• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nálepku najzaujímavejšieho družstva si počas prestávky vyslúžili „Novovešťania“. Všetko odštartovalo angažovaním známeho kouča Tea Hojča, k tomu sa pridali nemenej zaujímavé príchody a povestnou čerešničkou na torte bola zmena vizuálu a názvu na Spišských Rytierov. Klub začína novú etapu s cieľom návratu na pozície, na ktoré boli v dávnejšej minulosti fanúšikovia zvyknutí.

Spišiaci priniesli čerstvý vietor počas predchádzajúcich týždňov a mesiacov. Už samotné angažovanie slovinského kormidelníka s početnými úspechmi na Slovensku, prinieslo veľkú odozvu. Spolu s ním sa podarilo prilákať viaceré známe tváre a razom sa začalo nahlas hovoriť o „čiernom koňovi“ súťaže. Jedno je isté, Rytieri budú určite pod oveľa väčším drobnohľadom, na aký boli v predchádzajúcich rokoch zvyknutí. „Trénovať sme začali s desiatkou hráčov. Sedem z nich má skúsenosti, traja sú z juniorského tímu. Dvaja legionári sa k nám pripoja budúci týždeň, keď prejdú všetkými nutnými kontrolami. Nie je to ideálne, je to určite iná príprava, na akú som bol zvyknutý. Bude kratšia, preto budú potrebné úpravy a zmeny. Pre mňa, ale aj pre väčšinu hráčov to bude nová situácia,“ povedal na úvod Hojč.

Máloktorý tím sa počas vynútenej prestávky odhodlal k takej radikálnej prestavbe, ako „Novejša“. Veď zo sezóny 2019/2020 zostal len kapitán Lukáš Krajňák a mladík Filip Tchúr. Všetko ostatné boli buď odchody alebo príchody. Ďalej nepokračujú zámorskí lídri Eric Nottage, Evan Maxwell, Justus Alleyn a Ramel Thompkins, respektíve v dobrej forme hrajúci Vladimír Nemčok. O to lákavejšie boli zisky klubu na trhu. Veľkými rybami možno nazvať získanie slovenského tria Michal Baťka, Michal Čekovský a Tomáš Mrviš. Nemalé očakávania sú aj od rozohrávača Jarvisa Garretta a balkánskej dvojice Milan Nikolič a Marko Stevanovič. V klube nezabudli ani na úspešných juniorov, šancu môže dostať až trojica.

snv priprava 1

„Chceli sme si udržať dvoch legionárov z minulej sezóny, ale mali odlišné plány, chceli hrať v lepších súťažiach. Keď som začal budovať mužstvo, tak mojou myšlienkou bolo, aby sme získali čo najväčší počet Slovákov. Myslím si, že domáci hráči sú veľmi dôležití v podstate pre každý tím a ligu. S prihliadnutím na situáciu na trhu a naším rozpočtom, som šťastný z toho, akých hráčov sme získali. Od Slovákov očakávam, že budú srdcom a dušou tímu. Pri legionároch to bolo o ich záujme hrať v tejto lige a ako väčšina trénerov, tak aj ja som strávil nad ich výberom veľa času. Vždy je o určitom risku, keď podpisujete legionára, s ktorým ste ešte nepracovali. Je to o pocitoch, nepočúvam veľmi srdce a hlavu v týchto prípadoch. Potom je to už len o tom, či ste sa rozhodli správne. Samozrejme, chcel som dobrých ľudí. Budete totiž s nimi tráviť veľa času, z tohto pohľadu je to dôležité,“ vyjadril sa nový tréner Spišiakov ku kádru.

