• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pred sezónou 2015/16 sa stal hlavným trénerom BC Prievidza Miljan Čurovič. Ten doviedol mužstvo k majstrovskému titulu a v ďalšej sezóne sa s ním pozrel do pohárovej Európy.

Šiesty majstrovský titul 

Pred sezónou 2015/16 sa pozície hlavného trénera BC Prievidza zhostil Miljan Čurovič, ktorý v predošlom ročníku viedol nášho rivala z Komárna.

Prievidza síce vstúpila do sezóny s novým koučom a obmeneným kádrom, no to nezanechalo žiadnu stopu na našich výkonoch, práve naopak. Mená ako Mike Rostampour, Jaytornah Wisseh, Svetozar Stamenkovič či Richard Körner sa rýchlo pridali k osvedčeným lídrom. Po roku sa nám podarilo obhájiť víťazstvo v základnej časti, i keď ostatné tímy boli v tesnom závese. Situáciu v lige sme pritom mali oproti predchádzajúcemu ročníku o čosi sťaženú kvôli nahustenejšiemu programu. Boli sme totiž účastníkmi premiérovej sezóny Alpsko-jadranského pohára.

V tejto nadnárodnej súťaži sme sa rozhodne nestratili, postúpili sme až do Final 4. Napokon sme sa nedostali na pomyselný stupeň víťazov, no ukázali sme sa v dobrom svetle.

12

Po skončení Alpsko-jadranského sme sa mohli naplno koncentrovať na domácu súťaž, ktorá pre nás bola prioritou. Ako víťaz základnej časti sme sa v úvodnom kole vyraďovacej fázy stretli s Nitrou. Papierové predpoklady sa naplnili, štvrťfinále bolo jasnou záležitosťou v náš prospech. Konfrontácie s mužstvom spod Zobora sme priemerne vyhrali o 25 bodov.

V semifinále nás však čakala podstatne ťažšia skúška proti Košiciam. Prvý zápas ešte dopadol pomerne jednoznačnou výhrou nášho celku, lenže potom nám Košice ukázali svoj potenciál, keď oni pre zmenu celkom jednoznačne uchmatli pre seba druhý duel série. Košice hrýzli aj naďalej, semifinálové duely sa niesli v znamení boja o každú loptu. Pozíciu favorita série sme však nakoniec zvládli a postup do finále sme potvrdili na súperovej palubovke.

Čakalo nás veľké finále. Po roku sme dostali šancu na reparát proti obhajcovi trofeje a nášmu premožiteľovi z predošlej sezóny. Komárno bolo odhodlané predčiť nás aj druhý rok po sebe, to sme ale rozhodne nechceli dopustiť. A Komárno sme o tom rázne informovali naším vstupom do finálovej série. Ujali sme sa vedenia 3-0 na zápasy a k dispozícii sme mali hneď tri majstrovské mečbaly. Komárno odvrátilo prvú možnosť, no v ďalšom dueli už nemalo nárok. Pred zrakmi domáceho publika sme zdvihli nad hlavu trofej. Prievidza mohla oslavovať zisk šiesteho titulu v klubovej histórii.

Účinkovanie v pohári FIBA

Ako úradujúci majster sme mohli mať len tie najvyššie ambície. Tím posilnený o Andreho Jonesa alebo Rastka Dramičanina okrem SBL navyše znova bojoval aj na európskom fronte, tentoraz na ešte vyššej úrovni. Nedostali sme sa do hlavnej časti Ligy majstrov, no Prievidzu sme zviditeľnili v Európskom pohári FIBA.

Napriek silnej konkurencii bohatších klubov sme boli v skupine F kvalitným súperom a senzačne sme postúpili do druhej fázy. Tam sa klub BC Prievidza ocitol v spoločnosti mužstiev z Turecka, Francúzska a Belgicka. Rozdiely v rozpočtoch klubov sa ukázali výraznejšie ako v predošlej fáze a naša púť v Európe sa skončila. Avšak náš tím zanechal veľmi dobrý dojem. Odchádzali sme so vztýčenou hlavou.

V lige sme tentokrát zakončili základnú časť na tretej priečke, čo nám stále zaručovalo dobrú východiskovú pozíciu do play-off. Vo štvrťfinále sme bez väčších komplikácií zvládli rolu favorita proti Svitu. Semifinále už bolo podstatne ťažším orieškom. Vedeli sme, že proti Interu Bratislava nás čaká tvrdý súboj.

IMG 0352

V prvom zápase na Pasienkoch sme uspeli a zdalo sa, že si predsa môžeme aj po štvrtý raz v rade zahrať vo finále. Ďalšie semifinálové duely sa však zmenili na nočnú moru. Inter uchmatol ďalšie tri duely pre seba, najviac pritom 6-bodovým rozdielom. Tri tesné prehry nás zlomili, piaty zápas bol jasnou záležitosťou Interu.

Do finále sme sa tak po troch sezónach nepozreli, o veľkom úpadku ale reč byť nemohla. Ziskom bronzu sme potvrdili svoje miesto medzi slovenskou basketbalovou elitou.

Zdroj: pdbasket.com

Foto: Vladimír Králik