• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Asi v máloktorom klube prišlo k tak markantným a viditeľným zmenám, ako tomu bolo v Interi Bratislava. Najskôr museli počítať citeľné straty, na ktoré však zareagovali zaujímavými príchodmi. „Žlto-čierni“ budú mať dravé mužstvo plné energie, skúsenosti totiž nahradila veľká chuť. Premiéru na poste hlavného trénera bude mať Španiel Alberto Blanco Vila, ktorého čaká okrem iného aj práca s talentovanými odchovancami.

Na Pasienkoch bola prirodzene dlhšia pachuť z toho, že sa súťažný ročník 2019/2020 predčasne skončil. Inter totiž jasne vyčnieval nad svojimi súpermi, čo chcel zdokumentovať aj pridaním ďalšieho majstrovského titulu do svojej zbierky. Namiesto toho prišla koronakríza, ktorá mala v porovnaní s ostatnými, oveľa ťažší dopad na bratislavský celok. Ako sa hovorí, nezostal kameň na kameni, šatňa Interu je preto takmer kompletne nová.

„Máme za sebou prvý tréning, na ktorom bola osmička hráčov. Večer sa k nám pripoja ďalší dvaja, kompletní by sme mali byť hádam utorok. Všetko záleží od príletov a covid testov. Máme takmer sedem týždňov na prípravu, čo je dostačujúci čas. Pre mladých hráčov je to ideálny štart, majú čas sa adaptovať na level, s ktorým sa budú stretávať,“ prezradil na úvod tréner Interu.

Vedenie klubu v podstate skladalo družstvo od úplných začiatkov, z predchádzajúceho ročníka zostala totiž len reprezentačná dvojica Michael Fusek a Richard Körner. Skončila tiež trénerská dvojica Aramis Naglič a Danilo Rakočevič, nahradilo ju mladé zahraničné duo Alberto Blanco Vila a Edgars Jaunzems. Už s oveľa väčšími skúsenosťami a aj v inej pozícii sa po štyroch rokoch vrátil do svojho rodného klubu Jaroslav Musil. Veľké očakávania sú od argentínskeho talentu Lautara Lopeza, respektíve amerického dua Chris Hansen a Darrion Strong. Títo hráči majú zaceliť veľkú medzeru, ktorá vznikla odchodom takých mien ako Michal Baťka, Goran Bulatovič, David Abrhám, Lee Skinner či Kenney Funderburk. Aby toho nebolo málo, určite nečakanou správou bolo aj náhle ukončenie kariéry Mareka Kozlíka.

„Som šťastný a spokojný, pretože sme odviedli najlepšiu možnú robotu pri možnostiach, ktoré sme mali. Treba povedať, že toto bude najmladšie družstvo v lige. Šesť až sedem hráčov bude mať menej ako 18 rokov, podpísali sme dvoch nováčikov, traja Slováci budú mať skúsenosti a máme 21-ročného Lopeza. Poznáme realitu, máme jasno v tom, čo musíme urobiť,“ vyjadril sa Vila k zloženiu tímu.

inter priprava 1

„Žlto-čierni“ tak nebudú už určite v pozícii najskúsenejšieho kolektívu ligy, čo však otvára ďalšiu etapu úspešného bratislavského tímu. Mladšie družstvo, priestor pre hráčov z úspešnej mládežníckej pyramídy a príchod zaujímavých legionárov. Ako sa podpísala situácia s koronou na skladaní tímu? „V porovnaní s predchádzajúcimi sezónami by mal byť rozpočet približne o polovicu nižší. V tomto smere mala korona veľký dopad na Inter. Klub chcel po úspechoch s družstvami do 19, 17 a 15 rokov, zmeniť filozofiu tímu. Chce pomôcť k rozvoju mladých hráčov a slovenského basketbalu. Bude to risk, budú preto aj odlišné ciele, ale vidím to ako možnosť, nie ako zlú vec,“ odpovedal španielsky tréner.

Veľkú pozornosť vzbudila práve šanca až pre šesticu hráčov z juniorského a kadetského družstva Interu Bratislava. O šancu v „áčku“ si to rozdajú Matúš Malovec, Timotej Malovec, Daniel Randuška, Tomáš Borodovčák, Martin Koller a Zsolt Boros. Práve tieto mená patria už teraz do mládežníckych reprezentačných výberov Slovenska a k novej generácii, ktorá je odchovaná na Pasienkoch. „Teším sa na prácu s týmto družstvom. Je dôležité dávať mladým hráčom priestor. Je jasné, že budeme potrebovať mnoho mesiacov, aby sa hráči adaptovali na mužský basketbal. Verím, že budeme konkurencieschopné družstvo. Od mladých hráčov vyžadujem maximálne nasadenie a očakávam, že sa budú chcieť učiť a zlepšovať. Zároveň ukážu, že si zaslúžia túto možnosť. Dúfam, že v blízkej budúcnosti budú dôležitými hráčmi v našej lige. To je hlavná myšlienka,“ povedal Vila.