Na prvý pohľad sa môže zdať, ako keby na Spiši nebola žiadna korona. Klub totiž nehlási ústup z pozícii, podľa aktuálnej súpisky skôr plánuje atakovať oveľa vyššie priečky. „Korona v podstate neovplyvnila proces skladania tímu. Legionári z rôznych krajín našťastie môžu sem prísť. Možnou zmenou bolo, že niektorí hráči boli ochotní podpísať za menšie peniaze ako pred touto situáciou. Sú si vedomí situácie na trhu. Káder som skladal tak, ako som to robil v predchádzajúcich rokoch,“ zamyslel sa Hojč.

snv priprava 2

Spišská Nová Ves sa netají tým, že sa rozhodla vydať cestou, ktorej sa venujú už dlhšiu dobu v Leviciach, t. j. budovanie silného slovenského jadra tímu a k tomu doplnenie o kvalitných legionárov. Okrem toho sa však nezabúda na prácu s mládežou, tá je už tradične v klube mimoriadne dobrá. „Myslím si, že je dobré mať mix mladých a skúsených hráčov, keď má človek šancu niečo takéto mať. Nebol to hlavný cieľ, tým bolo získanie Slovákov, bez ohľadu na ich vek. U zahraničných hráčov sme vyberali skôr mladších. Očakávam, že budú hladní po tom, aby sa ukázali. Teší ma, že sa ľuďom naša filozofia páči. Bola to moja idea, stavať na Slovákoch a klub sa s ňou stotožnil. Samozrejme, najradšej by som ich mal ešte viac, ale rozpočtové možnosti nie sú neobmedzené. Som rád, že niektorí podpísali v iných kluboch a dostanú šancu, aj keď viac by ma potešilo, keby sú u nás,“ prezradil slovinský kormidelník.

Ako už bolo pred niekoľkými dňami verejne prezentované, súpiska družstva ešte nie je uzatvorená. Momentálne sú na nej traja legionári, pribudnúť by mal k ním ešte jeden. Veľa sa samozrejme hovorí aj o návrate Adama Antoniho, ktorý bol v sezóne 2019/2020 hráčom Prievidze. „Stále chceme podpísať jedného Slováka a ešte sme neoznámili podpis posledného legionára. Týmto chceme našu súpisku uzatvoriť,“ vyhlásil tréner Rytierov.

snv priprava 4

Pod taktovkou Hojča sa herný prejav minimálne levického tímu opieral o dobrú defenzívu, podporenú kolektívnym poňatím hry. Môžeme niečo takéto očakávať aj v jeho novom pôsobisku? „Patrím do mladšej generácie trénerov, rád hrám moderný štýl basketbalu, čím sa prezentujú najlepšie tímy v Európe. Veľa tranzície, rýchleho tempa, ale žiadne šialenosti, treba mať kontrolu nad zápasom. Kľúčom je rýchle tempo, robiť pri tom správne rozhodnutia a mať systém. Chceme byť tvrdo pracujúci tím na oboch stranách palubovky a hrať s chuťou. Keď budeme bojovať o každú loptu a hrať tímovo, tak môžeme odstrániť prípadné nedostatky. Som veľký zástanca kolektívnej roboty, to chcem, aby bol náš herný prejav. Ak to dosiahneme, tak budem veľmi šťastný,“ načrtol Hojč.

Kvalitnejší tím priniesol aj kvalitnejší program prípravných zápasov. Všetko odštartuje krátky trip po Česku, atraktivitu sľubuje domáci turnaj a previerkou pred novým ročníkom bude konfrontácia s maďarskými celkami. „Úplne spokojný nie som, nevedel som totiž o karanténach pre hráčov, preto sa k nám pripoja neskôr. Budeme si asi rušiť niektoré prípravné zápasy a začneme neskôr. Hráči mali navyše takmer polročnú prestávku od basketbalu, niektorí nemohli ísť do haly. Chceme ísť pomalšie, pripraviť ich telá a hlavy na zápasy. Niektoré časti prípravy sa presunú aj do sezóny, čo vedenie klubu dúfam pochopí. Chceme vyzerať dobre, ale na to je potrebný čas. To sa nedá oklamať. Potešil ma však výber súperov v príprave, využili sme moje konexie,“ zhodnotil Slovinec program prípravných zápasov.

