Vytlačiť
Kategória: Extra

Vo štvrtok sa minútu pred polnocou uzatvorila možnosť dopisovania hráčov na súpisku. Inak povedané, uzatvorilo sa prestupové okno. Opäť bolo plné zmien, niektoré boli očakávané, niektoré nie. K čomu sa napokon odhodlali jednotlivé tímy v rámci SBL?

BK Inter Bratislava

Na Pasienkoch sa na poslednú chvíľu rozhodli k preobsadeniu postu hlavného trénera. Tri roky po sebe „len“ finálová účasť na Slovenskom pohári a dvakrát koniec už v semifinále play off. „Žlto-čierni“ sú síce aktuálnym lídrom SBL, no táto informácia bola pre mnohých prekvapujúca, ale na druhej strane, aj pochopiteľná. Oliver Vidin odovzdal tímu asi všetko, čo bolo momentálne v jeho silách, bolo teda potrebné vliať do družstva nový impulz. O ten by sa mal postarať jeden zo strojcov titulu v sezóne 2012/2013 Chorvát Aramis Naglič. Spolu s ním prišiel do Interu na poslednú chvíľu aj jeho krajan Jasmin Perkovič. Aj keď odznelo, že jedným z cieľov je hrať rýchlejšie, tak voľba 38-ročného Chorváta dáva zmysel. V play off sú potrebné skúsenosti, tie má Perkovič na rozdávanie. Zahral si v nemeckej, gréckej, respektíve talianskej najvyššej súťaži. Okrem toho si Inter zobral späť z hosťovania v Lučenci Richarda Grznára, no jeho štart v aktuálnom ročníku je vzhľadom na zdravotný stav, viac ako nepravdepodobný.

 

BK Levickí Patrioti

V kádri úradujúceho majstra prišlo v novom roku k dosť výraznému zemetraseniu, my sa však zameriame len na február. Všetko odštartoval odchod Bobana Tomiča do slovinskej Ľubľany. V žlto-zelenom drese nehral podľa očakávaní, návrat do rodnej krajiny bol tak pravdepodobne výhrou pre všetky strany. Vedeniu Levíc sa opäť podarilo uloviť reprezentanta, tentoraz zo Švédska – Dina Pitu. Skúsený krídelník zatiaľ spĺňa predpoklady, aj z pohľadu štatistík. V závere sa Patrioti odhodlali k zmene na rozohrávke, nie príliš výrazného Američana Lawrenca Alexandra nahradil jeho krajan Vincent Council. Okrem toho sa podarilo vystužiť priestor pod košom, do družstva prišiel 32-ročný Srb Nikola Jeftič. Obe posily ešte za Levice nehrali, debutovať by mali v sobotňajšom dueli v Lučenci.

 

Iskra Svit

Pod Tatrami určite vládne spokojnosť s priebežným umiestnením. Iskra funguje opäť ako dobre namazaný stroj, podobne ako pred rokom, sa ani tentoraz však neuchýlila k posilneniu na poslednú chvíľu. Káder sa uzatvoril decembrovým príchodom Davorina Kuntiča.

IMG 9256

BC Prievidza

Na Hornej Nitre prišlo vo februári k niekoľkým prekvapeniam. Najskôr sa klub odhodlal k rošáde pod košom, štatisticky absolútne nevýrazného reprezentanta Iránu Mika Rostampoura nahradil Miloš Pajovič. Srb sa zatiaľ v bielo-čiernom drese oťukáva, za svojimi číslami z českého Kolína mierne zaostáva. Veľkým prekvapením pre mnohých bol náhly a nečakaný odchod Tima Derksena do švajčiarskeho Fribourgu. Americký krídelník aktivoval v posledný možný deň klauzulu, ktorá mu umožnila odchod v prípade lepšej ponuky. Prievidza a liga tak náhle stratila jednu z výrazných postáv aktuálnej sezóny. Nahradiť jeho čísla bude náročné, tejto úlohy by sa mal zhostiť ďalší Američan – Stacy Davis. Predurčujú ho k tomu dobré čísla z Mexika, Francúzska a Ukrajiny.

 

PP & TV Raj Žilina

Pod košom sa rozhodli meniť aj v Žiline. „Bielo-červených“ opustil Chorvát Filip Krajina, na jeho miesto prišiel Nemanja Karalič. Ten sa vo svojom novom pôsobisku stretne so svojim bývalým spoluhráčom z Beovuku Belehrad Vukom Djordjevičom. Mladému tímu by mal pomôcť svojimi skúsenosťami a tiež solídnymi číslami z aktuálnej sezóny. Prekvapením je však predčasný koniec Bojana Stanojeviča. Jeden zo žilinských lídrov opustil družstvo na vlastnú žiadosť, podľa vlastných slov nebol spokojný s výkonmi po návrate zo zranenia. Ako však naznačil generálny manažér Ondrej Šoška, jeho návrat je stále otvorený, keďže sa stále nachádza na súpiske tímu.

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno

Jedno z prekvapení záveru prestupového obdobia. „Obuvníci“ sú totiž známi tým, že sa snažia v záverečných dňoch dopĺňať káder. V tejto sezóne im hrala aj situácia do karát, Saša Jankovič sa stal Slovákom, preto bol priestor na angažovanie až dvoch legionárov. K žiadnej aktivite však neprišlo, preto Komárno pôjde do rozhodujúcej časti s rovnakým kolektívom.

MBK Handlová

Celkom prievan zažila aj handlovská šatňa. Nepríjemným prekvapením bol koniec srdciara a duše „Baníka“ Ondreja Haviara. Na debut Bruca Beckforda sa čakalo v dôsledku zranenia dlhšie, no Američan si zaknihoval už prvé štarty za nový klub. Tesne pred uzávierkou sa podarilo navyše doplniť post backup rozohrávača, ktorý by mal zastávať Vuk Malidžan. Spolu s K.C. Ross-Millerom by tak mala dirigovať handlovskú hru skúsená dvojica. Do tímu trénera Branka Maksimoviča navyše pribudol Martin Danielič. Odchovanec Levíc pôsobil v tejto sezóne v prvoligovej Nitre.

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Keďže si Spišiaci pravdepodobne po veľmi dlhej dobe zahrajú play off, tak sme očakávali ešte nejakú last minute posilu. Tá sa však nekonala, bude preto zaujímavé sledovať, ako sa bude dariť zverencom trénera Georgiosa Bitzanisa v zostávajúcich stretnutiach sezóny.

 

BKM Lučenec

Šanca nováčika na účasť v play off je už len v teoretickej rovine, ale vedenie klubu sa predsa len odhodlalo k zmene na poste rozohrávača. Vnímame to skôr ako testovanie smerom k ďalšiemu ročníku. Nevýrazného Marka Vukoviča nahradil Američan DeAngelo Isby. Premiérovo by sa mal predstaviť pred domácimi fanúšikmi v sobotu v konfrontácii s úradujúcim majstrom.

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Králik, Lenka Molnárová