• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V noci z utorka na stredu sa začína jeden z vrcholov basketbalovej sezóny, v Amerike odštartuje 81. ročník March Madness (Marcové šialenstvo). Turnaj najlepších univerzitných tímov v krajine si odskúšali viacerí hráči z aktuálneho ročníka SBL. Prostredníctvom ankety vám priblížia jedinečnú atmosféru tohto podujatia. 

História tohto podujatia sa začala datovať v roku 1939, za myšlienkou turnaja najlepších univerzitných tímov v krajine stál kouč Ohio State Harold Olsen. Asi ani on sám netušil, že z „Marcového šialenstva“ sa stane jedna z najsledovanejších športových udalostí za oceánom. Na začiatku sa podujatia zúčastnila len osmička univerzít, od roku 2011 funguje model so 68 účastníkmi. Brackets (tzv. pavúky) sú témou na všetkých frontoch, svoje tipy vypĺňajú súčasní a bývalí hráči NBA, dianie v univerzitnom basketbale dokonca sledujú aj viacerí bývalí prezidenti Spojených štátov amerických.

Ako funguje princíp March Madness? Najvyššia divízia NCAA (1) združuje 353 univerzít, ktoré počas sezóny bojujú o miestenku na turnaj. Na vrchol sezóny sa automaticky kvalifikuje 32 víťazov konferencií. O ďalších 36 družstvách rozhoduje Výberová komisia NCAA. Tá vyberá na základe renkingov, bilancie zápasov a mnohých ďalších faktorov. Následne sa vytvorí pavúk, do ktorého sú nasadené tímy podľa regiónov. Šesťdesiat univerzít má už isté prvé kolo, osmička družstiev sa pobije o voľné miestenky v tzv. First Four.

Čo robí z March Madness taký fenomén? V prvom rade, je to podujatie, na ktorom sa prvému vážnejšiemu testu podrobia budúce hviezdy NBA. Tie sú pod veľkým drobnohľadom skautov, často ich úspech/neúspech rozhoduje o tom, či sa im otvoria dvere do najlepšej ligy sveta. Ďalej je to jedinečná atmosféra tzv. „do or die“ zápasov. Víťaz totiž ide ďalej, pre zdolaného sa končí sezóna. V neposlednom rade sú tu fanúšikovia, tohtoročné Final Four sa odohrá U.S. Bank Stadium v Minneapolise s kapacitou takmer 67 000 divákov.

March Madness píše často rozprávkové príbehy, keď nižšie nasadený celok zdolá favorita. V predchádzajúcom ročníku napríklad prehrala nasadená jednotka Virginia s UMBC hladko 54:74. Do Final Four sa ako „jedenástka“ prebojovala v roku 2018 Loyola Chicago, sedem rokov dozadu sa podobný počin podaril VCU. Najväčším prekvapením bol triumf Connecticutu v roku 2014, v rámci konferencie boli nasadení ako „sedmička“. Turnaj teda začína 20. marca (u nás), finále je na programe 9. apríla.

Atmosféru „Marcového šialenstva“ si na vlastnú kožu okúsila pätica hráčov, ktorá momentálne behá po slovenských palubovkách. Ako bonus sme sa zamerali na jediného Slováka, ktorý sa s tímom prebojoval na tento turnaj. Je ním Marek Doležaj, hráč Syracuse Orange.

 

Dwayne Benjamin – BK Levickí Patrioti

  • v rokoch 2014 – 2016 hráč Oregon Ducks

Výsledky v March Madness: 2015 – tretie kolo (32 najlepších) – prehra s Wisconsinom 65:72; 2016 – regionálne finále (štvrťfinále) – prehra s Oklahomou 68:80

O turnaji: Hral som na ňom počas oboch rokov v Divízii 1. Mám skvelé spomienky, v druhom roku sme sa dostali medzi Elite 8. Je to niečo špeciálne, zúčastňuje sa ho 64 škôl z celej krajiny. Každý zápas je ako rozhodujúce stretnutie finále NBA, vždy sa menšej škole podarí zdolať väčšiu, známejšiu univerzitu.

O tohtoročných šanciach – Oregon je nasadený v regióne South ako č. 12: Oregon má podľa mňa dobrú šancu dostať sa do Sweet 16 (osemfinále). Náš súper v prvom kole – Wisconsin, je veľmi dobrý, ale my sme vyhrali osem stretnutí v rade, vrátane konferenčného finále.

 

Boris Bojanovský – BK Levickí Patrioti

  • v rokoch 2012 – 2016 hráč Florida State Seminoles

Výsledky v March Madness: 2012 – druhé kolo (32 najlepších) – prehra so Cincinnati 56:62

O turnaji: Je to veľmi populárne podujatie v Amerike, žije tým celá krajina. Hrá tam veľa dobrých tímov a hlavne hráčov, ktorí budú v budúcnosti v NBA a v iných najlepších ligách po celom svete. Z toho vyplývajú zápasy so 100-percentným nasadením, v ktorých sa môže stať hocičo. Sú skvostom pre oko diváka.

