• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Záverečnou päticou hráčov sa obzrieme v rámci nášho letného seriálu za hviezdami, ktoré vzišli z našej súťaže.

Ronald Moore

Ako začínal:  Na Slovensko prišiel „Maestro“ s mimoriadne pôsobivou univerzitnou vizitkou. V drese Sieny získal tri konferenčné tituly a rovnako trikrát bol súčasťou najlepšieho tímu. V Nitre sa očakávali od neho veľké veci, o čom svedčali aj jeho čísla – 7,0 bodu, 3,4 doskoku, 7,7 asistencie a 1,9 zisku.

Dopad na Slovensku: Prechod medzi profesionálov vyšiel Mooreovi na jednotku, pod taktovkou Ľubomíra Urbana sa okamžite zaradil medzi dôležité persóny tímu. Neraz dokázal rozhodnúť zápasy a svojimi rozohrávačskými schopnosťami patril medzi najlepších v lige. Jeho takmer dokonalá prvá profesionálna sezóna však nepriniesla majstrovský titul, ten napokon získali hráči Levíc.

 

Štatistiky a ocenenia na Slovensku: Štartovací bod Mooerovej kariéry priniesol zápasový priemer 16,9 bodu, 5,0 bodu, 6,9 asistencie (líder) a 2,4 zisku (2. miesto). Tieto čísla mu vyniesli miesto v najlepšom tíme sezóny podľa portálu basket.sk aj eurobasket.com.

Kde pokračoval: Jeho ďalšie kroky viedli do okolitých krajín, najskôr sa Moore upísal poľskému PGE Turow Zgorzelec, kde si vyskúšal Eurocup. Z Poľska sa presunul do Maďarska, s Albacomp-UPC Székesfehérvár sa dočkal prvého majstrovského i pohárového triumfu. Sezónu 2013/2014 začínal na Ukrajine v tíme SK Cherkasy Monkeys, ale vo februári prišla ponuka z talianskej Serie A, kde sa Moore napevno usadil. Necelé dva roky pôsobil v Pasta Reggia JuveCaserta a od sezóny 2015/2016 je tvárou Giorgio Tesi Group Pistoia. V predchádzajúcej sezóne sa jeho štatistiky pohybovali na 7,3 bodu, 4,2 doskoku, 6,2 asistencie (2. miesto) a 1,0 zisku.

Brandis Raley-Ross

Ako začínal:  Do Svitu prišiel americký rozohrávač z univerzity South Carolina, kde patril k oporným pilierom tímu.

Dopad na Slovensku: Na Slovensku stihol odohrať v drese Iskry len tri zápasy, ale aj tie mu otvorili ďalšie dvierka do jeho basketbalovej kariéry. 

 

Štatistiky a ocenenia na Slovensku: Priemer 10,3 bodu, 4,7 doskoku a 1,3 zisku boli dostačujúce na to, aby Raleyho-Rossova kariéra v ďalších rokoch nezastavila.

Kde pokračoval: Krátka etapa vo Svite priniesla možnosť pôsobiť v sezóne 2011/2012 v estónskom Tallinna Kalev. Stal sa tretím najlepším strelcom súťaže a členom druhého najlepšieho tímu ročníka. Následne sa presunul do BC Rakvere Tarvas, vyskúšal si Baltickú ligu, získal Estónsky pohár a tentoraz sa stal členom najlepšej základnej päťky ročníka. Na rok si odskočil do gréckeho Panelefsiniakos AOK Eleusina, aby sa opäť vrátil do Rakvere pre cenu najlepšieho legionára sezóny, rozohrávača roka a samozrejme aj člena najlepšieho tímu. Skúšal šťastie v NBA, ale do tímu Charlotte Hornets sa nezmestil. Predchádzajúci rok odohral Raley-Ross až v troch tímoch, najskôr BC Kalev/Cramo Tallinn bojoval v Európskom pohári FIBA a VTB lige, v januári odohral šesť duelov za litovský Panevezys Lietkabelis, aby sa vo februári opäť vrátil do BC Rakvere Tarvas. Stal sa najlepším strelcom ligy a lídrom v počte získaných lôpt.

Jeremy Simmons

Ako začínal: Pred pôsobením na Slovensku nebol Simmons úplným nováčikom v Európe. Z univerzity Charleston sa dostal do poľského tímu SKS Polpharma-Pakmet Starogard Gd. Vo svojej prvej profesionálnej sezóne získal Poľský superpohár a jeho zápasový priemer činil 10,8 bodu a 7,2 doskoku.

Dopad na Slovensku: V levickom drese pomáhal úspešne Simmons na oboch frontoch, či už v slovenskej alebo českej najvyššej súťaži. Svoje herné schopnosti preniesol aj do úspešného účinkovania na palubovke.

