Vytlačiť
Kategória: Extra

Už o niekoľko hodín odštartuje druhý ročník Eurovia Slovenská Basketbalová Liga. Ako sú so šancami jednotlivé kluby? To sme sa snažili pre vás zhrnúť do nášho veľkého predsezónneho preview.

BK Inter Bratislava

Na Pasienkoch mali vždy najvyššie ambície, preto minulú sezónu, v ktorej získali bronz a Slovenský pohár považujú právom za neúspešnú. Do novej sezóny vstupujú Interisti s mimoriadne nabitým kádrom, ktorý bude budiť pozornosť aj v basketbalovej Európe. Päť tvári z minuloročného kádra bude pobehať po palubovke aj v tejto sezóne, nové mená prichádzajú s garanciou kvality. Či už je to osvedčený Bulatovič, Mrviš alebo Bannister s Jankovičom. Kvalitné resumé má za sebou aj Rakič a o kariére skúseného Radoslava Rančíka je aj zbytočné sa rozpisovať. Chválime taktiež rozhodnutie klubu dať šancu aj mladým odchovancom klubu. Mená síce ešte nezaručujú úspech, ale z trénerskej pozície by mal byť Branko Maksimović tým správnym človekom na koučovanie. V príprave hráči Interu dosiahli niekoľko pôsobivých výsledkov, vďaka čomu by mali byť pripravený bojovať na dvoch frontoch. Momentálne jedinou nezodpovedanou otázkou pred úvodným zápasom proti Svitu je zdravotný stav v tíme. Ako tipujeme šance Interu v novom ročníku? Pri pohľade na súpisku je vidieť snahu o zisk titulu aj poháru, všetko sa však záleží aj od účinkovania vo FIBA Europe Cup a jeho následného dopadu na domácu súťaž.

Plusy a mínusy tímu:
+ vyrovnaná súpiska na každej pozícii

+ trénerská kvalita v podobe Branka Maksimovića

- náročný zápasový program do konca roka

- otázkou bude fungovanie viacero osobností na palubovke

Náš tip na umiestnenie: 1. miesto

Prečítajte si tiež: Na Pasienkoch opäť najvyššie ambície


BC Prievidza

Na Hornej Nitre zbierajú druhé miesta, ale túto bilanciu by radi zmenili v nasledujúcej sezóne. K tomu by im mal dopomôcť hlavne Miljan Čurović, ktorý dokázal zmobilizovať Komárno a získať s ním historicky prvý majstrovský titul. V Prievidzi sa poučili z minulých rokov a skladbe kádra venovali veľkú pozornosť. Dlhšou achillovou pätou bol post rozohrávača, ale príchody komárňanskej dvojičky – Wisseha a Igrutinovića urobili z tohto postu pravdepodobne najsilnejšiu zbraň Prievidze. Dôležitou správou bolo taktiež udržanie slovenských hráčov, ku ktorým sa pridala dvojica hráčov s reprezentačnými skúsenosťami – Korner a Vojtek. Z vicemajstrovského kádra ostal aj Marić s Batinom, pod košom sa vedeniu klubu podarilo dohodnúť s Rostampourom a Stamenkovićom, ktorý sa v príprave javili v pozitívnom svetle. Šesť víťazstiev z deviatich zápasov v príprave dáva jasný signál, že baníci sú pripravení opäť bojovať o najvyššie méty a stratiť sa s takýmto kádrom by sa nemali ani v Alpsko-adriatickom pohári. Miernou slabinou sa môže javiť počet využiteľných Slovákov v zápasoch, domáci odchovanci zatiaľ nemajú dostatok skúseností, to sa však môže kedykoľvek zmeniť. Plán dávania šance domácim odchovancom však schvaľujeme všetkými desiatimi, keďže už dlhé roky sa na Hornej Nitre prejavuje kvalitná práca s mládežou.

