• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Prvý ročník FIBA Europe Cupu je už za rohom a chýbať pri tom nebudú ani tímy zo Slovenska. Ako prvý zažije dnes ostrú európsku premiéru úradujúci majster MBK Rieker Com-Therm Komárno.

Európsky pohár č. 3 v hierarchii, po novom FIBA Europe Cup umožnil po reorganizácii nové možnosti a šance, ktorej sa rozhodli chopiť celky aj zo Slovenska. Spolu s víťazom Slovenského poháru Interom Bratislava prejde európskym dobrodružstvom aj majstrovské Komárno, čo je výrazným miľníkom pre slovenský basketbal, ktorý absentoval na medzinárodnej scéne niekoľko rokov (naposledy v sezóne 2011/12 účinkovala v Eurochallenge Cupe Nitra). Rozprávka na juhu Slovenska má teda pokračovanie, odmenou za titul je historicky premiérová účasť na medzinárodnej scéne. Jej prvá kapitola sa začne už dnes, kedy privítajú v dočasnom domove, ktorým je maďarský Székesfehervár favorita skupiny N bieloruský Tsmoki-Minsk. "Pripravovali sme sa poctivo, okrem trénovania sme museli v hale urobiť väčšie úpravy, máme veľa roboty okolo toho. Hráči sú v plnej príprave, po víťaznom zápase panuje v tíme dobrá nálada, treba veriť, že uhráme dobrý výsledok. Nejaké veľké oči my nemáme, vieme čo nás čaká, aký je to súper, aké má skúsenosti. My chceme odohrať normálny zápas na naše pomery a treba veriť, že veľkú hanbu neurobíme," povedal pred zápasom manažér klubu Jozef Paulík. Ako už bolo naznačené, lodiarov čaká v rámci skupiny najväčší favorit na postup. Tsmoki-Minsk je dlhoročným bieloruským majstrom, ktorý sa zatiaľ márne snaží presadiť na medzinárodnej scéne, aj keď pravidelne pôsobí vo VTB lige či Eurochallenge Cupe (po novom FIBA Europe Cup). Zatiaľ to však vyzerá tak, že Minsk sa toho zlomu môže dočkať v tejto sezóne. Vo VTB lige zažívajú skvelý štart, na konte majú 3 výhry a iba jedinú prehru, vrátane dôležitého víťazstva nad Kazaňou. Oproti minulej sezóne, kedy skončili ročník na poslednom mieste s bilanciou 7-23, sú tak podľa doterajšieho priebehu kandidátom na najvýraznejšie zlepšenie. Po ročnej prestávke je Minsk späť vo vynovenej verzii Eurochallenge Cupu, určite by rád zopakoval minimálne štvrťfinále, ktoré je doteraz ich maximom v tomto pohári. Ich ambície prejdú ostrou previerkou už v prvom zápase proti Komárnu.

Koho možno zaradiť medzi najobávanejšie zbrane bieloruského tímu? Určite kľúčovým bude zápasové počínanie amerického centra Garretta Stutza. Výkony bývalého hráča Nymbuku sú jedným z dôvodov, prečo sa Minsku tak na začiatku sezóny darí. Stutz dáva priemerne v zápasoch 18.5 bodu a 8.0 doskoku, vďaka čomu je druhým najlepšie hodnoteným hráčom VTB ligy v efektivite. Medzi ďalších dôležitých hráčov patrí americké duo Anthony Hillard a Justin Gray, či čiernohorský reprezentant Ivan Maras. Svoje dojmy pred zápasom zhodnotil aj kapitán družstva Marek Kozlík: "Minsk je najsilnejší tím v našej skupine. Dokazuje to aj kvalitnými výkonmi vo VTB lige, kde majú doterajšiu bilanciu 3-1. My sme nováčik v európskych pohároch. Každopádne nechceme byť fackovacím panákom a ideme do zápasu s tým, že chceme odohrať kvalitný zápas s kvalitným súperom. Všetci sme k trénerovi k dispozícii a tešíme sa na prvý pohárový zápas." Komárno vykročilo do sezóny správnou nohou, síce prehralo proti Prievidzi a Interu, ale v ostatných zápasoch naznačila, že na juhu Slovenska opäť poškulujú po majstrovskom titule. Záverečná previerka zverencov Andjelka Mandiča dopadla víťazne, pred domácim publikom zvíťazili nad ambicióznym nováčikom z Košíc 67:60. "Hráme proti tímu, ktorý hrá vo VTB lige, čo je možno najlepšia ligová súťaž v Európe. Favoritom sú oni, my však budeme chcieť zahrať dobrý zápas. Našim cieľom je reprezentovať Komárno ako mesto a klub, tiež slovenský basketbal v dobrom svetle," povedal pred historickým duelom tréner Komárna Mandič. Už tradične na našom webe nájdete aj všetko podstatné k dnešnému duelu, odkaz na priamy prenos sa nachádza v pravom rohu na hlavnej stránke. Nebude chýbať ani štatistický prenos, ktorý sa vám tiež budeme snažiť sprostredkovať. 

FOTO: KAROL SCHOLTZ