• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už tradičnou rubrikou, ktorá je súčasťou nášho spravodajstva o Niké SBL, je power ranking tímov. Tradičnou tvárou tejto sekcie je bývalý kouč Karlovky Peter Ivanovič, jeho úlohou bolo opäť zhodnotiť jednotlivých účastníkov ligy. Final Four Slovenského pohára zamiešalo kartami pred rozhodujúcou časťou základnej časti.

Máme za sebou prvý vrchol sezóny. Pôvodne som sa chcel pozrieť na silu tímov tesne pred Slovenským pohárom, no zaujímalo ma, ako dopadne pohárový víkend. Power ranking je mojim pohľadom na aktuálnu silu tímov, doplnený o niekoľko čísel. Koronavírus opäť spôsobil odloženie viacerých zápasov, odohrali sa nekompletné kolá, menili sa súpisky, pohár sa odohral bez dvoch štvrťfinálových stretnutí. Veľkým pozitívom, aj keď v obmedzenom počte, je návrat fanúšikov do hál.

Poz.: V zátvorke je umiestnenie z predchádzajúceho vydania power rankingu.

1. (5.) BKM Lučenec

Zaslúžený víťaz Slovenského pohára. "Pelikáni" odohrali od nového roku 8 zápasov, 6 v lige a 2 v pohári. Ich bilancia bola 6 výhier a 2 prehry. Od zápasu k zápasu sa zlepšujú. Majú jeden z najlepších útokov v lige, priemer 89,5 bodu a s pohárom by priemer narástol na 92 bodov. Ťažko vyzdvihnúť jedného hráča, až šestica hráčov skóruje v priemere dvojciferne, s 18 asistenciami na zápas. Americkí hráči stabilne podávajú dobré výkony a pridáva sa k ním trojica mladých Slovákov - Ján Zorvan, Lukáš Bolek a Matej Siládi. No nezaostávajú ani v obrane, tréner Daniel Sokolovsky sa snaží napádať súpera po koši po celom ihrisku, čo účelne spomaľuje súperov útok. Pre mňa momentálne útočne najsilnejší tím v SBL, o čom svedčí aj 40% úspešnosť v trojbodovej streľbe.

2. (1.) Patrioti Levice

Od začiatku nového roka pokračovali vo víťaznej šnúre, ktorú zastavil v 22. kole Lučenec. Za sledované obdobie odohrali spolu s pohárovými zápasmi 7 zápasov s bilanciou 5 výhier a 2 prehier. Tím opustil jeden z lídrov DaVonté Lacy. V posledných troch stretnutiach vidno na Patriotoch, že na nich doľahla minikríza. V Lučenci sa ukázalo, ako dôležitý je pre tím Boris Bojanovský, ktorý v tomto zápase chýbal. Semifinále proti Svitu odohrali "profesorsky", na čo v konečnom dôsledku doplatili. Jednoznačným lídrom je naďalej Šimon Krajčovič. Obranne najsilnejší tím, dostavajú najmenej bodov - 73,2 na zápas. Verím, že si chuť napravia v Alpsko-jadranskom pohári a dostanú sa späť na víťaznú vlnu.

DSC 1382

3. (3.) Spišskí Rytieri

Darilo sa im v lige i v Alpsko-jadranskom pohári, no semifinále Slovenského pohára im nevyšlo podľa predstáv. S pozitívnou bilanciou 5-2, spolu s pohármi patria k tímom so stúpajúcou formou. Spišiaci sa rozbehli v útočnej fáze hry, s 94 bodmi v priemere na zápas mali najsilnejší útok, šesť hráčov boduje dvojciferne. Nové posily Ben Richardson a Mike Morsell sa naplno zapracovali do tímu. K pozitívnej bilancii prispel aj Marko Stevanovič, ktorý získal ocenenie Peak hráč mesiaca január.

4. (4.) Inter Bratislava

"Prežil" v poslednej dobe dve "krízy", kvôli zraneniu prišiel o svojho tvorcu hry a na dva týždne ich vyradil koronavírus zo zápasového diania, čo zapríčinilo, že nemohli zasiahnuť do Slovenského pohára. Pozitívom je návrat Michaela Fuseka po zranení. "Žlto-čierni" odohrali január s bilanciou 3-1. Čaká ich veľká porcia zápasov, spolu s dohrávkami. Predpokladám, že k triu legionárov Džiugas Slavinskas, Jure Zubac, Trevor Blondin, pribudne na rozohrávku náhrada za Ivana Gandia-Rosu.

