Vytlačiť
Kategória: Extra

Záverečným februárovým dňom sa na Slovensku uzatvorila možnosť dopisovať nových hráčov na súpisky. Ako si v tomto smere počínali jednotliví účastníci Eurovia SBL? Na to vám prinášame odpoveď v našom súhrne.

BK Inter Bratislava

„Žlto-čierni“ boli spolu s Karlovkou jedinými tímami, ktoré v aktuálnom ročníku neurobili žiadnu zmenu. To sa však zmenilo v závere prestupového obdobia, kedy vedenie Interu dopísalo na súpisku skúseného 34-ročného amerického krídelníka Jermonta Hortona. Pôsobenie v Rumusnku či Švédsku môže byť veľmi nápomocné v play off stretnutiach. Nová posila v tíme trénera Olivera Vidina hrala v aktuálnom ročníku za fínsky klub KTP Basket Kotka, v 29 stretnutiach zaznamenala priemerne 11,2 bodu, 5,2 doskoku a 1,5 asistencie. Horton absolvuje premiéru pred domácimi fanúšikmi, v sobotu pricestujú na Pasienky hráči Žiliny.

 

KB Košice

„Býci“ deklarovali, že po januárovom angažovaní srbského rozohrávača Pedju Stamenkoviča už do kádra zasahovať nebudú. Výrazne k tomu pomohla obhajoba Slovenského pohára, zverenci trénera Miljana Čuroviča sa tak stali po šiestich rokoch prvým klubom, ktorý uspel v domácom prostredí.

 

BK Levickí Patrioti

Patrioti dopĺňali súpisku počas januára. Odchody Kentwana Smitha a Tea Petaniho uvoľnili miesta pre dvoch zahraničných basketbalistov. Najskôr prišiel tesne po začiatku nového kalendárneho roka reprezentant Pobrežia Slonoviny „Solo“ Diabate. Ten si už stihol odkrútiť 10 stretnutí, priemerne v nich zaknihoval 10,1 bodu, 2,4 doskoku, 6,7 asistencie a 2,3 zisku. V závere januára sa k nemu pripojil Srb Milivoje Mijovič. Aj on sa zatiaľ javí pre trénera Tea Hojča ako platná posila, po šiestich zápasoch má priemer 9,7 bodu a 5,7 doskoku.

 

BC Prievidza

Tím z Hornej Nitry dlho „strašil“ zákaz angažovania nových hráčov od Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA). Ten sa však podarilo našťastie na začiatku februára zrušiť, vedenie Prievidze preto nezaháľalo a angažovalo na hosťovanie slovenského reprezentanta Michaela Fuseka. V premiérovej sezóne v slovenskej najvyššej súťaži má zatiaľ za sebou len dva zápasy, v ktorých nazbieral priemerne 12,0 bodu, 8,5 doskoku, 1,0 asistencie, 1,0 zisku a 1,0 bloku. Vedenie klubu sa podľa dohody v závere januára okrem toho rozlúčilo so službami Colina Vossa, ktorý sa presunul do Austrálie.

 

 

Iskra Svit

Šumy o doplnení tímu trénera Michala Madzina v záverečných dňoch prestupového obdobia sa napokon nepotvrdili, v kádri „medveďov“ tak neprišlo k žiadnym zmenám. Ešte na začiatku januára sa do žlto-modrého dresu vrátil dobre známy Filip Dratva. Oveľa dôležitejšou správou pre Iskru je návrat druhého najlepšieho strelca tímu Marka Radonjiča do tréningového procesu. Po viac ako trojmesačnej absencii by mohol srbský basketbalista nastúpiť už v sobotu doma proti Handlovej.

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno

„Obuvníci“ sa odhodlali vo februári k dvom zásahom do svojho tímu. Najskôr sa dohodli na ukončení spolupráce s Mišem Diminičom, aby jeho náhrada prišla tesne pred Slovenským pohárom. Debut proti Leviciam absolvoval 27-ročný Američan Justin Jackson, v premiére sa uviedol 13 bodmi, troma doskočenými loptami, dvoma asistenciami, jedným ziskom a jedným blokom. Skúsenosti v D-League, Ligy majstrov či VTB ligy môžu byť veľkou devízou v stretnutiach play off. Okrem toho na začiatku nového roka prišiel aj skúsený Nenad Miloševič.

