• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Sú pred nami dva nabité dni, počas ktorých vyvrcholia česko-slovenské súboje Federálneho pohára. Bude víťazom opäť Opava alebo sa bude radovať niekto z Niké SBL? Prinášame vám všetko podstatné pred súbojmi o umiestnenie.

O 1. – 4. miesto, Levice: Patrioti Levice, BKM Lučenec, BC Komárno, BK Opava

Dobrou správou je, že medzi najlepšiu štvorku sa prebojovali až tri kluby z našej najvyššej súťaže. Pre zaujímavosť, všetky tieto tímy získali medailu v uplynulom ročníku Niké SBL. Hostiteľom vyvrcholenia bojov o 1. – 4. miesto budú Levice. Patrioti vyhrali bez prehry A-skupinu v českej Kutnej Hore a doma to bude pre nich zároveň záverečná previerka pred kvalifikačným turnajom Ligy majstrov, ktorý sa uskutoční budúci týždeň v španielskej Malage. „Každý zápas nám pomáha spoznať sa lepšie na ihrisku, čo je pre nás v tomto čase veľmi dôležité. Na oboch koncoch ihriska však ešte musíme tvrdo pracovať, aby to bolo stále bližšie k tomu, ako chceme vyzerať. V prvom rade odohrať tieto dva zápasy v plnom zdraví. Sme radi, že sme si zabezpečili ťažké zápasy, ktoré nám ukážu, na čo si musíme dávať najväčší pozor. Verím, že si diváci nájdu cestu do haly a že oba dni uvidia bojovný a dobrý basketbal a že nám vytvoria peknú atmosféru,“ vyjadril sa tréner Levíc Michal Madzin.

Ich semifinálovým súperom bude víťaz C-skupiny Komárno, ktoré v domácom prostredí tiež zvládlo úvodný turnaj bez jediného zaváhania. Za sebou nechalo napríklad Pardubice, či nováčika českej najvyššej súťaže Slaviu Praha. Pre bronzový tím z predošlého ročníka to je vizitka dobrej roboty počas letného obdobia. „Pred rokom bolo Komárno nováčikom a skončilo v lige na tretej pozícii. Teraz je súčasťou Federálneho pohára, ktorý sa síce berú ako prípravné zápasy, ale majú náboj. Dostať sa medzi najlepšiu štvorku je pre náš klub a mesto veľmi dobré. Znamená to, že si zahráme proti najlepším tímom. Úvodné tri zápasy v rámci Federálneho pohára nám výrazne pomohli, akurát v treťom stretnutí s Prievidzou už bola badateľná únava. Tieto zápasy nám ukázali, v čom sme dobrí a v čom sa musíme zlepšiť. Od dvoch zápasov očakávame, že nám pomôžu v napredovaní v našej hre. Zahrať si s Levicami, ktoré majú excelentný tím, je pre nás skvelou možnosťou. O výsledky až tak nejde, ale chceme čo najlepšie reprezentovať,“ uviedol šéf komárňanskej lavičky Zlatko Jovanovič.

Final4 SK

Ako jediný zvládol vyhrať svoju skupinu aj s jednou prehrou Lučenec. Tiež mu k tomu pomohlo domáce prostredie, keď uspel v rámci „béčka“. Lučenčania sú opäť medzi najlepšou štvorkou, pred rokom obsadili 3. priečku. „Som veľmi spokojný. Tiež som hrdý na to, ako moji hráči hrali v prvých dvoch zápasoch, keď sme vyhrali nad dvoma excelentnými českými tímami. Každý pristupuje k Federálnemu poháru seriózne, čo je vidieť aj na minutáži. Úvodný turnaj nám celkom jasne ukázal niektoré veci, detaily si nechám na diskusiu s mojimi hráčmi. Bol som očarený z atmosféry v hale a našich skvelých fanúšikov. Ideme si užiť každý moment Final Four, bude to pre nás skvelá skúsenosť. Na úvod nás čaká Opava, po Nymburku ide o najlepší český tím. Má skúsených hráčov, ktorí hrajú spolu niekoľko rokov a sú rozhodne favoritom semifinálového duelu,“ myslí si kouč Lučenca Marko Boras.

