• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Druhý domáci zápas Alpsko-adriatického poháru svojim priebehom potešil asi každého fanúšika prievidzského tmu. V zápase sa dočkali magickej hranice sto bodov, body zaznamenali všetci hráči z tímu a čerešničkou na torte bolo hladké víťazstvo nad Klosterneuburgom.

Zo začiatku to vyzeralo na palubovke Niké Arény, ako keby ani nemajú za sebou hráči Prievidze náročný zápas a cestu z chorvátskeho Záhrebu, kde v utorok podľahli v rámci Alpsko-adriatického poháru miestnemu klubu o 9 bodov. Do rakúskeho súpera sa zahryzli bez rešpektu a už prvá štvrtina naznačila víťazné chúťky tímu z Hornej Nitry, veď po desiatich minútach viedli už o 17 bodov. „Ako v každom zápase, najviac chceme vyťažiť v obrane. V obrane sme odohrali dosť veľa dobrých úsekov. Klosterneuburgu sme ukázali, že nemôže hrať s nami od začiatku a priebeh postupne ukázal, že to bolo viac ako jasné, aj keď prišli bez zraneného pivota,“ hodnotil spokojný tréner Čurovič. Účastník rakúskej Bundesligy prišiel síce s niekoľkými absenciami, ale s Prievidzou si od úvodného rozskoku nevedel rady. Domáci ťažili z nepríjemnej, ale kvalitnej defenzívy, ktorá bola často až neprekonateľnou bariérou na ceste do koša spolu s vysokou úspešnosťou streľby, na čo rakúsky tím nedokázal nájsť adekvátnu odpoveď. „To sme vytvorili všetko z dobrej obrany a z toho vychádza všetko, čo sme dnes ukázali v tomto stretnutí,“ pokračoval v hodnotení prievidzský kormidelník. Prievidza rozhodla o osude zápasu už do polčasu, ktorý vyhrala o 30 bodov. Aj preto dostali priestor menej vyťažení hráči, ktorí sa svojej šance nezľakli, ba naopak pokračovali v zveľaďovaní už beztak vysokého náskoku. „Som rád, že si chlapci mohli oddýchnuť a možnosť zahrať si mali všetci. To bol hlavný zámer, aby sa po ťažkých zápasoch, hlavne v Záhrebe rozložili sily. Po náročnej ceste odtade som rád, že sme mohli ušetriť sily,“ dokončil rozbor srbský odborník.

Pozitívnym prekvapením bol určite výkon talentovaného mládežníckeho reprezentanta, 19-ročného Samuela Hupka. V zápase sa počas necelých 13 minút prezentoval sebavedomou hrou, vďaka ktorej si pripísal na svoje konto 9 bodov a 2 doskoky, čím si vytvoril svoje maximum v prievidzskom drese. „Veľmi si cením, že ma tréner postavil a vážim si túto skúsenosť. Budem sa stále snažiť pracovať ďalej, aby bolo takýchto šancí viac. Sú to najlepšie skúsenosti, medzi mužmi a ešte aj na medzinárodnej scéne,“ nešetril chválou samotný hráč. Hlavne v druhom polčase mala hra v niektorých momentoch priam až exhibičný charakter, diváci sa bavili pekným basketbalom, za odmenu sa dočkali povestnej stovky a body si na svoje konto pripísal každý hráč na súpiske prievidzského tímu. Obzvlášť spokojný bol po zápase Jakub Pasovský, ktorý zatiaľ v aktuálnom priebehu sezóny dostáva menej herného času na palubovke. Veril som, že pokiaľ vstúpime do zápasu od začiatku na sto percent a koncentrovaní, tak máme šancu zápas zvládnuť. Myslím si, že sa nám to podarilo aj napriek ťažkému rozpisu zápasov, ktorý sme posledný týždeň mali. Patrí mu (trénerovi, poz. redaktora) za to aj veľká vďaka a rovnako aj spoluhráčom, ktorí odrobili všetko na maximum a vytvorili priestor aj pre nás mladých. Na tréningoch sa snažím ísť naplno a využiť každú šancu, ktorú na ihrisku dostanem najlepšie ako viem. Aj keď prídu chyby, snažím sa z nich poučiť a neopakovať ich, pri čom tréner aj spoluhráči mi s tým pomáhajú, za čo im ďakujem.“ Na margo zápasu sa vyjadril aj Marek Jašš: „Mysleli sme si, že budú viacej vzdorovať. Možno to vypustili, mali nejakých zranených hráčov. Do každého zápasu ideme tak, že chceme od začiatku vyhrávať. O tom to je, začať agresívne, následne nespustiť tú latku dolu. Mali sme tento týždeň viacej zápasov, padlo to aj dobre, že sme si trochu oddýchli.“ Celková vizitka hovorí jasne, dostať 62 bodov proti súperovi v medzinárodnej súťaži je pozitívnym signálom pre obranu Prievidze, na ktorej si tréner Čurovič zakladá: „Chceme zakladať na obrane. V útoku vždy môžeme očakávať, že lopta niekedy nepadne do koša, ale obrana musí byť základ v našom družstve.“

FOTO: SAMUEL ALEXANDER PETRÁŠ