• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po troch víťazstvách nad Handlovou, Žilinou a Karlovkou sa basketbalisti KB Košice pripravujú na stredajšie derby v Spišskej Novej Vsi, no už o desať dní ich čaká prvá veľká výzva sezóny. Domáca hala Býkov sa totiž od 15. do 17. februára zmení na arénu, v ktorej sa osem tímov pobije o cenný Slovenský pohár.

Fanúšikom basketbalu pritom netreba pripomínať, že Košice vybehnú do štvrťfinálového súboja proti bratislavskej Karlovke v pozícii obhajcu trofeje. Pred rokom totiž porazili vo finále bratislavský Inter na jeho vlastnej palubovke 95:85.

„Sú to veľmi pekné spomienky, ale vieme, že to nebolo jednoduché. Obzvlášť, ak sa nám na rozcvičke pred semifinále zranil Pilčevič, ktorý bol dovtedy veľkým lídrom. O to cennejšie bolo, že ho tím dokázal zastúpiť a zvládli sme to v prvom rade kolektívnym výkonom,“ zaspomínal si športový manažér Richard Leško, ktorý priviedol „Býkov“ pred dvanástimi mesiacmi k prvej veľkej trofeji v histórii mladého klubu v pozícii hlavného trénera. Okrem neho vtedy na víťaznej fotke pózovali i Stanislav Baldovský a Radenko Pilčevič. „Dúfam, že tou víťaznou formulkou nainfikujú aj súčasných spoluhráčov a dokážu zopakovať tú vlaňajšiu víťaznú jazdu,“ pousmial sa Leško.

Na finálový turnaj Slovenského pohára už pomaličky začína myslieť aj tréner Miljan Čurovič.

„Ideme krok po kroku. Teraz nás ešte čakajú zápasy proti Spišskej Novej Vsi a Leviciam a potom pristúpime s plným rešpektom ku Karlovke. Mentálne i fyzicky sme nastavení tak, aby sme odohrali v Slovenskom pohári tri zápasy,“ vyslovil sa srbský kormidelník.

Turnaj Final Eight na domácej palubovke dáva Košičanom do rúk výborné karty, veď v aktuálnej sezóne prehrali doma jeden, jediný zápas (s Prievidzou).

„Čo sa mňa týka, tak nemusela prísť ani tá jedna prehra. Prišla však a prišla zaslúžene. Chlapcov však stále učím rozmýšľať tak, aby sa netrápili tým, čo bolo. Musíme sa zaoberať tým, čo môžeme urobiť preto, aby sme boli úspešní v ďalších zápasoch,“ zdôraznil M. Čurovič.

Na druhej strane je tu nepríjemný historický fakt, ktorý hovorí, že usporiadateľským klubom sa spravidla na domácich palubovkách nedarilo.

„Myslím si, že samotní hráči na to nemyslia. Hovoria o tom hlavne médiá a na ihrisku rozhodujú iba výkony. Vyhrá ten, kto bude mať najlepšiu športovú formu a pomôže mu aj kúsok šťastia,“ odmieta skalopevnosť pohárového prekliatia domácich tímov Richard Leško a Miljan Čurovič s ním súhlasí. „Viem, že minulosť hovorí niečo iné, ale domáca palubovka je vždy výhodou. Ak by som mal na výber, tak by som domáce prostredie za cudzie určite nevymenil. Základom je pripraviť sa s čistou hlavou a byť na pohár pripravený psychicky. Verím, že príde veľa divákov a tí nám pomôžu k dobrým výsledkom.“

Faktom je, že na domáce tímy pôsobí na takýchto turnajoch najväčší tlak a takto pred rokom sa o tom presvedčil bratislavský Inter. Skúsený srbský tréner si je toho dobre vedomý, no nepovažuje to za neprekonateľnú prekážku. „Ak chcete niečo dosiahnuť, tak sa musíte vyrovnať s tlakom. To platí v živote i v športe. Máme však dostatočne skúsené mužstvo, ktoré musí zvládať aj takéto situácie. Poháre a tituly získavajú tí, ktorí zvládajú náročné situácie najlepšie.“

Pravda, nejaká tá motivácia zo strany vedenia nikdy nezaškodí. Vypísalo vedenie KB Košice pre svojich hráčov špeciálny finančný bonus za obhajobu pohára?

„Hlavnou motiváciou je športový úspech, ktorý by bol odmenou za prácu všetkých ľudí v klube a zároveň by potešil našich fanúšikov,“ uviedol R. Leško a peniaze nehrajú hlavnú rolu ani podľa M. Čuroviča: „V Košiciach máme fantastické podmienky a motivácia bude určite aj z pohľadu tohto cieľa. Nám však nejde o nejaké finančné bonusy. Správny športovec chce získať každý pohár, či titul. K tomu predsa smeruje celá naša práca.“

Základom pohárového úspechu bude štvrtkové štvrťfinále, v ktorom narazíme na bratislavskú Karlovku.

„S Karlovkou sme odohrali dobrý zápas v sobotu a ukázalo sa, že ide o tím, ktorý si zaslúži náš plný rešpekt. V prvej štvrtine si vypracovali slušný náskok, ale som rád, že sme sa dokázali vzchopiť a ešte do polčasu sme boli späť v hre. Neskôr sme pritvrdili v obrane a nepustili sme Karlovku k veciam, ktorými získava ľahké body. Našim cieľom bude samozrejme poraziť tohto nepríjemného súpera aj v pohári. Musíme myslieť vždy len na najbližší zápas a myšlienkami ešte nelietať niekde v semifinále, či vo finále,“ upozornil tréner Čurovič.

„Našim cieľom je samozrejme odohrať na turnaji tri zápasy, ale naozaj sa musíme sústrediť v prvom rade na Karlovku. Základom je postúpiť zo štvrťfinále,“ pridal Richard Leško, ktorý prezradil aj výšku vstupného v rámci turnaja Final Eight. „Keďže nás čaká poriadna porcia kvalitného basketbalu, prikročili sme k celodenným vstupenkám vo zvýhodnených cenách. Touto cestou by som chcel všetkých našich priaznivcov pozvať do haly, ich podpora bude pre nás kľúčová.“

Vstupné na celodenný program (vo štvrtok 15. februára to budú až štyri zápasy) predstavuje 5 eur pre dospelých a zľavnené vstupenky budú k dispozícii za 2 eurá. Všetky zápasy KB Košice začnú o 18.00 hodine.

Program:

Štvrtok: 13.00 Prievidza Svit, 15.30 Inter – Považská Bystrica, 18.00 KB Košice – Karlovka, 20.30 Levice – Komárno

Piatok: 15.30 Víťaz 1-8 vs. víťaz 4-5, 18.00 Víťaz 2-7 vs. víťaz 3-6

Sobota: 18-00 Finále

Autor: Peter Jesenský, Foto: Martin Šopinec

Zdroj: kbkosice.sk