Do slovenskej zostavy sa podarilo prekĺznuť obhajcovi trofeje spred roka, českej Opave. Aktuálny vicemajster suverénne zvládol D-skupinu vo Svite a svoju víťaznú sériu by rád natiahol aj v Leviciach. Podobne ako u šampióna Niké SBL, tak aj pre účastníka Kooperativa NBL to bude posledný test pred kvalifikačným turnajom Ligy majstrov. „Do Levíc ideme ako jediný český tím na Final Four a zároveň ako obhajca trofeje. Jednoznačne chceme aj tento rok Federálny pohár vyhrať a robiť česť českému basketbalu. Oproti niektorým predchádzajúcim zápasom musíme zlepšiť obrannú činnosť a vyvarovať sa hluchých pasáži,“ vyhlásil hráč Opavy Luděk Jurečka.

Program o 1. – 4. miesto:

piatok 16. septembra

16.30 h: BK Opava – BKM Lučenec

19.00 h: Patrioti Levice – BC Komárno

sobota 17. septembra

15.30 h: BKM Lučenec - BC Komárno

18.00 h: BK Opava - Patrioti Levice

 

O 5. - 8. miesto, Kolín: BC Geosan Kolín, BK REDSTONE Olomoucko, BK KVIS Pardubice, Iskra Svit

Podobne ako turnaj o 1. – 4. miesto, len v opačnom garde. V tomto prípade majú prevahy české tímy, jediným „narušiteľom“ je Svit. Hráči Iskry vo svojej aréne postupne zdolali Ostravu a Inter Bratislava, nad ich sily bola len Opava. Všetky tímy mali po úvodnom turnaji bilanciu 2 výhier a 1 prehry.

5 8 SK

Program o 5. – 8. miesto:

piatok 16. septembra

17.00 h: BK KVIS Pardubice – BK REDSTONE Olomoucko

19.30 h: Iskra Svit – BC GEOSAN Kolín

sobota 17. septembra

15.30 h: BK REDSTONE Olomoucko - Iskra Svit

18.00 h: BK KVIS Pardubice - BC Geosan Kolín

 

O 9. – 12. miesto, Děčín: BK ARMEX Děčín, Královští Sokoli Hradec Králové, SK Slavia Praha, NH Ostrava

Táto časť má kompletne české zastúpenie – Slavia Praha, Hradec Králové a Ostrava. Každý tímov uhral po jednej výhre počas úvodných turnajov.

9 12 SK

Program o 9. – 12. miesto:

piatok 16. septembra

17.00 h: BK ARMEX Děčín – Královští Sokoli Hradec Králové

19.30 h: SK Slavia Praha – NH Ostrava

sobota 17. septembra

15.30 h: Královští Sokoli Hradec Králové - NH Ostrava

18.00 h: BK ARMEX Děčín - SK Slavia Praha

 

O 13. – 16. miesto, Spišská Nová Ves: Spišskí Rytieri, MBK Baník Handlová, BC Prievidza, Inter Bratislava

Nielen čisto česká, ale Federálny pohár má tento rok aj výhradne slovenské zastúpenie. V Spišskej Novej Vsi sa odohrajú súboje o 13. – 16. miesto. Domáci Rytieri mali vo všetkých troch prípadoch dobre rozohrané zápasy, ale napokon v Kutnej Hore neuhrali ani jeden úspech. Handlovej sa podaril cenný skalp, keď zobral Lučencu neporaziteľnosť na domácom turnaji. Bez výhry zostala Prievidza na juhu Slovenska, respektíve Inter Bratislava pod Tatrami.

13 16 SK

Program o 13. – 16. miesto:

piatok 16. septembra

16.00 h: MBK Baník Handlová – Inter Bratislava

19.00 h: Spišskí Rytieri – BC Prievidza

sobota 17. septembra

15.30 h: MBK Baník Handlová - Spišskí Rytieri

18.00 h: Inter Bratislava - BC Prievidza

Foto: Lukáš Droppan