• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalové leto sa už tradične nesie v znamení príchodov a odchodov. V drvivej väčšine odchádzajú a prichádzajú do ligy hlavne legionári. V sezóne 2018/2019 sa predstaví na slovenských palubovkách až 42 nových tvárí, ktoré môžu zbierať minúty v SBL. Koho však treba detailnejšie sledovať?

Výber v nasledujúcich riadkoch prebehol podľa viacerých kritérií – resumé daného hráča, očakávania v novom pôsobisku, výkony v prípravných zápasoch a podobne. Ide samozrejme o subjektívny pohľad, preto je prirodzené, že niekto by si vybral iných hráčov

Boban Tomič – BK Levickí Patrioti

Po dvoch sezónach strávených v Komárne sa skúsený rozohrávač presúva do majstrovských Levíc. Jeho najväčšou prednosťou sú skúsenosti a prirodzené líderské schopnosti. Dokonalý prehľad na ihrisku, výborná hra 1 na 1 budú určite nebezpečnou zbraňou pre všetkých súperov. Jeho osobnosť zapadá dokonale do tímu Tea Hojča.

Lee Skinner – BK Inter Bratislava

Lee prichádza do Hant arény s výbornou vizitkou z českej NBL, kde bol ťahúňom kolínskeho tímu s priemerom 19,1 bodu a 10,1 doskoku na zápas. Svoje kvality a schopnosti ukázal už v prípravných zápasoch, keď zapadol do konceptu Olivera Vidina. Myslím si, že sa majú priaznivci „žlto-čiernych“ na čo tešiť.

Dalibor Hlivák – MBK Rieker Com-Therm Komárno

Dalibor prestúpil z Karlovky do Komárna ako najlepší mladý hráč uplynulej sezóny v SBL. Budeme pozorne sledovať jeho napredovanie v ambicióznom tíme. Jeho prednosťou sú cit pre organizáciu hry a trojbodová streľba. Má okolo seba skúsených spoluhráčov, ktorí môžu jeho výkony posunúť na vyšší level.

Tim Derksen – BC Prievidza

Tim prišiel vystužiť perimeter Prievidze. Prichádza z druhej španielskej ligy, čo je samo o sebe dobrou vizitkou. Výborný skórer, svojimi schopnosťami sa naplno ukázal v príprave, zapadol do konceptu Prievidžanov. V novovytvorenom tíme na hornej Nitre by mohol byť streleckým lídrom i lákadlom pre prievidzského fanúšika.


Saša Avramovič – Iskra Svit

Svit urobil v medzisezónnom období dobrú prácu, podarilo sa mu udržať najužitočnejšieho hráča základnej časti minulej sezóny SBL. Tréner Michal Madzin tak opäť môže stavať na jeho individuálnych zručnostiach a schopnostiach. Saša je univerzálny hráč, ktorý môže hrať na pozíciách jedna až štyri, čo je veľkou prednosťou pre celý tím.

Michal Čekovský – MBK Handlová

Po krátkej zastávke v Železniku (časť Belehradu, kde sídli FMP) prichádza k „baníkom“ do Handlovej, kde po skončení Marylandskej univerzity odštartuje svoju európsku kariéru. Poznajú sa veľmi dobre s trénerom Tordom, ktorý ho bude vedieť dobre využiť pre tím. Nebezpečný v hre 1 na 1, na doskoku na oboch stranách ihriska, má cit pre blok a verím, že uvidíme aj nejaké body spoza 3-bodovej línie.

DeAndre Dickson – PP & TV Raj Žilina

Z univerzity Western Washington Vikings prichádza do Žiliny vystužiť podkošový priestor. Vysoký, pohyblivý hráč, bude nebezpečný z vonku i pod košom. Žilinčania sa môžu spoliehať na jeho atletickosť na doskoku pod oboma košmi, v obrane na bloky a v útoku na jeho body, čo už naplno ukázal v príprave na novú sezónu. Vyzerá byť tou "správnou náhradou" za Brandona Holcomba v efektivite i efektnosti zakončenia.


Cameron Williams – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Ako prvé profi angažmá si vybral Spišskú Novú Ves. Z univerzity Metro state prichádza s výbornými štatistikami - 20,5 bodu, pri úspešnosti streľby 49,5 % a trojkovej úspešnosti 39,1 %. Už z prípravných zápasov badať, že Spišiaci mali "šťastnú ruku" pri voľbe rozohrávača. Okrem dobrého dirigovania, ťahal tím aj bodovo. Bude tým správnym lídrom pre Spišiakov k postupu do play Off?

Tihomir Vranjes – BKM Lučenec

V uplynulej sezóne patril k ťahúňom v prvej lige, kde v priemere nastrieľal 18,9 bodu na zápas a spolu s tímom vybojoval postup do najvyššej súťaže. Od klubu dostal dôveru v tomto ročníku. Svoje kvality potvrdil v prípravných zápasoch, kde sa mu darilo strelecky a bodovo ťahal tím Lučenca s 20,11 bodu na zápas. Bude zaujímavé sledovať nielen jeho, ale viacerých hráčov Lučenca, ktorí v minulom roku vybojovali postup, ako sa popasujú so zápasmi v najvyššej súťaži.


V SBL je v tomto ročníku veľa zaujímavých hráčov, nedá sa spomenúť všetkých naraz. V priebehu sezóny budeme mať možnosť sledovať ich hráčsky i tímový posun. Určite však budeme sledovať všetkých mladých Slovákov, ich napredovanie, nedá mi nespomenúť Šimona Krajčoviča, Mateja Majerčáka, Davida Abrháma, Jakuba Petráša, Roberta Rožánka a ďalších.

Foto: Lukáš Droppan