O tohtoročných šanciach – Florida State je nasadená v regióne West ako č. 4: Vyžrebovanie pre moju školu Florida State vyšlo celkom dobre podľa mňa. Dokonca to vychádza, že sa o dve kolá môžu postaviť proti Syracuse, kde hrá náš Slovák Marek Doležaj. To by som si určite pozrel. Dúfam, že to moji bývalí spoluhráči dotiahnu čo najďalej. Teším sa, ako si pozriem dobré zápasy.

 

Traevon Jackson – PP & TV Raj Žilina

  • v rokoch 2011 – 2015 hráč Wisconsin Badgers

Výsledky v March Madness: 2012 - regionálne semifinále (osemfinále) – prehra so Syracuse 63:64; 2013 – druhé kolo (32 najlepších) – prehra s Ole Miss 46:57; 2014 – Final Four (semifinále) – prehra s Kentucky 73:74; 2015 – národné finále – prehra s Duke 63:68

O turnaji: March Madness bol vynikajúci. Bolo to vzrušujúce obdobie, pretože každý moment a každý útok v zápase bol rozhodujúci. Atmosféra, o ktorú sa starali fanúšikovia na zápasoch, bola neuveriteľná. Bol to skvelý čas, kedy sme sa stmelili ako kolektív. Bol to jeden z mála momentov v sezóne, kedy sme mohli hrať len basketbal a nemuseli sme navštevovať školu.

O tohtoročných šanciach – Wisconsin je nasadený v regióne South ako č. 5: Nie som si istý, ako ďaleko sa Wisconsin v tomto roku dostane. Nesledoval som ich toľko, ako by som chcel, hlavne kvôli časovému posunu. Myslím si, že celá základná päťka a lavička musí byť sebavedomá, hrať uvoľnene, nebáť sa chýb, pretože to vám dovedie k víťazstvu na turnaji. Družstvá, ktoré hrajú uvoľnene, nemajú strach, sú tie, ktoré majú v sebe niečo špeciálne. Verím, že sa dostanú ďaleko.

 

Ethan Jacobs – BKM Lučenec

v rokoch 2011 – 2012 hráč Ohio Bobcats, 2014 – 2015 hráč Colgete Raiders

Výsledky v March Madness: 2012 – regionálne semifinále (osemfinále) – prehra s North Carolina 65:73 po predĺžení

O turnaji: March Madness je úžasný. Každý univerzitný basketbalista sníva o tom, aby hral v marci. Vtedy sa spláca vynaložená robota, hráte proti najlepším tímom v krajine. O tom to je

O tohtoročných šanciach – Colgate je nasadený v regióne South ako č. 15: Colgate odviedol v tejto sezóne výbornú robotu. Bolo fajn sledovať ich úspechy. V prvom kole ich čaká ťažký zápas proti Tennesseee, ale na tomto turnaji je možné všetko.

 

Marek Doležaj – od roku 2017 hráč Syracuse Orange

odpovedal jeho otec – Miloš Doležaj

Výsledky v March Madness: 2018 - regionálne semifinále (osemfinále) – prehra s Duke 65:69

O výkonoch Mareka: Čo sa týka Marekových výkonov, hodnotím to veľmi pozitívne. Keď išiel do NCAA, tak veľa ľudí mi povedalo, že si prvé dva roky nezahrá. V predchádzajúcej sezóne hral veľa a v tejto, hoci bola veľká konkurencia hráčov, tak hrával ako striedajúci hráč v priemere nad 20 minút, čo je super. Navyše, hráva v rozhodujúcich fázach hry, čo ma veľmi teší, že má dôveru trénera. Jeho prehľad v hre tréner využíva v útoku, aj v obrane. Ak ho ešte začnú využívať v útoku, tak to bude super.

O tohtoročných šanciach – Syracuse je nasadený v regióne West ako č. 8: Čo sa týka šancí v March Madness, je to veľmi vrtkavé. Hrá sa na jeden zápas a to je vždy lotéria. Majú reálne silnejší tím, ako predchádzajúci rok, len musia hrať kolektívne. Veľakrát sa im to vypomstilo aj v sezóne, keď začali bezhlavo strieľať. Ak budú zdravotne na tom v poriadku, tak verím, že cez prvé kolo prejdú a potom sa uvidí. Aj počas sezóny dokázali uhrať super zápasy s ťažkými súpermi vrátane Duke, nad ktorým raz vyhrali. Leťs Go Orange.

Foto: tpr.org, time.com