• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Aj v druhom dueli FIBA Europe Cupu sa predstaví majstrovský celok z Komárna pred „domácimi“ fanúšikmi. Aj tentoraz ich čaká neľahká skúška v podobe aktuálneho fínskeho majstra – Kataja Basket.

Lodiari majú za sebou neúspešný vstup do skupiny N, keď síce dokázali vzdorovať 20 minút bieloruskému Minsku, ale nakoniec mu podľahli hladko 68:90. Nič však ešte nie je stratené, viacej o postupových šanciach Komárna napovie druhý duel, v ktorom na nich čaká fínska Kataja Basket. Aktuálny majster z krajiny tisícich jazier zažíva momentálne asi najlepšie obdobie v histórii klubu. Podobne ako Komárno, aj Kataja najskôr musela prehrať niekoľko finálových duelov, aby sa v minulej sezóne tešila zo zisku historicky prvého majstrovského titulu. Fínsky súper sa po ročnej odmlke vracia na medzinárodnú scénu, dvakrát si vyskúšal Eurochallenge Cup, naposledy skončil s bilanciou dvoch výhier a štyroch prehier už v základnej skupine. Na úspešnú minulú sezónu by radi nadviazali aj v aktuálnej, ale v domácej súťaži nemajú za sebou ideálny štart do sezóny. Štvorzápasovú sériu víťazstiev zatienili prehry v dvoch posledných zápasoch, ale prvý zápas vo FIBA Europe Cupe dokázali zvládnuť na výbornú. Bez väčších problémov zvíťazili pomerom 92:76 nad bulharským Rilski po vynikajúcom prvom polčase.

Na koho sa fínsky majster v zápasoch najviac spolieha? Určite zaujímavý súboj sa črtá na krídle, kde sa bude snažiť komárňanský Thompson zastaviť mimoriadne skúseného a pravdepodobne kľúčového hráča Lamayna Wilsona. Wilson pobehal takmer celú basketbalovú Európu, má dlhoročné skúsenosti z európskych pohárov a jeho 17.1 bodu, 3.4 doskoku na zápas vzbudzuje rešpekt. Aj druhý americký krídelník v tíme, Trevis Simpson nie je o nič horším hráčom, jeho 26 bodov, 4 doskoky zo zápasu proti Rilski značí, že si na tohto hráča treba dávať rozhodne pozor. Proti bulharskému súperovi sa neuveriteľnými 18 asistenciami zaskvel dirigent katajskej hry a reprezentant Fínska Teemu Rannikko. Netreba zabudnúť na 213 cm vysokého Carsona Desrosiersa alebo ďalšieho zahraničného legionára Thomasa Scrubba. Suma sumárum, Komárno nečaká ľahký súper, čo potvrdzuje aj Filip Halada: „Určite to nebude ľahký zápas, vo FIBA Europe Cupe sú veľmi kvalitné družstvá. Budeme sa sústrediť na obranu, hlavne obranné doskoky. Prvý zápas proti Minsku sme mali veľké problémy s obrannými doskokmi. Chceme hrať rýchlu hru s rýchlymi protiútokmi. Pokiaľ chceme pomýšľať na postup zo skupiny, musíme dať do toho všetko a ísť do zápasu na svoje maximum.“ Úradujúci majster si po prehre s Minskom napravil chuť v zápase proti Spišskej Novej Vsi, nad ktorou poľahky zvíťazil 105:54 a natiahol tak víťaznú sériu už na päť zápasov. Kataja však bude súper z inej váhovej kategórie, ale tím Komárna nemieni skladať zbrane ešte pred samotným začiatkom zápasu. „Dúfam, že v našom druhom zápase nebude toľko emócií, ako v prvom dueli. Chceli by sme hrať zápas na našom leveli. Kataja má množstvo skúseností z Európy, v tomto smere majú výhodu. Majú dvoch hráčov s euroligovými skúsenosťami, ale som si istý, že sa im vieme rovnať. Bude to zaujímavý zápas a veľká skúška pre nás,“ povedal pred duelom Andjelko Mandič. Duelu Komárna s Katajom môžete sledovať aj prostredníctvom nášho webu, na hlavnej stránke nájdete odkaz na priamy prenos a štatistiky zo zápasu.

FOTO: KAROL SCHOLTZ