• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Kluby na Hornej Nitre sú si v mnohých veciach podobné. Nielen Handlová, ale aj Prievidza zažila počas vynútenej prestávky svoje problémy. Zníženie rozpočtu, trénerská výmena a omladenie kolektívu. Nováčik na poste hlavného kouča Maroš Helmecy si na seba nepripúšťa tlak, ktorý je v Niké aréne prirodzenou súčasťou basketbalovej roboty.

Aj keď sú Handlová a Prievidza úhlavnými rivalmi, scenár z predchádzajúcich týždňov bol v mnohých ohľadoch podobný. Tiež vznikla finančná zbierka na podporu klubu, tiež sa rozprávalo o výraznejšom znížení rozpočtu a tiež aj o odlišnej filozofii. Všetko napokon dopadlo pozitívne, vedenie klubu vyskladalo družstvo, ktoré sa stretlo na začiatku letnej prípravy. „Začali sme so sedmičkou hráčov. Dvaja mladí hráči majú nejaké zranenia, ktoré verím, že v dohľadnej dobe doriešime. Ako sa písalo, tak dvojica basketbalistov sa k nám pripojí neskôr,“ uviedol na úvod Helmecy.

Víťaz jedinej trofeje v sezóne 2019/2020 však musel vykonať radikálnu zmenu tímu. Fanúšikov určite nepotešili odchody kľúčových hráčov ako Ibrahim Durmo, Nikola Gačeša, Andrew Guillory alebo Nenad Delič. Zarezonovala aj trénerská výmena, kde prišlo k prekvapivému koncu Krunoslava Krajnoviča a k posunu asistenta trénera Maroša Helmecyho na pozíciu hlavného trénera. Z príchodov určite najviac zaujal návrat dobre známeho ex-hráča Levíc Mihu Vašla. Veľké očakávania sú aj od skúseného pivota Dragana Bjeletiča, zaujímavé bude tiež sledovať ligového nováčika Samuela Kincela. Jedinou aktuálne nezodpovedanou otázkou je pokračovanie, respektíve odchod Adama Antoniho.

„Ja som spokojný. Pracovali sme s tými možnosťami, ktoré sme mali. Či už to boli finančné alebo iné, ktoré sme dokázali hráčom tu ponúknuť. Snažili sme sa vytvoriť mladšie družstvo, aby sme mohli hrať o čosi rýchlejší basketbal. Je tu veľa mladých hráčov, ktorí sa môžu pobiť o svoju príležitosť. Verím, že konečne uvidíme tých slovenských hráčov, o ktorých sa rozpráva, že nedostávajú príležitosť. Teraz to záleží už len na nich. Nateraz je káder uzatvorený,“ povedal k zloženiu tímu tréner Prievidze.

prievidza priprava 2

Pred mnohými klubmi je momentálne jedinečná možnosť na prácu so Slovákmi. Situácia s koronavírusom totiž priniesla veľké zmeny a ťažkosti s príchodmi legionárov. Ako sa s týmto popasovali v Prievidzi? „Myslím si, že korona nás najviac ovplyvnila finančne. Ako sa písalo v článku, tak z pohľadu rozpočtu sme išli približne o 60 percent dole. Pri hľadaní hráčov sme museli vyberať podľa našich finančných možností. To nás asi ovplyvnilo najviac. Keď sa dalo, tak sme trénovali, takže v tomto problém nebol,“ odpovedal Helmecy.

Diskutovanou témou nielen na Hornej Nitre, ale aj v rámci basketbalovej scény, je hodnotenie slovenskej časti tímu. V Prievidzi sa táto časť javí ako problém dlhodobejšieho charakteru, klubu sa nedarí adekvátne zapĺňať tieto posty. Nový ročník tak prináša veľkú šancu pre mladíkov z úspešného mládežníckeho družstva MBA Prievidza. Priestor na súpiske opäť dostane štvorica z nich.