 

Štatistiky a ocenenia na Slovensku: Celkovo odohral americký krídelník 57 duelov s priemerom vyše 12 bodov, 7 doskokov a jedného bloku na zápas.

Kde pokračoval: Z Levíc pokračoval do gruzínskeho Sokhumi Tbilisi a do klubu zo Saudskej Arábie Al Ittihad Jeddah. Jeho výkony neunikli tímu druhej najvyššej talianskej súťaže Givova Scafati Basket, kde strávil dve sezóny. Za ten čas sa Simmons vypracoval na člena najlepšieho tímu sezóny v ročníku 2014/2015. V novej sezóne si vyskúša belgickú najvyššiu súťaž, na kontrakte sa dohodol s tímom Basic-Fit Brussels.

Vincent Simpson

Ako začínal: Nezabudnuteľný rozohrávač s povestnou hustou bradou sa do Európy dostal cez univerzitu Hampton, krátke pôsobenie v nemeckom  Bochum Astro Stars a americkom tíme Scranton/Wilkes-Barre Steamers. Pred príchodom do Komárna začínal sezónu 2012/2013 v maďarskom MJUS-Fortress Kormend, kde si vyskúšal tiež Eurochallenge Cup. V priemere mal Simpson v Maďarsku na konte 10 bodov, 2 doskoky a 2 asistencie.

Dopad na Slovensku: Prvýkrát si komárňanský dres navliekol Simpson v januári a okamžite sa zaradil k dôležitým postávam na ceste za úspešnou sezónou „obuvníkov“. Napokon získal na juhu Slovenska Slovenský pohár a ligové striebro.

Štatistiky a ocenenia na Slovensku: S dobrou rukou za tri body, vhodnými rozohrávačskými schopnosťami sa Simpsnovi podarilo priemerne získať 10,9 bodu, 2,0 doskoku a 3,7 asistencie.

Kde pokračoval: Úspešná sezóna v Komárne sa premietla do angažmánu v estónskom Tartu Ulikool/Rock, kde Simpson získal Estónsky pohár, striebro v Baltickej a Estónskej lige a štvrťfinále Eurochallenge Cupu. Samozrejme nechýbal ani v jednom z najlepších tímov ročníka. Na severe Európy zostal aj v sezóne 2014/2015, keď sa upísal Södertälje Kings, ale nakoniec skončil ročník v gréckom Panelefsiniakos AOK Eleusina. Simpson sa pred rokom opäť vrátil na chladný sever, získala ho fínska BC Nokia. Od januára však bol tvárou belgického Kangoeroes Basket Willebroek, priemerne pomáhal tímu 16,2 bodmi, 2,5 doskokmi a 1,4 asistenciou.

Amin Stevens

Ako začínal: Simpsonov americký kolega zo sezóny 2012/2013 štartoval v Komárne svoju profesionálnu kariéru ako absolvent univerzity Florida A&M s pôsobivým priemerom z posledného roka – 17,1 bodu, 10,4 doskoku, 1,4 asistencie, 1,5 zisku a 1,1 bloku na zápas.

Dopad na Slovensku: V najvyššej slovenskej súťaži nezostal Stevens dlžný očakávaní, ktoré do neho vkladal komárňanský menežment. V podkošovom priestore patril k najlepším hráčom ročníka.

 

Štatistiky a ocenenia na Slovensku: Zisk Slovenského pohára, ligového striebro a menovanie do jedného z najlepších tímov sezóny podľa medzinárodného portálu eurobasket.com. Stevens urobil správny krok vo svojej kariére, jeho 15,2 bodu, 7,0 doskoku a 1,2 asistencie mu umožnilo pokračovať ďalej v basketbale.

Kde pokračoval: Zo Slovenska sa presunul na dva roky do Rakúska, najskôr pôsobil v BSC Raiffeisen Furstenfeld Panthers, kde sa stal druhým najlepším strelcom súťaže (20,0 bodu), piatym najlepším v počte doskokov (7,7 lôpt) a tretí v počte ziskov (1,8 lôpt). Ani v rakúskej najvyššej súťaži nechýbal v niektorom z najlepších tímov sezóny. Pred sezónou 2014/2015 prešiel ku konkurenčnému BC Zepter Viedeň. Druhá rakúska sezóna dopadla pre Stevensa ešte lepšie – ocenenie pre najlepšieho krídelníka roka, ligové striebro, člen najlepšieho tímu sezóny. Taktiež si počas oboch rokoch zahral v All Stars zápase a dvakrát sa stal víťazom smečiarskej súťaže. Sezónu 2015/2016 strávil v nemeckom Basketball Löwen Braunschweig, kde mal priemerne v zápase 7,8 bodu a 4,2 doskoku.

FOTO: Rôzne