• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pred ligovým duelom medzi Interom Bratislava a Žilinou sa Sieň slávy „žlto-čiernych“ rozšírila o ďalšie meno. Na Pasienkoch slávnostne vyvesili dres s číslom 13, ktorý nosil počas kariéry slávny československý reprezentant Peter „Pedro“ Rajniak.

Spolu s ním figuruje nezmazateľne v histórii Interu aj súčasný prezident klubu a najlepší basketbalista 20. storočia Stanislav Kropilák. „To je to najhoršie, že si musím spomínať, že nie je medzi nami. Keby tu bol, tak by to bolo oveľa lepšie. Keď hovoríme o spomienkach, tak treba jednoznačne povedať, že s Peťom som bol ako brat. Začínali sme v Slávii SVŠT, po niekoľkých rokoch sme spoločne prestúpili do Interu, kde sme odohrali krásne časy. Boli sme spolu v reprezentácii a našu kariéru sme ukončili v zahraničí, on v Luxembursku, ja v Belgicku. Dva roky som bol aj v Luxembursku, boli sme veľmi blízko seba. Dennodenne sme si telefonovali, navštevovali sme sa a v podstate až do jeho smrti sme si boli najbližší kamaráti,“ spomínal Kropilák na svojho basketbalového kolegu.

Záštitu nad spomienkovou udalosťou malo okrem samotného klubu aj občianske združenie Aby hviezdy nehasli tenistky Dominiky Cibulkovej a basketbalistky Bronislavy Borovičkovej. Na Pasienky prišla Rajniakova rodina, viacerí kluboví či reprezentační spoluhráči ako Oto Matický, Jaroslav Skála či Pavol Bojanovský. „Chcel by som sa veľmi poďakovať v menej celej rodiny za skvelý večer. Ďakujem Interu za organizáciu,“ povedal pri ceremónii syn slávneho basketbalistu Peter Rajniak.

Akcie sa zúčastnil aj prezident Slovenskej basketbalovej asociácie Pavel Bagin a vtedajší predseda klubu Anton Blaha. Spolu s nimi na ihrisku boli aj viaceré budúce talenty z liahne Interu Bratislava. „Veľa ľudí hovorí, že na históriu netreba pozerať. Chlapci na ihrisku, ktorí boli, tak prišli za mnou a hovorili mi, že vy ste hrával proti Jordanovi, proti tomu a bol si na olympiáde atď. Treba im ukazovať, že v Interi je veľmi bohatá história, či už po klubovej alebo reprezentačnej stránke. Boli tu takí hráči, ktorí sa postupne objavia vedľa mňa a Petra Rajniaka,“ uviedol aktuálny prezident „žlto-čiernych“.

Archívne videozábery boli peknou spomienkou na úspešnú kariéru „Pedra“. Ako hráč pôsobil v Slávii SVŠT, Interi Bratislava a na sklonku aktívnej kariéry šiel hrať do Luxemburska. Štyrikrát bol majstrom Československa (1979, 1980, 1983 a 1985), zúčastnil sa olympijských hier 1980 v Moskve a o dva roky neskôr aj svetového šampionátu v Kolumbii. Na európskom šampionáte sa predstavil päťkrát (1979, 1981, 1983, 1985, 1987), v Prahe 1981 získal bronz. Rok 1985 a ME v Stuttgarte sú jeho najväčším úspechom v kariére. „Ak mám hovoriť basketbalovo, tak Stuttgart, hovorili všetci o nás ako o starých pánoch. Skončili sme na druhom mieste, nik s nami nepočítal, že by sme tam takýto výsledok mohli dosiahnuť. Vďaka Peťovi, ktorý zahral proti Španielom neskutočným spôsobom. Dalo by sa povedať, že on sám ich zdolal. Vo finále so Sovietskym zväzom sa hralo veľmi ťažko, mali fantasticky silnú zostavu – Sabonis a ostatné hviezdy. Z reprezentačného hľadiska si cením tento úspech najviac. Krásny bol aj prvý titul majstra Československa v roku 1979 s Interom,“ spomínal Kropilák na najväčší úspech.

Peter Rajniak zomrel nečakane 4. februára 2000 v Luxembursku vo veku 46 rokov. In memoriam ho 19. februára 2017 zaradili do Siene slávy slovenského basketbalu.

Foto: Vladimír Dorňák