• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po skončení profesionálnej kariéry nezanevrel Radoslav Rančík na dianie pod deravými košmi. Venuje sa mu z pozície televízneho komentátora a odborníka, okrem toho si zahrá aj v rámci mestskej ligy. S viacnásobným najlepším basketbalistom Slovenska sme prebrali jeho život po konci kariéry a tiež budúcnosť SBL.

Čas letí, už sú to viac ako dva roky, čo zavesila tenisky na klinec jedna z legiend novodobého slovenského basketbalu. Po bohatej medzinárodnej kariére, ovenčenej početnými úspechmi, trofejami a oceneniami, sa rozlúčil návratom do reprezentácie a účinkovaním v drese Interu Bratislava.

„Ani si to veľmi neuvedomujem, že je to taká dlhá doba. Život letí strašne rýchlo a treba si ho užívať. Som už mimo vážneho basketbalu, ale stále ho sledujem, odkomentujem alebo si ho zahrám. Stále hrám v rámci Bratislavskej mestskej basketbalovej ligy (BMBL) za tím BK AM. Sú to chalani, ktorých poznám roky a je to celkom zábava, aj keď je to úplne iný level, na aký som bol zvyknutý. Je to o partii, s ktorou sa rád stretávam,“ povedal na úvod Rančík.

Ani v BMBL však nezabudol na svoje basketbalové umenie, vo veku 40 rokov je najlepším strelcom súťaže, priemerne dáva v zápasoch viac ako 34 bodov. Majú jeho súperi proti nemu väčšiu motiváciu? „Keď sa chce niekto proti mne ukázať alebo vytiahnuť, tak viem zapnúť aj ja a ukázať, že som to ešte nezabudol (úsmev). Pre hobby hráčov je to asi zábava, keď si môže zahrať proti hráčovi, ktorý hral európsku úroveň. Chcú to skúsiť, ako to asi funguje,“ odpovedal bývalý hráč Interu.

IMG 5319

Okrem hrania pre zábavu, je však momentálne najviac viditeľný skrz to, že sa svojím hlasom prihovára ako spolukomentátor ligových zápasov pre RTVS. „Nepovažujem sa za experta, ale skôr za basketbalového fanúšika, ktorý ponúka divákovi pohľad hráča, ktorý to zažil a videl. Snažím sa im vysvetliť určité súvislosti, o ktorých možno nerozmýšľajú alebo si ich nevšimnú bežným okom,“ prezradil Rančík.

Jeho odborné názory a vystupovanie paradoxne u mnohých zmenili pohľad na samotného basketbalistu. Z nie príliš obľúbenej osoby počas hráčskej kariéry, je razom rešpektovaná osobnosť, ktorá sa vždy stretne s pozitívnou odozvou v halách. „Som si toho vedomý. Nebol som zrovna najpríjemnejší hráč na ihrisku (úsmev). Chápal som aj fanúšikov, ale nie tých, ktorí hrubo nadávali. Nie je to však len o Slovensku, ale aj o ostatných krajinách. Vďaka informáciám, ktoré im ponúkam, to hádam berú teraz fanúšikovia odo mňa pozitívne a to, ako im ju podávam,“ uviedol mnohonásobný najlepší basketbalista Slovenska.

DSC 3938

Reč samozrejme prišla aj na aktuálnu tému - budúcnosť Slovenskej basketbalovej ligy. „Mnohé tímy mali problémy so zháňaním peňazí od sponzorov, vzhľadom na ekonomickú situáciu na Slovensku, ktorá bola náročná. Teraz má mnoho malých firiem, ktoré sú podporovateľmi, vlastné finančné problémy. Možno príde aj k tomu, že SBL nebude profesionálna, ale možno poloprofesionálna. Verím však, že vďaka nadšencom sa budeme môcť posunúť dopredu, možno nie budúcu sezónu, ale v ďalších rokoch. Každému držím palce a dúfam, že každému sa podarí zotrvať v lige. Ak by sa náhodou danému klubu nepodarilo zohnať peniaze na SBL, tak dúfam, že zoženú peniaze aspoň na mládež. Tá nám totiž garantuje to, že sa na našich palubovkách bude hrať aj naďalej basketbal,“ zamyslel sa Rančík.

Momentálna situácia by mohla paradoxne pomôcť domácim basketbalistom, pre ktorých by sa mohol otvoriť výraznejší priestor v družstvách SBL. Podobne to vníma aj mladší z bratskej dvojice Rančíkovcov: „Bude náročné sem priniesť zahraničného hráča. Myslím si, že to je ideálna šanca pre slovenských hráčov, aby ukázali, že patria do špičky a majú priestor na hranie. Je to šanca, aby presvedčili trénerov, fanúšikov a funkcionárov, že im patrí miesto v tíme. Mali by však mať v sebe aj takú chuť na zlepšovanie. Fantastické na basketbale, ale nielen na ňom je, čo do neho dáš, to sa ti vráti.“

DSC 4314

Jednou z možností je aj spájanie sa do rôznych nadnárodných súťaží, viaceré menšie krajiny sa už k tomuto kroku odhodlali. V našom prostredí funguje dlhšiu dobu Alpsko-jadranský pohár. „Každá konfrontácia slovenských tímov so zahraničnými je prospešná pre hráčov. Získajú nové skúsenosti, poznajú odlišné štýly basketbalu a popri tom sa aj učia. Môžu ich potom ďalej prenášať v rámci klubu alebo reprezentácie,“ vyjadril sa Rančík.

Bývalý reprezentant Slovenska sa v budúcnosti nebráni tomu, aby priložil ruku k zmenám, na ktoré je podľa neho ideálny priestor: „Je to priestor na zmenu. Počas leta by nebolo na škodu od SBA, aby zorganizovali kempy alebo kliniky pre hráčov. Už som mal myšlienku na tzv. „big men“ kemp, ktorého som bol súčasťou pri mojich profesionálnych začiatkoch v Trevise. To isté by mohol urobiť Anton Gavel pre rozohrávačov, keďže je už momentálne trénerom.“

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák