith (Umeå BSKT - Švédsko), Lee Skinner (BC Geosan Kolín - Česko), Michael Fusek (BC Prievidza), Timotej Mičuda (BKM SPU Nitra)

Zostávajú: Oliver Vidin (tréner), Roman Ivan (asistent trénera), Nemanja BaračMarek KozlíkGoran BulatovičRichard GrznárMichal BaťkaTomáš MrvišMiroslav PáleníkTomáš Praženka

 

Aktuálny program prípravných zápasov BK Inter Bratislava pred sezónou 2018/2019:

29.08. – BK Inter Bratislava – BK JIP Pardubice (ČR)

30.08. – BK Inter Bratislava – DEKSTONE Tuři Svitavy (ČR)

06.09. – BK Olomoucko (ČR) – BK Inter Bratislava

07.09. – BK Opava (ČR) – BK Inter Bratislava

13. – 15.09. – Medzinárodný turnaj vo Svite (Iskra Svit, BK Inter Bratislava, BK Olomoucko/ČR, KK Škrljevo/Chor.)

21. – 23.09. – Medzinárodný turnaj v Ostrów Wielkopolski (BM Slam Stal Ostrów Wielkopolski/Poľ., BK Inter Bratislava, BK JIP Pardubice, ?)

26.09. – BK Inter Bratislava - Atomerőmű SE (Maď.)

29.09. - Klosterneuburg Dukes (Rak.) – BK Inter Bratislava

Foto: Vladimír Dorňák