• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Predčasný koniec už vo štvrťfinále bol pre fanúšikov Prievidze nemilým prekvapením. V klube nezostal na viacerých frontoch kameň na kameni, situácia sa však stabilizovala. Pod taktovkou amerického kouča Michaela Claxtona sa BC chce vrátiť na méty, ktoré v predchádzajúcom ročníku prepustila iným.

Rozjazd Prievidze do sezóny 2017/2018 nebol taký presvedčivý, ako si jeho priaznivci možno priali. Zranenia sa podpísali na horšom postavení v tabuľke, ale situácia sa postupne stabilizovala. V plnej sile boli totiž hráči v zeleno-čiernych dresoch veľkou hrozbou pre každého. V základnej časti napokon z toho bolo tretie miesto, čo bolo veľkým prísľubom do play off. Tam si však ani neškrtli, s Komárnom prehrali vo štvrťfinále hladko 0:3 na zápasy.

Letné obdobie prinieslo zmeny na všetkých frontoch. Prvá sa udiala tesne po skončení ročníka, na post generálneho manažéra zasadol Marko Batina, ktorý vo funkcii nahradil Martina Boška. Nečakanou starosťou bola aj výmena na trénerskej stoličke, Ryan Pannone sa totiž rozhodol pre návrat do izraelského Hapoelu Jeruzalem. Na jeho miesto prišiel Michael Claxton. Káder tiež prešiel veľkými „čistkami“. Grant Sitton sa rozhodol nepokračovať v Prievidzi, namiesto toho zamieril do holandského Groningenu. O Martina Bílika sa aktívne zaujíma Karlovka, Branislav Pipíška bol uvoľnený na hosťovanie do Lučenca a Michael Fusek prijal ponuku Interu.

Prvotné zlé správy však prebili tie pozitívne, na Slovensko sa vrátil bývalý hráč Žiliny Brandon Holcomb. Spolu s ním bude v tíme aj staronová tvár v prievidzskom drese Richard Körner. Reprezentačné skúsenosti má aj rozohrávač Jahmal Jones, veľké očakávania budú od Marka Popoviča. „Naša súpiska ešte nie je kompletná. Stále pracujeme na podpise dvoch – troch hráčov. Krok po kroku pracujeme na tom, aby sme v dohľadnej budúcnosti boli kompletní. Blížime sa k tomu, ale stále potrebujeme ešte trochu času na to, aby sme si vybrali a podpísali správnych hráčov, ktorí zapadnú do našej aktuálnej súpisky,“ prezradil Claxton na úvod detaily zo skladania tímu.

Americký kouč prišiel do Prievidze v momente, keď už viacero hráčov bolo pod zmluvou. Nebolo to pre neho prekážkou? „Bol som v rovnakej situácii v Nemecku aj v Poľsku. Našťastie, tentoraz je stále priestor na to, aby sme získali legionárov. Spolu s Markom Batinom pracujeme na tom, aby sme získali tých správnych hráčov. Treba povedať tiež, že bývalý kouč Ryan Pannone a vedenie klubu urobili dobrú robotu, keď udržali väčšinu Slovákov z predchádzajúcej sezóny. Veľkým faktorom môže byť podpísanie Richarda Körnera,“ zamyslel sa kormidelník Prievidze.

Šancu na súpiske by podľa jeho slov mali dostať aj hráči z mládežníckeho klubu MBA Prievidza: „Budeme sa snažiť čo najviac pracovať s talentovanými hráčmi z Prievidze. Je nesmierne dôležité starať sa o ich rozvoj a talent do budúcnosti. Pravidelného tréningu by sa malo zúčastňovať tri až päť hráčov. Samozrejme, mali by dostať nejaké minúty v lige. Budú mať k tomu skvelú príležitosť.“

Nielen príchod do rozrobeného stavania družstva, ale aj nečakaná náhrada za predchádzajúceho kouča. Ako s tým Claxton popasoval? „Prechod bol veľmi hladký. Od trénera Pannoneho som dostal kopec užitočných informácií, ktoré mi pomohli s prípravou na výzvy, ktoré na mňa čakajú. Každý tu je ku mne priateľský a milý. Je to už niečo vyše týždňa, čo som pricestoval a už teraz sa tu cítim príjemne,“ odpovedal samotný kouč.

Jeho príchod prinesie prirodzene aj zmenu herného prejavu, spolu s hráčskymi rošádami je tiež na mieste otázka prievidzských ambícií. „Budeme hrať s veľkou intenzitou v obrane, čo je základom mojej trénerskej filozofie. Očakávam, že naša defenzíva a doskakovanie pomôže k zvýšeniu tempu hra. Chceme hrať rýchlo, ale zároveň inteligentne a kontrolovať naše herné systémy, keď to bude potrebné. Čo sa týka mňa, tak som veľmi ambiciózny, rovnako to očakávam od svojich hráčov a tímu. Našim cieľom bude sústredenie sa na najvyššiu možnú métu v SBL. Bude to dlhá sezóna, v ktorej chceme predvádzať náš najlepší basketbal v momente, keď to bude najviac potrebné,“ povedal na záver Claxton.

 

Aktuálna súpiska BC Prievidza:

Prišli: Michael Claxton (tréner, PGE Turow Zgorzelec - Poľsko), Brandon Holcomb (KK Rogaška Crystal - Slovinsko), Richard Körner (KB Košice), Julian Scott (Iserlohn Kangaroos - Nemecko), Jahmal Jones (Debrecín Egyetem - Maďarsko), Marko Popovič (KK Zlatorog Laško - Slovinsko)

Zostávajú: Jaroslav MusilMarek JaššJán ZorvanJakub MokráňRodney Glasgow

 

Aktuálny program prípravných zápasov BC Prievidza pred sezónou 2018/2019:

29.08. - Szolnok Olaj KK (Maď.) – BC Prievidza

31.08. – BC Prievidza – DEKSTONE Tuři Svitavy (ČR)

05.09. - BC Prievidza - BKM Lučenec

09.09. - Basket Brno (ČR) - BC Prievidza

12.09. – VŠEMvs Karlovka Bratislava – BC Prievidza

14.09. - BC Prievidza - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

19.09. - Klosterneuburg Dukes (Rak.) – BC Prievidza

22.09. - BC Prievidza - DEAC (Maď.)

Foto: Facebook