• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Zostavovať predsezónny powerranking je v slovenských podmienkach pomerne nadľudská úloha. Tímy menia kľúčových hráčov tak, že ak sa viac ako jeden objaví v tom istom tíme aj v nasledujúcej sezóne, je to pomaly na zorganizovanie menšej slávnosti. Slovenských hráčov je asi toľko ako cyklotrás v Bratislave a rozdielových hráčov, ktorí majú slovenský pas, by sme mohli rátať na prstoch jednej ruky. Možno dvoch.

Porovnávať pomer víťazstiev a prehier v predsezónnom období by nebolo fér, pretože každý tím volil súperov z iného kvalitatívneho rangu. Nehovoriac o tom, že každé družstvo ladí prípravu úplne odlišným spôsobom. Skúsim sa na to pozrieť najmä pohľadom na súpisky, pomerom kvality domácich hráčov a legionárov a nakoniec pomerom zmien v kádri vs. udržania kostry tímu. Samozrejme, do istej miery zohrá rolu aj celková zápasová bilancia v príprave.

Odkedy bolo zavedené pravidlo, ktoré núti mať na ihrisku vždy aspoň jedného Slováka, tak o titul môžu bojovať len družstvá, ktoré majú vo svojich radoch aspoň dvoch rozdielových Slovákov. Rozdielových v zmysle, že v kľúčových fázach vyrovnaných zápasov budú prínosom na ihrisku a budú schopní na seba zobrať zodpovednosť a minimalizovať útočné a obranné chyby. Každoročný boj o týchto hráčov nám predurčí kandidátov na boje o medaily. Samozrejme, že tých faktorov je omnoho viac. Udržanie väčšej časti kádra pokope, správny výber legionárov, vytvorenie víťaznej mentality tímu, či šťastie v podobe absencie zranení.

Predsezónny powerranking nie je o tom, kto podľa mňa získa titul, ale kto odštartuje sezónu najlepšie.

Treba brať ohľad na to, že je to len môj subjektívny pohľad, takže ak ho má niekto odlišný, je to v plnej miere legitímne.

 

1. BK Inter Bratislava

Tréner aj gro tímu z predchádzajúcej sezóny zostalo pokope. Noví hráči by mali priniesť kvalitu, ktorá sa bude ukazovať postupne, keď sa zohrajú so zvyškom tímu. Možno aj preto nemali úplne dominantnú bilanciu v prípravných zápasoch, pričom svoje zohrala aj kvalita súperov v príprave. Podľa mňa však bude Inter tímom, ktorý vstúpi do ligy najdominantnejšie.

2. BK Levickí Patrioti

Podobne sú na tom aj vlaňajší majstri. Udržali trénera aj slovenskú os. Vymenili ale komplet legionárov a treba povedať, že do veľkej miery boli práve oni strojcami vlaňajšieho úspechu. Pri pohľade na bilanciu prípravných duelov je ale zjavné, že by noví legionári mohli atakovať kvalitou tých vlaňajších. Preto si myslím, že Levice sa budú držať od úvodu v tesnom závese za Interom.

3. BC Prievidza

Prievidza je jedným z družstiev, ktoré obmenili takmer komplet celý káder na čele s trénerom. Američan na strede, Američan na krídle, Američan pod košom, Američan na lavičke. Pripoja sa k nim aj iné národnosti vrátane Slovákov. Uvidíme, ako im to bude fungovať v dlhodobom merítku. Úvod sezóny by ale svojim energickým prejavom mohli zvládnuť úspešne.

4. MBK Rieker Com-Therm Komárno

Komárno bude silné na obvode. Uvidíme, ako sa k nim pridajú hráči pod košom. Tím je tiež z veľkej miery obmenený. Z užšej rotácie zostala skúsená dvojica hráčov Saša Jankovič – Nenad Miloševič. Tých doplnil Nenad Delič, ktorý je už u nás dobre známy, dvojica mladých chalanov z Karlovky Dalibor Hlivák a Lukáš Bolek a traja Američania. Dôležité bude, ako sa so situáciou popasuje nový tréner.

 

 

5. MBK Handlová

Ďalší z tímov, kde nezostal kameň na kameni. Vymenil sa tréner, legionári aj Slováci. Takmer všetko nové tváre. Väčší priestor by mohli dostať slovenskí hráči, ktorí majú ale so súťažou, s výnimkou Lukáša Hofericu, minimum skúseností. Peter Torda má pred sebou veľa roboty. Našťastie zaujímavej a verme, že pre slovenský basketbal aj mimoriadne prospešnej.

6. Iskra Svit

Mišo Madzin s Janom Drobným vyskladali opäť zaujímavý tím. Brzdiť ho ale bude nedostatok skúsenosti a kvality slovenských hráčov. „Baldy“, jediný Slovák s väčšími skúsenosťami, bol značnú časť prípravy mimo hry a bude veľmi záležať od jeho zdravotného stavu, ako Slováci podporia legionárov. Nechcem nikoho odpisovať a ak niekto z mladých chalanov ,,vystrelí“ a udrží si konštantnú výkonnosť počas celej sezóny, budem len rád. V tom prípade by Svit v priebehu sezóny mohol atakovať prvú štvorku.

7. BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 

Spišiaci by to mali mať podľa predpokladov opačne. Slováci by mohli ich tím ťahať a bude otázne, ako sa k nim pripoja legionári. A teraz nemyslím bodovo. Pretože vieme, že body samotné, družstvo k vyšším priečkam nevytiahnu.

8. PP & TV Raj Žilina

Žilina ukázala v príprave, že má veľký útočný potenciál. V minulej sezóne ich však brzdila obrana a slabá schopnosť potlačiť hráčske ego a individuálne štatistiky v prospech tímu. Uvidíme, ako sa s týmito faktormi vysporiadajú v novom ročníku.

9. BKM Lučenec

Nováčik bude trpieť na nedostatok slovenskej kvality. Časom by chalani mohli nabrať viac skúsenosti a ak by niekto z nich výkonnostne „vyletel“, tak by mohli atakovať v priebehu súťaže aj vyššie priečky.

Foto: Lukáš Droppan