Vytlačiť
Kategória: Extra

Basketbalová kariéra netrvá večne, niektorí musia skončiť zo zdravotných alebo rôznych iných dôvodov. Kto však väčšinu svojho života strávil pod deravými košmi, vie, že sa od tohto športu odchádza len ťažko. Nižšie súťaže alebo mestské ligy sú plné hráčov, ktorí nedávno boli, alebo ešte sú stále súčasťou Slovenskej basketbalovej ligy.

Radoslav Rančík

Viacnásobný držiteľ ocenenia Basketbalista roka, jeden z najlepších hráčov od vzniku Slovenska. Kariéra Radoslava Rančíka skončila v lete 2018, lúčil sa s ňou potichu a bez väčších fanfár. Bývalý hráč Interu Bratislava sa vydal následne na mediálnu dráhu, ale na šport, ktorým sa živil takmer dve desiatky rokov, nezabudol. Hrá BMBL, ktorej súčasťou sú viacerí slovenskí reprezentanti či dlhoročné ligové stálice. Rančík je súčasťou tímu BK AM, aktuálne tretieho celku tabuľky. „Je to pre mňa zábava s mojimi kamarátmi. To je dôvod, prečo som do toho išiel. Mám tam veľa známych, s ktorými sa poznám roky. Prišla možnosť, že by ma pozvali do tímu, tak som neváhal a išiel som do toho. Nie je to už o tom, že v každom zápase idem naplno. Ale ak príde niekto, kto je veľmi namotivovaný a chce sa ukázať, že vie hrať aj proti hráčom z vyšších súťaží, tak sa zapnem do iného režimu a hrám na 100 percent. Dám tak na vedomie, že ešte som na nejakej úrovni a vždy som bol. Keď ide o výsledok do posledných sekúnd, tak samozrejme chcem, aby sme vyhrali. To ma tiež vyburcuje k vyššiemu výkonu. Ale počas zápasu určite nejdem na 100 percent. Už trénujem menej. Kondícia teda už nie je taká, ako kedysi. Ale keď cítim, že tím potrebuje zapnúť, tak dokážem zabrať. Prináša mi to aj nostalgiu a návrat do čias, keď som s basketbalom začínal. Vrátil som sa do šatne medzi priateľov, nie je to pre mňa práca, ale zábava,“ vysvetlil Rančík svoj „prestup“.

 

Michal Kožár

Jeden z pilierov Karlovky. S „vysokoškolákmi“ sa prepracoval do Slovenskej basketbalovej ligy, kde bratislavský celok patril k príjemnému oživeniu súťaže. Prišiel však náhly a nečakaný koniec, ktorý priniesol pre mnohých Slovákov stopku v najvyššej súťaži. Nielen 28-ročný rozohrávač, ale aj mnohí jeho ďalší bývalí spoluhráči hrajú v BMBL. Jeho družstvo Consultare Bratislava bojuje o miestenku v play off, aktuálne je na 8. mieste z 12 družstiev. „Chcem si basketbal zahrať s chuťou, pre radosť. Samozrejme, chcem vyhrávať, ale už nie je taký tlak na výsledky, ako v najvyššej súťaži. Skôr je to zábava, pre radosť, s partiou, v ktorej sa poznáme. Určitým spôsobom ide aj v tejto lige o nejakú prestíž. Sú tam chlapci, ktorí hrávali rôzne súťaže. Každý k tomu pristupuje nejakým iným spôsobom. Niektorí v tom vidia súperenie a chcú byť najlepší, niektorí hrajú pre radosť. Pristupujem k tomu tak, že chcem vyhrávať. Chuť po víťazstve sa vo mne prebúdza vždy, najmä však vtedy, ak ide o nejaký vyrovnaný zápas, ktorý sa rozhoduje v závere. Vtedy mám vždy snahu, aby sme preklopili zápas na našu stranu a dali o pár bodov viac ako súper,“ prezradil Kožár.

Marek Kozlík

Hlavné mesto ponúka viacero možností na basketbalové vyžitie. Pre tých, ktorí skončili aktívnu kariéru je tu BMBL. Sú však aj takí, ktorí pomáhajú v druhej najvyššej súťaži, kde pôsobí až trojica klubov. Už dlhšiu dobu funguje spolupráca medzi Interom a Štartom. V drese Štartu hrá napríklad známa tvár z televíznych obrazoviek Jaroslav Slávik, ale v tejto sezóne sú na súpiske aj viacerí hráči z Pasienkov. „Už som hral dve súťaže naraz, aj pred rokmi v Pezinku. Teraz je to trochu iné. Minutáž v SBL je pre mňa dosť nízka. Dohodli sme sa, že sa v prvej lige rozohrám a uvidíme, ako to bude pokračovať. Ide najmä o to, aby som mal vyššiu hernú produktivitu. Beriem to tak, že je to príležitosť zahrať si zápas. Hrám tam aj so spoluhráčmi z Interu, s Andrejom Kuffom, Miroslavom Páleníkom a Tomášom Praženkom. Schuti si zahrám, chcem vyhrať, či už je to v najvyššej súťaži, alebo v prvej lige,“ uviedol „Kozel“.

 

Miroslav Páleník

Hráči Štartu bojujú o účasť na Final Four 1. ligy, po siedmom kole sú na treťom mieste tabuľky, na svojom konte majú štyri víťazstvá a tri prehry. Rovnakú bilanciu však má aj Banská Bystrica, Žilina a Karlovka. „Beriem to ako možnosť udržať sa v hernej pohode, zápas je predsa len niečo iné ako tréning. Tréner Naglič to vníma pozitívne, my sa vlastne snažíme čo najlepšie pripraviť na zápasy SBL. V prvej lige je vcelku priateľská atmosféra. Podľa mňa kvalita v prvej lige v porovnaní s minulými rokmi mierne klesla. Ale niektoré zápasy svoju kvalitu majú. Motivácia je o tom, že milujeme basketbal a chodíme si zahrať. Snažíme sa zostať v hernej pohode. Tam si nájdeme svoj čas, kde si zahráme,“ povedal Páleník.

Foto: Vladimír Dorňák, Martin Šopinec