• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Na basketbalovú mapu najvyššej súťaže sa opäť vrátil Lučenec, pod značkou BKM vyhral v predchádzajúcom ročníku prvú ligu a právo postupu napokon využil. Aj medzi elitou chce predvádzať pekný basketbal, ktorým kolektív okolo trénera Rudolfa Juga bude tešiť svojich priaznivcov.

Lučenčania predviedli v druhej najvyššej slovenskej lige takmer dokonalú jazdu, prispeli k tomu viacerí legionári a tiež angažovanie chorvátskeho kormidelníka Krunoslava Krajnoviča. Tieto všetky faktory priniesli jednoznačné víťazstvo na Final Four turnaji, ktorý organizoval práve lučenecký klub. Onedlho prišla potom pre fanúšikov pozitívna správa, klub sa rozhodol akceptovať právo miestenky v nadchádzajúcom ročníku Slovenskej basketbalovej ligy.

Klub sa tak pustil do budovania konkurencieschopného tímu. Najvýraznejšia zmena prišla na poste trénera, po dvoch rokoch sa na Slovensko vrátil skúsený chorvátsky kouč Rudolf Jugo. Z majstrovského tímu si ponechali zahraničné duo Tihomir Vranjes a Johnny Griffin jr. Spolu s nimi pokračujú aj viacerí mladí Slováci ako Simeon Jackuliak či Patrik Sarna. Dlho na seba nenechali čakať aj posily, vedenie klubu sa postaralo o príchod troch zámorských basketbalistov – T.J-a Bella, Ikea Agusiho a Dukea Sheltona. Na Slovensko sa vracia Jakub Kádaši a mimoriadne potešujúcou správou je získanie Branislava Pipíšku z konkurenčnej Prievidze.

„Začali sme najskôr s osmičkou hráčov. Postupne sa k nám pripojil Shelton, Griffin a Agusi. Tento týždeň ešte čakáme na Bella. Pre zahraničných hráčov sme sa rozhodli pre to, aby sme pokryli slabiny na rôznych pozíciách,“ prezradil na úvod Jugo detaily zo skladania tímu.

Jeho tím bude patriť k najmladším v súťaži, na súpiske je totiž viacero hráčov len s minimálnymi skúsenosťami z najvyššej súťaže. Aký priestor môžu dostať? „Mnohé závisí od nich, ako sa budú prezentovať na tréningu. Lučenec chce byť tiež dobrým tímom, preto to nebude jednoduché, ale budeme sa snažiť im dávať priestor,“ vyhlásil tréner Lučenca.

Jugo pôsobil naposledy na Slovensku ako tréner Iskry Svit, potom sa presunul do neďalekých Čiech, kde sa mu žiaľ nepodarilo zachrániť Jindřichův Hradec v najvyššej súťaži. Zmenil sa za toto obdobie samotný tréner? „Nadšenie pre basketbal je vždy rovnaké a veľmi silné,“ odpovedal skúsený kouč.

Jeho zverencov nečaká medzi elitou nič jednoduché, veľa im však môže pomôcť nováčikovský elán, ktorý poháňal v nedávnej minulosti viaceré tímy. Plus sa môžu oprieť o podporu šiesteho hráča z publika, už počas prvej ligy si mnoho divákov nachádzalo cestu do haly. „Chceme hrať dobrý basketbal, nechať v každom zápase všetko, baviť našich fanúšikov a reprezentovať mesto Lučenec,“ dodal na záver Jugo.

 

Aktuálna súpiska BKM Lučenec:

Prišli: Rudolf Jugo (Fio Banka Jindřichův Hradec - ČR), Duke Shelton (University of Tampa - USA), Ike Agusi (Queens University of Charlotte - USA), Jakub Kádaši (Science City Jena - Nemecko), T.J. Bell (Macae Basquete - Brazília), Branislav Pipíška (BC Prievidza), Tomáš Marčok (BK Junior Komárno)

Zostávajú: Johnny Griffin jr.Tihomir VranjesTomáš MederiSimeon JackuliakMarko GrendaDávid BendíkPatrik Sarna

 

Aktuálny program prípravných zápasov BKM Lučenec pre sezónou 2018/2019:

25.08. – BKM Lučenec - Salgótarján KSE (Maď.)

01.09. - BKM Lučenec - Iskra Svit

05.09. - BC Prievidza - BKM Lučenec

14. – 16.09. – Medzinárodný turnaj v Lučenci (BKM Lučenec, Oberwart Gunners/Rak., Jászberény KSE/Maď., ?)

22.09. - Iskra Svit - BKM Lučenec

23.09. - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - BKM Lučenec

29.09. - BKM Lučenec - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Foto: Jozef Mikuš/mynovohrad.sme.sk