• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po úvodnom rozhovore, v ktorom sme odprezentovali talentovaného Mareka Ivana z Iskry Svit, sme sa tentoraz pozreli na Hornú Nitru. V drese BC Prievidza zbiera už tretím rokom skúsenosti medzi mužmi 18-ročný pivot Jakub Mokráň.

Rodák z Handlovej je od začiatku svojej basketbalovej kariéry súčasťou Prievidze. Postupne si prešiel kategóriou starší žiaci, kadeti a juniori. V sezóne 2015/2016 debutoval za BC Prievidza, na päť minút naskočil do duelu proti MBK SPU Nitra. V ďalšej sezóne odohral už štyri stretnutia. „V piatej triede na základnej škole ma spolužiak presvedčil, aby som s ním skúsil ísť po škole na basketbalový tréning. Dovtedy som o basketbal nevedel, no neváhal som a šiel som to vyskúšať. Hneď sa mi tento šport zapáčil. Svoj premiérový zápas som odohral proti Nitre. Bolo to pre mňa niečo nové, mal som stres, keď som prvýkrát hral pred takým veľkým publikom. Bola to však skvelá skúsenosť, asi vtedy som sa rozhodol, že jedného dňa by som chcel hrávať basketbal aj ja profesionálne,“ spomína Mokráň na svoje začiatky pod deravými košmi.

Výraznejšia šanca pre mladého pivota prišla až pod taktovkou trénera Ryana Pannoneho spolu s asistentom trénera Marošom Helmecym. Mokráň už odohral v aktuálnom ročníku jedenásť duelov, priemerne si do štatistík zapísal 3,5 bodu a 2,3 doskoku. Trikrát mohol zasiahnuť aj do medzinárodnej konfrontácie, v rámci Alpsko-jadranského pohára hral proti slovinskému Zlatorogu Laško a českému USK Praha. „Som veľmi rád, že prišiel práve do Prievidze (poz. Pannone). Trénoval niektorých hráčov, čo hrajú v NBA. Keď sa vám takýto tréner venuje, je to úžasné. Beriem to ako super príležitosť. Od mužov to vnímam ako príležitosť naučiť sa čo najviac vecí a rád, ktoré sa mi snažia dať každý jeden tréning a následné skúsenosti využiť v juniorskej lige. Vďaka účinkovaniu v Alpsko-jadranskom pohári som mal možnosť vidieť basketbal na medzinárodnej úrovni, kde bol každý tím minimálne tak dobrý, ako tie najlepšie celky v Eurovia SBL. Mal som šancu odohrať takmer celý zápas proti Prahe, kde sme cestovali s juniorským tímom. Videl som, že musím ešte veľa trénovať, aby som sa dostal na takú úroveň,“ zamyslel sa hráč Prievidze.

Okrem pôsobenia v BC Prievidza, je však Mokráň aj naďalej súčasťou juniorského tímu MBA Prievidza. Medzi strelcami je v tejto kategórii na ôsmom mieste, v počet doskokov a hernej produktivite na zápas je dokonca lídrom. V dvanástich stretnutiach si priemerne zaknihoval 29,9 bodu, 15,8 doskoku, 2,8 asistencie, 4,0 zisku a 1,0 bloku. „Eurovia SBL je odlišná určite rýchlosťou od juniorskej súťaže. Je fyzicky náročnejšia, je tam oveľa viac signálov a pravidiel, ako v útoku, tak aj v obrane,“ uvedomuje si mladý pivot rozdiely medzi súťažami.

Mokráň už mal aj možnosť reprezentovať Slovensko, konkrétne v kategórii do 16 a 18 rokov. S „osemnástkou“ sa dokonca podieľal aj na postupe medzi európsku elitu. „Je pre mňa pocta navliecť si reprezentačný dres, znamená to pre mňa mnoho vecí. Môžem reprezentovať svoju krajiny, zápasy sú na dosť veľkej úrovni, keďže hráte proti najlepším hráčom z rôznych krajín. Podarilo sa nám aj vyhrať medailu na majstrovstvách Európy, čo je super skúsenosť, ktorá sa tak často nestáva,“ uviedol hráč BC.

Jeho basketbalová kariéra je ešte len na začiatku, no vedenie klubu vkladá do Mokráňa veľké nádeje. V lete totiž podpísal dvojročný kontrakt s ročnou opciou. „Myslím si, že musím ešte pracovať na každej jednej basketbalovej činnosti, či už je to dribling, streľba, alebo aj sila a rýchlosť. Nemôžem povedať, že by som mal konkrétny cieľ, kde by som chcel hrávať, no mojim cieľom je trénovať každý deň, aby som ako starší nemusel ľutovať, že som do toho nedal viac,“ dodal na záver 18-ročný basketbalista.

Druhý pohľad:

Marko Batina, športový riaditeľ BC Prievidza: „Je to chalan, s ktorým rátame do ďalšej sezóny. Podpísali sme s ním dlhodobejšiu zmluvu, aby sa s ním postupne pracovalo. Je to nádejný chalan, ktorý chce robiť a má ešte mnoho priestoru na zlepšovanie. Každý tréning, keď môže makať s tak silnými hráčmi ako Ryan Martin alebo Jarquez Smith a brániť ich, tak mu to určite pomáha. Je vidieť progres. Chvalabohu, že máme takého skvelého trénera, ktorý chce pracovať s mladými hráčmi. To je veľmi dobrá kombinácia. Záleží od neho, koľko sa bude svojmu telu venovať a ako veľmi sa bude chcieť basketbalovo zlepšovať.“

Maroš Helmecy, asistent trénera BC Prievidza a tréner juniorského tímu MBA Prievidza: „Jakub urobil v tomto roku veľký pokrok, či už je to po mentálnej stránke, ale aj po fyzickej a basketbalovej. Určite má pred sebou ešte veľa práce, ale som rád, že trénuje naplno a zdvíha si sebavedomie. Nehrá tak, že by hral sám na seba, ale snaží sa pomáhať svojim spoluhráčmi v juniorskom tíme. U mužov je ten, ktorému pomáhajú a učí sa. Potenciál v sebe má, je veľmi silný, má dobrý doskok, cit na loptu. Potrebuje trochu zapracovať na streľbe, aj na čítaní hry a riešení signálov. To asi príde trochu aj s vekom. Hlavné potrebuje veľa hrať, v tom mu pomáha juniorská liga.“

Foto: Vladimír Králik, Fiba.basketball