DSC 0040

5. (2.) BC Komárno

Prežilo za sledované obdobie hernú krízu, malo negatívnu bilanciu 3-5. Začalo to atraktívnym duelom dvoch tabuľkovo najlepších tímov, kde sa svojou nedisciplinovanosťou obrali o boje o dobrý výsledok, čo ich napokon stálo "stopky" pre niektorých hráčov a trénera na ďalší zápas. Oproti prvej polovici sezóny hrajú viac individualisticky a miestami sa mi vytratila tímová hra, ktorá ich zdobila. Verím, že je to len krátka kríza a opäť svoje herné výkony vylepšia. Tím sa opiera o päticu legionárov, kde ťahúňom je v posledných zápasoch Jorden Duffy. S blížiacim sa koncom základnej časti bude potrebné, aby sa k nim rozohrala lavička, ktorá bude potrebná vo vyraďovacích bojoch.

6. (8.) BC Prievidza

Mala vyrovnanú bilanciu 4-4. I keď stále okupuje dno tabuľky, ich výkony svedčia o hernom progrese, ktorý nastal aj po výmene legionárov. Tréner Krunoslav Krajnovič zastabilizoval tím a vzostupne badať jeho rukopis v hre. Výbornými výkonmi prispel k zlepšeniu hry Alonzo Walker, ale čo je viac potešiteľné, je hra Mareka Jašša a Mateja Majerčáka. Teoretická rovina postupu do play off stále žije, no nebudú to mať "hornonitrania" len vo vlastných rukách.

DSC 1362

7. (7.) Iskra Svit

Spolu s pohárom odohrala 7 zápasov s bilanciou 2-5. Najväčším prekvapením bolo pre mňa ich víťazstvo s Levicami, ktoré podľa mňa málokto čakal, no bolo právom zaslúžené, v tomto zápase boli lepší. Problematická je v ich prípade často obrana, kde inkasujú v priemere 85 bodov na zápas, tu vidím priestor na zlepšenie. Saša Avramovič naďalej tiahne "podtatrancov". Dôležitý bude záver základnej časti, kde budú musieť zabrať, ak nechcú prísť o 7. priečku.

8. (6.) MBK Baník Handlová

S bilanciou 2-4 si stále bezpečne drží postupové pozície do play off. Nepodarilo sa im ukradnúť ani jedno víťazstvo na pôde súperov, víťazstva doma s Komárnom a so Spišskými Rytiermi ukázali ich potenciál, no v baníckom derby ťahali za kratší koniec. Za sledované obdobie zaznamenali najhoršiu obranu, s 88,5 inkasovanými bodmi na zápas. Za mňa podáva jednoznačne najlepšie výkony Michal Čekovský, dobrým ťahom vidím zaradenie Jamesa Kinneyho do základnej zostavy. Častým problémom sú fauly, Jorden Talley 4 a James Kinney 3,9 faulu na zápas, následne chýbajú na ihrisku. Play off by im už nemalo utiecť, môžu sa sústrediť na ladenie formy do vyraďovacích bojov.

Pred reprezentačnou prestávkou nás čakajú dva hracie dni, následne príde čas na finálnu prípravu na play off. Zostávajú tri týždne na doplnenie súpisiek. Som zvedavý, ako dopadne cesta Prievidze za 7. miestom. Vedúce miesto si už Levice postrážia, zaujímavý bude však boj o ďalšie miesta a výhodu domáceho prostredia do play off.

DSC 8135

 

 
P.   V P Skóre Priemer
1. LUC Lučenec 4 2 537:489 89,5:81,5
2. LEV Patrioti 4 1 413:366 82,6:73,2
3. SNV Rytieri 3 1 376:326 94,0:82,0
4. INT Inter 3 1 320:320 80,0:80,0
5. KOM Komárno 3 5 660:687 82,5:85,9
6. PDA Prievidza 4 4 631:670 78,9:83,8
7.  SVT Svit 1 4 383:425 76,6:85,0
8. HAN Handlová 2 4 514:531 85,7:88,5

Foto: Lukáš Droppan