• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Prvotné čierne scenáre sa nenaplnili, Handlová zostáva aj naďalej súčasťou SBL. „Baníci“ sa však rozhodli vydať inou cestou, ako tomu bolo po predošlé roky. Stávka na slovenskú cestu a trénerského nováčika prináša svoje riziká, tie práve tamojším fanúšikom zatiaľ imponujú. Žiadna ľahká úloha pred koučom Danilom Rakočevičom však nie je.

Podobne ako vo väčšine klubov, aj v Handlovej nezostal kameň na kameni. Zo začiatku mohla za to neistá situácia, ktorá zmobilizovala fanúšikov Baníka. Tradičnú značku nechceli nechať ľahnúť popolom, preto sa rozhodli vyhlásiť finančnú zbierku. Tá priniesla svoj efekt, klub pokračuje a k dnešnému dňu má takmer kompletné družstvo. „Začali sme s deviatkou hráčov, všetko sú Slováci. Goran Bulatovič je už tu, zatiaľ je v karanténe. Dúfam, že o pár dní sa k nám pripojí. Zečeviča čaká to isté. Riešime už príchod aj našej poslednej posily. Verím, že v priebehu budúceho týždňa budeme na tréningu kompletní,“ prezradil na úvod Rakočevič.

Na Hornej Nitre si však budú musieť ľudia zvykať na nové tváre. Hneď tou najvýznamnejšou je zmena na trénerskom poste, kde dostáva premiérovú šancu medzi mužmi Čiernohorec Danilo Rakočevič. So sebou si priniesol zaujímavé tváre, záujem vzbudili hlavne príchody Gorana Bulatoviča či Dalibora Hliváka. Debut v najvyššej súťaži čaká viacerých hráčov, napríklad odchovanca Považskej Bystrice Adama Krčmárika. Na druhej strane, straty boli v úvodných týždňoch prestávky dosť významné. Tomáš Mrviš zamieril na Spiš, Jakub Petráš do českého Kolína, Aleksandar Radukič do maďarského Jászberény. Miernou náplasťou však bolo pokračovanie Mareka Jašša v zeleno-čiernom drese.

„Vzhľadom na tie naše podmienky, ktoré sme mali, tak sme to podľa mňa poskladali dobre. Máme dosť mladých hráčov, ktorí sa chcú ukázať. Potom je tu skupinka, ktorá už má niečo odohrané a chce niečo dosiahnuť. A máme troch skúsených hráčov. Čakáme na dvoch ambicióznych Srbov, podľa informácií, ktoré máme, chcú pracovať,“ vyjadril sa k skladbe družstva nový tréner Handlovej.

handlova priprava 3

Nový ročník SBL otvára šancu pre viaceré nové slovenské tváre. Celkovo sa kluby vydávajú oveľa mladšou cestou, Handlová v tomto smere nie je výnimkou. Je potrebné za tým hľadať problémy z predchádzajúcich mesiacov, respektíve situáciu s koronou? „Ja to mám rád. Myslím si, že v každej krajine musia byť základom domáci hráči. Vzhľadom na naše podmienky, sme nemohli kúpiť dlhodobých reprezentantov. To bol napríklad prípad Mrviša. Je podľa mňa dôležité vydržať, byť trpezlivý a dať možnosť Slovákom. Nie je to podľa mňa zlý základ do budúcnosti. Potrebujeme čas, niektorí hráči dostanú oveľa väčšiu úlohu. Verím tomu, že sa počas sezóny budeme zlepšovať. Máme ideálne podmienky,“ odpovedal Rakočevič.

Len trio legionárov, s takým počtom štartuje Baník tradičnú letnú prípravu. A iba pre jedného z nich to nebude debut medzi profesionálmi. Možno považovať zloženiu tímu aktuálne za konečné? „Momentálne je káder uzavretý. Ak sa niečo zmení, tak to budeme riešiť. Mali sme určitý rozpočet na hráčov,“ ozrejmil nový kouč „baníkov“.

Pre drvivú väčšinu nová situácia, v prvom rade pre Rakočeviča. Čiernohorský tréner pôsobí na Slovensku dlhé roky, no až teraz si vyskúša prvýkrát fungovanie medzi mužmi. Učiteľa mal však na to ideálneho, v pozícii asistenta trénera zbieral v Interi Bratislava skúsenosti od Aramisa Nagliča. Veľkou devízou môže byť prax z európskych pohárov. „Myslím si, že mali by sme sa vybrať cestou pozitívnej energie v obrane a dobrého šprintu do útoku. Títo hráči to podľa mňa dokážu. Dúfam, že sa pripravíme dobre a zranenia nás budú obchádzať. To je zatiaľ môj plán. Chceme bojovať o každú loptu a doskok,“ načrtol možnosti herného prejavu čiernohorský kormidelník.

handlova priprava 2

Program prípravných duelov zatiaľ nemajú Handlovčania kompletný, podľa aktuálneho programu začnú 29. augusta domácou previerkou so Spišskou Novou Vsou. Následne ich čakajú zahraniční súperi z Česka, Rakúska a Maďarska. „Zdá sa mi, že v príprave nás čakajú silnejší súperi ako som chcel (úsmev). Určite nám však ukážu, čo nám chýba a preto to bude lepšie. Samozrejme, vždy je mať dobré aj nejakého kvázi ľahšieho súpera, aby tím získal výhrou sebavedomie. Korona však ovplyvnila aj program prípravných zápasov. Ešte hľadáme jedného súpera,“ vysvetlil Rakočevič.

Na Hornej Nitre štartuje nová etapa. Zaujímavá výzva, mnoho Slovákov a veľká početnosť nováčikov. Čo čaká od svojho debutu na lavičke Rakočevič? „Cieľom je určite skončiť čo najlepšie v lige. Mojím osobným cieľom a podľa mňa aj hráčov bude to, aby sme ukázali, že bojujeme a fanúšikovia budú spokojní. Verím, že sa o nás bude písať, že sa zlepšujeme. Uvidíme, aký výsledok nám to prinesie,“ odpovedal na záver tréner Handlovej.

 

Aktuálna súpiska MBK Baník Handlová:

Prišli: Danilo Rakočevič (tréner), Goran BulatovičDalibor Hlivák (všetci Inter Bratislava), Lukáš Bolek (MBK Rieker COM-Therm Komárno), Adam Krčmárik (IMC Slovakia Považská Bystrica), Noel Mikič (MBA Prievidza), Aleksandar Zečevič (Florida Atlantic University - USA)

Pokračujú: Michal DolníkSaša JankovičMarek JaššBranislav MátychAdam Stehlík

Odišli: Tihomir Bujan (tréner, KK Zadar/Chor.), Aleksandar Radukič (Jászberény KSE/Maď.), Eugene Harris (Jämtland Basket/Švéd.), Tomáš Mrviš (Spišskí Rytieri), Jakub Petráš (BK Geosan Kolín/ČR), Corey Allen jr., Filip Bartuš, Miles Bowman jr., Stefan Mitrovič (všetci bez klubovej príslušnosti)

 

Aktuálny program prípravných zápasov MBK Baník Handlová:

29. augusta: MBK Baník Handlová - Spišskí Rytieri

2. septembra: MBK Baník Handlová - DEKSTONE Tuři Svitavy (ČR)

4. septembra: NH Ostrava (ČR) - MBK Baník Handlová

12. septembra: MBK Baník Handlová - SKN St. Pölten (Rak.)

15. septembra: Jászberény KSE (Maď.) - MBK Baník Handlová

Foto: archív MD