• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Základná časť Slovenskej basketbalovej ligy je už uzatvorenou kapitolou, na rade je nová súťaž – play off. V ňom sa často rozhoduje o tom, či v danom klube bola sezóna úspešná alebo nie. Ako vidí šance a silu jednotlivých tímov náš expert Peter Ivanovič? To sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Základná časť je za nami, 36 kôl skončilo, tabuľka je známa, tímy spoznali svojich súperov v prvom kole, kocky sú hodené.

Pozorne som sledoval posledné kolá, boj o jednotlivé priečky, pripravenosť jednotlivých tímov. Nikto z môjho pohľadu nekalkuloval a nevyberal si súpera do play off, bojovalo sa do posledných sekúnd základnej časti. Liga v tomto roku bola vyrovnanejšia, povestný „Čierny Peter“ pripadol Lučencu, ktorý mal ohromný finiš, no na play off to nestačilo.  Začína „nová súťaž“, osem tímov je na rovnakej štartovacej čiare. Nebudem písať o favoritoch na titul, komu fandím, koho by som rád videl vo finále, priblížim môj pohľad, rebríček na aktuálnu silu, pripravenosť, skúsenosti jednotlivých tímov pred štartom play off.

1. BK Inter Bratislava

Najdominantnejší tím ligy, jeho najväčšou silou je kvalita a šírka kádra, bez problémov zvládli základnú časť. Od finále Slovenského pohára neprehrali ani jeden zápas pod vedením nového trénera Aramisa Nagliča. Postup do semifinále by mali zvládnuť bez problémov. Ťažko vyzdvihnúť kľúčových hráčov, ako som spomenul, ich najväčšia zbraň je šírka a kvalita tímu.

 

2. BC Prievidza

Sila tímu vzrástla po výmene trénera, ktorý priniesol tímové poňatie hry. Ich výkony postupne rástli smerom k play off. Aktuálne sa mi javia vo výbornej forme, kľúčový bude pre nich prvý zápas prvého kola play off na domácej palubovke. Dôležité budú výkony Richarda Körnera a rozohrávačského dua Rodney Glasgow a Jahmal Jones.

 

3. BK Levickí Patrioti

Po finále Slovenského pohára ich výkony išli trochu smerom nadol, pripisujem to náročnému programu v Alpsko-jadranskom pohári, prišli zranenia a určite aj únava. Posledné týždne neboli v ideálnej forme, verím však, že tréner Teo Hojč pripraví svoj tím a prvé kolo by nemalo byť pre nich problém. Tím je skúsený, dôležité je, aby mal tréner k dispozícii všetkých hráčov. Bude zaujímavé sledovať MVP základnej časti Nikolu Gačešu, ako bude viesť tím na neľahkej ceste k obhajobe.

4. Iskra Svit

Až v závere prišli o tretiu priečku, no neprišli o výhodu domáceho prostredia, čo v prvom kole podľa mňa využijú a postup do semifinále by nemal byť pre nich problém a mali by si zahrať vytúžené semifinále. Kvality tímu rastú každým rokom s rastúcimi kvalitami a skúsenosťami Michala Madzina. Oporami by mali byť Stanislav Baldovský, Saša Avramovič a Andrew Guillory.

 

5. MBK Rieker Com-Therm Komárno

Vo svojich radoch disponuje skúsenými hráčmi, ktorí v lige odohrali nejedno play off, k tomu pridajme trénera Miljana Čuroviča, ktorý je známy premyslenými hernými stratégiami. Určite nepovedali svoje posledné slovo, záver súťaže im ušiel v dvoch predĺženiach. Ak sa vyvarujú taktických chýb, tak môžu byť úspešní. Pre mňa najzaujímavejšia dvojica prvého kola Prievidza - Komárno. Ťahúňmi by mali byť Nenad Delič, Nenad Miloševič a Devin Brooks.

 

6. MBK Handlová

Dobrý finiš v závere základnej časti, predvádzali pekný basketbal. Majú mladý tím, ktorý nemá toľko skúseností, čo môže hrať v ich neprospech. Na druhú stranu, ich bojovnosť a nasadenie ich môže posunúť vpred. V plnej sile a zdraví budú dôstojným súperom Leviciam. Kľúčové budú výkony Djordjeho Tresača a podkošového tria Michal Čekovský, Lukáš Hoferica a Jakub Petráš.

7. PP & TV Raj Žilina

Až na pár hráčov majú hráči Žiliny minimálne skúsenosti s play off. Druhá polovica súťaže im určite nevyšla podľa predstáv, čo sa odrazilo na výsledkoch. V play off sú zaslúžene, oproti predošlej sezóne urobili asi najväčší skok v lige, mali by si to naplno užiť a nazbierať čo najviac skúseností. Ich hra bude záležať na výkonoch tria mladých Slovákov – Róbert Rožánek, Jakub Merešš, Oliver Tot a na legionároch DeAndre Dicksonovi a Vukovi Djordjevičovi.

 

8. BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Spišská Nová Ves si po rokoch opäť zahrá v play off, v závere súťaže urobili viaceré zmeny v tíme. Majú najťažšiu pozíciu v prvom kole, no nemajú čo stratiť a mali by hrať bojovne, vyťažiť čo najviac z každého zápasu. Budem sledovať výkony Mateja Majerčáka a Joe Roccu.

 

Začína sa boj o titul, potvrdí Inter svoju dominanciu, podarí sa Leviciam obhájiť titul, budú sa radovať na Hornej Nitre, pod Tatrami, na Dunaji? Alebo sa dočkáme prekvapenia? Každopádne, teším sa na porciu kvalitných zápasov a basketbalové boje, hlavne nech však vyhrá BASKETBAL!

Foto: Lukáš Droppan, Lenka Molnárová