Káder ešte nie je definitívne uzatvorený, aktuálne zostávajú dve voľné miesta pre legionárov a v hre môže byť podľa kuloárnych informácií aj zotrvanie reprezentačného playmakera Mária Ihringa. „Stále hľadám jedného hráča. Potrebujeme na to čas, ale nemáme z toho nejaký stres. Do začiatku ligy je ešte veľa času, no verím, že tím skompletizujeme v polovici augusta,“ prezradil detaily nový kormidelník tímu.

inter priprava 3

Bude zaujímavé sledovať, akým herným prejavom sa bude Inter prezentovať. Pre všetkých je to určite nová situácia, dvojnásobne pre španielskeho kormidelníka, ktorý bude premiérovo zastávať post hlavného trénera v najvyššej súťaži. „Budeme určite vyzerať mlado. Chceme hrať basketbal vo vysokom tempe, veľa v tranzícii, ľahko dávať koše a mať tvrdú obranu. Myslím si, že takéto ciele má každý tréner. Cieľom je spojiť profesionálov s mladíkmi. Budeme riskovať, chceme dávať veľa bodov, pretože to sa divákom páči,“ myslí si Vila.

Interisti nabehnú do kolobehu prípravných zápasov 21. augusta, doma ich na úvod čaká Brno. V nateraz zverejnenom programe dominujú hlavne konfrontácie so zástupcami českej najvyššej súťaže, okrem toho nemôže chýbať účasť na tradičnom Baťovom pohári vo Svite. Otáznik visí nad stretnutím s Gmundenom, v Rakúsku sa totiž sprísnili pravidlá v súvislosti s koronavírusom. „Ešte riešime jedno prípravné stretnutie. Toto mladé družstvo totiž potrebuje hrať čo najviac prípravných duelov, spoznávať sa a tiež pripraviť sa na ligové stretnutia,“ vysvetlil tréner „žlto-čiernych“

V hlavnom meste sa bude opäť na čo pozerať, klub sa prihlásil do Alpsko-jadranského pohára a pod veľkým drobnohľadom bude aj ďalšia etapa Interu v jeho bohatej histórii. Čo očakáva od nového ročníka Vila? „Chcem si robiť svoju robotu najlepšie ako viem. Určite to nebude jednoduché, ale po mentálnej stránke nevidím žiadne zmeny. Bol som už asistentom, ale po mentálnej stránke som bol nastavený ako hlavný tréner. Teraz však budem pri kormidle, budem mať zodpovednosť. Som rád za každého, kto mi k tejto šanci dopomohol. Páči sa mi na Slovensku, teším sa aj zo svojej druhej práce. Dúfam, že koronavírus nezastaví ligu, toho jediného sa trochu obávam. Vo všetkom ostatnom som na túto výzvu pripravený,“ povedal na záver Vila.

 

Aktuálna súpiska BK Inter Bratislava:

Prišli: Alberto Blanco Vila (tréner, Chocalates Trapa Palencia - Španielsko), Edgars Jaunzems (asistent trénera, C.B Cantaires Tortosa - Španielsko), Chris Hansen (University of California at San Diego - USA), Lautaro Lopez (KIROLBET Baskonia Vitoria-Gasteiz - Španielsko), Jaroslav Musil (BKM Lučenec), Darrion Strong (Spars Railway Sarajevo - Bosna a Hercegovina), Matúš Malovec, Timotej Malovec, Daniel Randuška, Tomáš Borodovčák, Martin Koller, Zsolt Boros (všetci Inter Bratislava)

Pokračujú: Michael FusekRichard Körner

Odišli: Aramis Naglič (hlavný tréner, bez klubovej príslušnosti), Danilo Rakočevič (asistent trénera), Goran Bulatovič, Dalibor Hlivák (všetci MBK Baník Handlová), Michal Baťka, Michal Čekovský (obaja Spišskí Rytieri), David Abrhám (Patrioti Levice), Kenney Funderburk (Pécs VSK-Veolia/Maďarsko), Wes Alcegaire, Mário Ihring, Lee Skinner, Aleksandar Vlahovič (bez klubovej príslušnosti), Marek Kozlík (koniec kariéry)

 

Aktuálny program prípravných zápasov BK Inter Bratislava:

21. augusta: Inter Bratislava - mmcité1 Basket Brno (ČR)

25. augusta: Inter Bratislava - BK Olomoucko (ČR)

28. augusta: BK Olomoucko (ČR) - Inter Bratislava

2. septembra: BK JIP Pardubice (ČR) - Inter Bratislava

3. septembra: USK Praha (ČR) - Inter Bratislava

10. - 12. septembra: Medzinárodný turnaj vo Svite (Iskra Svit, Inter Bratislava, Klosterneuburg Dukes/Rak., ?)

17. septembra: Inter Bratislava - ?

19. septembra: Inter Bratislava - Swans Gmunden (Rak.)

Foto: archív MD