DSC 5499

Vizitka úspešného trénera v rámci Slovenskej basketbalovej ligy, je v novom pôsobisku pre Slovinca určite záväzkom. Je očividné, že nielen on, ale aj jeho zverenci budú oveľa viac pod drobnohľadom, ako tomu boli na Spiši po predošlé roky zvyknutí. Klub sa navyše prihlásil aj do Alpsko-jadranského pohára, kde ho čaká určite zaujímavá medzinárodná konfrontácia. Ciele Hojča v prvom roku kontraktu sú však jasné: „Keď som sa pýtal vedenia klubu na ciele v prvom roku, tak hovorili o progrese. Nemáme veľké očakávania, nemáme totiž na ne právo. Spišská Nová Ves nepatrila dlhé roky k top tímom. Nie je možné, aby ste len tak skončili z dna nahor. Istý čas je potrebný na skladanie tímu, zlepšenie fungovania klubu, návrat fanúšikov do haly, získanie rešpektu od všetkých naokolo. Je to takmer identická situácia ako pri mojom príchode do Levíc. Z tímu, ktorý sa nedostal do play off, sa za tri roky stal majster Slovenska. Dôležitá bola práca všetkých v klube. Aj tu bude dôležitý realizačný tím, asistentom trénera bude Erich Korfanta, funkciu videokoordinátora bude zastávať Radoslav Karabín. Hlavným kondičným trénerom bude Marek Mikletič, z domácich zdrojov mu bude pomáhať Alexander Augustín. Zlepšujú sa tu podmienky na trénovanie, to bol tiež jeden z cieľov. Každý detail je dôležitý. O konkrétnych cieľoch nie je možné hovoriť, nepoznáme totiž kvalitu ostatných družstiev. Mojím cieľom bude hrať tímový basketbal, hrať v každom zápase tvrdo a tešiť fanúšikov. Zatiaľ netuším, ako sme dobrí. Chceme byť súperom každému v tejto lige. Čo to prinesie, o tom je ešte predčasné hovoriť. Dôležité bude fungovať ako kolektív, tvrdo pracovať a potom verím, že budeme hrať dobrý basketbal.“

 

Aktuálna súpiska Spišskí Rytieri:

Príchody: Teo Hojč (tréner, KB Priština - Kosovo), Michal BaťkaMichal Čekovský (obaja Inter Bratislava), Jarvis Garrett (Cytavision APOEL Nikózia - Cyprus), Tomáš Mrviš (MBK Baník Handlová), Milan Nikolič (Cáceres Ciudad Del Baloncesto - Španielsko), Marko Stevanovič (USK Praha - Česko), Alex Javorský, Richard Zimmermann, Tomáš Hasaj (všetci BK 04 AC LB Spišská Nová Ves)

Zostávajú: Erich Korfanta (asistent trénera), Lukáš KrajňákFilip Tchúr

Odišli: Oleksandr Kušnirov (MBC Mykolajiv - Ukrajina), Justus Alleyn, Derick Newton, Evan Maxwell, Vladimír Nemčok, Ramel Thompkins, Eric Nottage, Ivan Židzik (všetci bez klubovej príšlusnosti)

 

Aktuálny program prípravných zápasov Spišskí Rytieri:

21. augusta: DEKSTONE Tuři Svitavy (ČR) - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

22. augusta: BK Olomoucko (ČR) - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

29. augusta: MBK Baník Handlová - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

4. - 6. septembra: Medzinárodný turnaj v Spišskej Novej Vsi (BK 04 AC LB Spišská Nová Ves, Iskra Svit, BK Opava/ČR, Kapfenberg Bulls/Rak.)

13. septembra: Jászberény KSE (Maď.) - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

14. septembra: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (Maď.) - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Foto: archív MB