• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tradícia účasti tímov z nižších súťaží na Slovenskom pohári pokračuje aj v tejto sezóne. Do Košíc napokon pocestujú v polovici februára basketbalisti IMC Slovakia Považská Bystrica. Viac o tomto klube, ambíciách a cieľoch prezradil v rozhovore tréner tímu Peter Torda.

Považská Bystrica je známa ako jeden z najlepších klubov na Slovensku pracujúci s mládežou. Z kompletnej mládežníckej pyramídy vzišiel veľkých počet súčasných a bývalých reprezentantov, mnohí z nich pôsobia aj v Eurovia SBL. Samotný klub však bude mať premiérovo možnosť popasovať s niekým z najvyššej súťaže. „Popri výchove hráčov, ktorej sa posledných 15 rokov venujeme, je to jeden z najväčších úspechov klubu v jeho novodobej histórii. Zároveň je to aj dobrá prezentácia nášho klubu, sponzora a v neposlednom rade mesta Považská Bystrica,“ povedal na začiatok Torda.

Cesta Považskej Bystrice na finálový turnaj Slovenského pohára viedla cez dve kvalifikačné kolá. Najskôr vyradili z hry BKM Lučenec po výsledkoch 78:80 a 85:78, potom prešli aj ACADEMIC ŽU Žilina. Na palubovke súpera síce prehrali 83:99, ale doma Žilinčanov rozstrieľali 107:57. „Nedá sa povedať, že jedno alebo druhé je cennejšie. Treba však povedať, že každý dvojzápas bol iný. V prvom zápase v Lučenci sme odohrali dobrý zápas s dobrým výsledkom, ktorý nám dal šancu pred odvetou. Domáci zápas proti Lučencu bol veľmi ťažký a rozhodoval sa až v samom závere. Dvojzápas so Žilinou bol iný v tom, že pri družstve Žiliny závisí, v akej zostave nastúpi. V domácom zápase nastúpili aj s ligovými hráčmi, ale v odvete nie, čo nám umožnilo pohodlne zmazať manko z prvého zápasu a postúpiť,“ uviedol tréner Považskej Bystrice. Na margo postupu ešte dodal: „V prvom rade bolo dôležité zosúladiť termíny, nakoľko zápasy nám zasiahli do chodu oboch súťaží, keďže máme v družstve aj hráčov juniorského družstva. V druhom rade, dobre sa pripraviť na každý zápas Slovenského pohára, nakoľko sme hrali proti kvalitným súperom.“

Hráči IMC boli blízko k účasti už v predošlom roku, ale v záverečnom kvalifikačnom kole prehrali dvojzápas MŠK Iskra Petržalka 65:93 a 84:89. To však nebol na lavičke tímu Torda. „Trénerom som od začiatku sezóny. Je však pravda, že väčšina tímu zostala rovnaká ako v predchádzajúcej sezóne. Veľkou zmenou je však návrat Štefana Sviteka a vhodné doplnenie hráčmi z juniorského tímu. Všetky herné kombinácie som sa snažil prispôsobiť tak, aby sme vhodne zapracovali Štefana Sviteka či už v útoku, alebo v obrane a zároveň aj využiť jeho skúsenosti k rozvoju ostatných hráčov. Myslím si, že všetci hráči majú väčšiu istotu, keď takýto hráč je na ihrisku a môžu popri ňom hrať a zlepšovať sa,“ vyhlásil asistent trénera slovenskej mužskej reprezentácie.

Na momentálne štvrtý tím prvoligovej nadstavby o prvé až šieste miesto čaká vo štvrťfinále úradujúci majster, tabuľkový líder a finalista minuloročného pohára – BK Inter Bratislava. „Je to prvá konfrontácia pre našich mladých hráčov vyskúšať si 'veľký' basketbal. Ukázať to, čo sa naučili u nás v klube, je dostatočné na to, aby aj ďalej mohli pokračovať v kariére basketbalistu. Len takéto zápasy nám všetkým ukážu, na čom máme pracovať a v čom sa zlepšovať. Na zápas sa všetci tešíme. Rovnako ako pre hráčov, aj pre mňa ako trénera je to výzva. Pripraviť družstvo čo najlepšie. Urobíme všetko pre to, aby sme boli dôstojným partnerom hráčom Interu a nie len fackovacím panákom. Je to pre nás jeden z vrcholov sezóny a budeme sa naň pripravovať zodpovedne,“ prezradil Torda svoj pohľad na blížiacu sa konfrontáciu.

Okrem skúseného Štefana Sviteka je v kádri Považskej Bystrice aj bývalý hráč Nitry Adam Samek. Gro tímu tvoria mládežnícki reprezentanti a odchovanci klubu. „Pre väčšinu hráčov to bude prvá konfrontácia s hráčmi pravidelne nastupujúcimi v reprezentácii Slovenska, hráčmi hrajúcimi v medzinárodných zápasoch. Pre každého z nás to bude veľká škola basketbalu,“ myslí si tréner Považskej Bystrice.

V minulosti bolo účinkovanie na Slovenskom pohári aj testom, či má aktuálne družstvo na účasť v Eurovia SBL. Petržalka túto možnosť nevyužila, dva roky dozadu sa však Lučenec vydal cestou účasti v najvyššej súťaži. Dá sa niečo podobné čakať aj u Považskej Bystrice? „Tak to je naozaj ťažká otázka. Prípadná účasť v Eurovia SBL by bola lákadlom pre všetkých v klube, ako aj ľudí, ktorí basketbal v Považskej Bystrici sledujú. Na to je potrebný vstup viacerých partnerov, ako aj mesta, aby naša prípadná účasť nebola len symbolická a celá naša účasť nestála len na doterajšom podporovateľovi,“ odpovedal Torda.

Na záver sme skúsenému trénerovi položili tradičnú otázku, s akými cieľmi pocestuje Považská Bystrica do Košíc? „Ciele sme si definovali, už keď sme sa prihlasovali do Slovenského pohára. Užiť si každý jeden zápas a aj zápas proti Interu by o tom mal byť. Získať nové skúsenosti a po zápase mať dobrý pocit, že sme do zápasu dali všetko,“ uzatvoril Torda.

Foto: Milan Kováčik a Vladimír Dorňák