„Máme Mateja Majerčáka na pozícii jedna a Jakuba Pasovského, ktorý môže hrať na jednotke a dvojke. K nosnejším hráčom by mal patriť aj Samuel Kincel. Potom máme štvoricu juniorov, pri ktorých je to na nich, ako budú na sebe pracovať a akú príležitosť sa im podarí získať. Bude to určite o mladých, ale našim prioritným cieľom je zlepšovanie týchto mladých hráčov. Plánujeme sa sústrediť na ich progres, či ho robia krok po kroku. Očakávania od menej skúsených hráčov sú také, aby išli v tréningovom procese na 120 percent. Samozrejme, bude určitá tolerancia na chyby, možno väčšia ako pri skúsenejších hráčoch, ale nebude nulová. Spokojní budeme vtedy, keď si po čase sadneme, budeme analyzovať mladých hráčov a uvidíme ich progres,“ zamyslel sa kormidelník BC.

prievidza priprava 3

Úspešný mládežnícky tréner a v predošlých rokoch aj asistent, tak má pred sebou novú výzvu. Helmecyho čaká ostrý debut v najvyššej súťaži, viac povinností a tiež zodpovednosti za herný prejav a výsledky. S akým herným prejavom by sa bývalý basketbalista rád prezentoval? „Budeme sa snažiť dobre a tvrdo brániť. Chceme hrať rýchlejší basketbal, viac tranzície. Rád by som naučil hráčov, aby vedeli, kedy hrať rýchlo a kedy to spomaliť,“ prezradil Helmecy.

Kolobeh prípravných duelov štartuje pre Prievidžanov už 22. augusta, zatiaľ sú potvrdené tri zápasy a jedno vystúpenie na turnaji v českom Olomouci. „Som spokojný. Je pre nás podstatné, aby sme odohrali zápasy a ukázali nám, kde máme silné a slabé stránky, aby sme si to roanalyzovali a ďalej sa na to pripravovali,“ zhodnotil program nový kouč Prievidze.

Fanúšikovia BC si budú asi musieť zvyknúť na odlišné pozície, ako tomu bolo po predchádzajúce roky. V prvom rade to bude chcieť ich podporu a trpezlivosť s mladým a menej skúseným kolektívom. To však môže byť paradoxne devíza pre Helmecyho a jeho novozloženú partiu. „Najjednoduchšie by bolo povedať, že chceme titul a Slovenský pohár. To sa dlho nikomu nepodarilo (úsmev). Do každého zápasu chceme ísť na 120 percent, pokúsiť sa ho vyhrať a urobiť všetko, aby bolo čo najviac víťazstiev. Hlavným cieľom je vychovať mladých hráčov, aby boli v budúcnosti basketbalistami a dať im príležitosť na zlepšenie,“ uzatvoril Helmecy.

 

Aktuálna súpiska BC Prievidza:

Príchody: Dragan Bjeletič (Zlatorog Laško - Slovinsko), Matej Kielar (MBA Prievidza), Samuel Kincel (Basketbal Olomouc - Česko), Romain Louiserre (A.S. Forio Basket - Taliansko), Legend Robertin (Polisportiva Alfa Catania - Taliansko), Miha Vašl (Hopsi Polzela - Slovinsko)

Zostávajú: Maroš Helmecy (hlavný tréner), Adam AntoniFilip Bakoš, Patrik Lukáč, Matej MajerčákMaxim Matuška, Jakub Pasovský

Odišli: Krunoslav Krajnovič (tréner), Ibrahim Durmo (OKK Sloboda Tuzla - Bosna a Hercegovina), Zlatko Jovanovič (KK Zlatibor Čajetina - Srbsko), Nenad Delič, Andrew Guillory, Nikola Gačeša, Jakub Mokráň, Delvon Johnson, Jakub Kádaši (všetci bez klubovej príslušnosti)

 

Aktuálny program prípravných zápasov BC Prievidza:

22. augusta: Iskra Svit - BC Prievidza

29. augusta: BC Prievidza - Iskra Svit

3. - 4. septembra: Medzinárodný turnaj v Olomouci (BK Olomoucko/ČR, BC Prievidza, ?, ?)

8. septembra: BC Prievidza - NH Ostrava (ČR)

Foto: Facebook