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava

„Vysokoškoláci“ sa ako jediní neodhodlali k žiadnej zmene. Prečo? Na súpiske trénera Petra Ivanoviča totiž figuruje až 18 hráčov, čo je viac ako dostatočný počet na odohranie zostávajúcej časti sezóny. Na začiatku februára sa im k tomu pod kôš vrátil Daniel Stránsky, ktorý bol v rámci vysokoškolského štúdia v Holandsku.

 

MBK Handlová

posilneniu sa odhodlal aj „Baník“. K tomuto kroku ich však podľa športového manažéra Ivana Kartáča viedla aktuálna situácia: „Už sme nechceli robiť v tíme žiadne zmeny ani výmeny, chceli sme dohrať ročník s rozohrávačskou dvojicou Haviar a Novysedlák. Zranenie Novysedláka nás však donútilo doplniť tím na poste rozohrávača. Mali sme záujem o jedného mladého Slováka, žiaľ, tento náš zámer nevyšiel. Napriek tomu sme veľmi radi, že sa nám podarilo priviesť do tímu skúseného hráča Pavle Boljkovaca. Veríme, že donesie do tímu skúsenosť, rutinu a bude posilou.“ Bojkovac má za sebou pôsobenie v Bulharsku, Bosne a Hercegovine, Srbsku, Slovinsku či Švédsku. V aktuálnej sezóne hájil farby KK Gradjanski Bijeljina, v desiatich stretnutiach zaznamenal v priemere 6,4 bodu, 2,0 doskoku, 3,6 asistencie a 1,2 zisku. Debut si nová posila Handlovej odbije v sobotu vo Svite.

 

 

PP & TV Raj Žilina

V tíme nováčika prišlo spolu s výmenou na trénerskom poste k početným zmenám. Začneme najskôr vynútenými zásahmi, pre zranenie sa Žilinčania rozlúčili s americkou trojicou Brandon Conley, Patrick Onwenu a Walter Wright. Na jeden zápas si bielo-červený dres na seba navliekol bývalý hráč Komárna Miše Diminič. Do aktuálne druhého najlepšieho tímu slovinskej ligy Rogašky prestúpil na začiatku februára Brandon Holcomb. K družstvu trénera Ivana Kurillu sa na konci januára pripojil Boris Belavý a tiež aj Jovan Crnič. Prvé minúty v Eurovia SBL začal zbierať Šimon Turza. Okrem toho bude v závere základnej časti súčasťou tímu aj 20-ročný Srb Ivan Bojanič. Ten si prešiel mládežníckymi kategóriami v slávnom Partizane Belehrad, čo mu zároveň otvoril cestu do reprezentačných výberov do 16, 17 a 20 rokov. V predchádzajúcej sezóne hral za KK Sloga Societe Generale Kraljevo, v 24 zápasoch mal priemer 2,5 bodu a 1,5 doskoku.

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Ukončenie nádejí na účasť v play off predznamenali zmeny aj na Spiši. Posledný tím tabuľky sa postupne rozlúčil s Michelom-Ofikom Nzegem (zranenie), Vladimirom Bulatovičom (zranenie), Tyreekom Jewellom a Mattom Marshallom (návrat do partnerského klubu Niagara River Lions). Okrem toho vedenie klubu zapožičalo na hosťovanie do prvoligového BKM Lučenec Mateja Majerčáka. Či to bude definitívny zoznam zmien, to sa uvidí v najbližších dňoch. Pozitívnou správou môže byť návrat Viktora Juríčka, na začiatku februára odohral prvé zápasy v sezóne. V januári sa ešte k družstvu pripojili dvaja Kanaďania – Richard AmardiAdam Presutti.

Foto: Vladimír Králik, Peter Jesenský a Martin Šopinec