Plusy a mínusy tímu:

+ vyvážený káder

+ tímový výkon vyhrávajúci nad individualitou

+ filozofia Miljana Čurovića

- kvalita domácich hráčov

- tlak na výsledky od fanúšikov

Náš tip na umiestnenie: 2. miesto

Prečítajte si tiež: V Prievidzi sa vybrali cestou dlhodobej práce

MBK Rieker-Com Therm Komárno

Po historickom titule neostal na juhu Slovenska kameň na kameni. Odišlo niekoľko kľúčových strojcov majstrovského titulu, ale vedenie klubu opäť ukázalo, že dokáže aj takéto odchody zaceliť. Novým kormidelníkom sa stal odborník zo zahraničia, zo Srbska prišiel Andelko Mandić. Z minuloročnej majstrovskej zostavy ostalo až sedem tvári, ku ktorým sa pripojila domáca dvojica odchovancov Bolyo a Kurthy. Zo zahraničia prišli zaceliť odchody na kľúčových postoch Umipig a Thompson. Dôležitým prírastkom je taktiež skúsený Roman Vido a prvýkrát prišiel práve do Komárna okúsiť nové prostredie Ondrej Haviar. Aj keď tím papierovo nevzbudzuje rešpekt, tak prípravné zápasy ukázali, že lodiari nie sú bez šance na obhajobu titulu. Čas však ukáže, ako sa dokáže družstvo popasovať s náročným cestovaním a zápasovým programom, hlavne vo FIBA Europe Cupe. I tak však budú hráči Komárna opäť nenápadne bojovať o vrchné priečky.

Plusy a mínusy tímu:

+ zohratosť tímu

+ alternácia hráčov na viacerých postoch

- šírka kádra

- kvalita domácich hráčov

Náš tip na umiestnenie: 3. miesto

KB Košice

Nováčik z východu Slovenska už v prvoligovej súťaži ukázal, že v SBL-ke plánuje miešať kartami a svoje plány potvrdili aj pri skladaní tímu v premiérovom ročníku medzi elitou. Už obsadenie Štefana Sviteka na trénerskú stoličku vzbudzovalo rešpekt. Do Košíc sa podarilo zlákať aj domáceho odchovanca Michala Baťku, ktorý sa tak pripojil ku skúsenému Nuberovi či Baldovskému. Z Lučenca prišiel viesť hru najlepší strelec minulej sezóny Ray Jones jr. Aj ostatné zahraničné mená sa javili počas prípravy v pozitívnom svetle, nakoniec ale vedenie klubu ešte urobilo obmeny v kádri. Podľa informácií od generálneho manažéra skončil s basketbalom Oto Ulman, plnohodnotnou náhradou by mal byť ďalší hráč s reprezentačnými skúsenosťami Maurizio Galata. V príprave nezaostávali Košičania ani za najlepšími českými celkami, uvidíme ako sa im teda bude dariť na nováčikovskom poli. Nováčikovská eufória však môže hrať svoju rolu, dobre o tomto vedia v Karlovke. Hlavne doma budú Košice mimoriadne nebezpečené.

Plusy a mínusy tímu:

+ trénerský post

+ zloženie kádra

+ domáce prostredie

- obsadenie krídelného priestoru

Náš tip na umiestnenie: 4. miesto

Prečítajte si tiež: Košice chcú hneď od úvodu bojovať o najvyššie priečky a Bennighaus: Na našich cieľoch sa nič nemení

VŠEMvs Karlovka Bratislava

Minuloročný nováčik ukázal, ako sa má pracovať s vlastnými zdrojmi. S čisto slovenským kádrom príjemne prekvapil, keď dokázal zaskočiť nejedného favorita a vybojovať nakoniec pekné šieste miesto. Po hodoch však môže prísť bolenie brucha, ale takúto možnosť si v Karlovke nepripúšťajú. Veľmi pozitívnym signálom pred novým ročníkom je len jediný odchod smerom von z klubu – Richard Kucsa zavesil basketbal na klinec a stal sa asistentom trénera u Piešťanských Čajok. Vysokoškolákom sa podarilo zaceliť slabé miesta z minulého roku, hlavne v podkošovom priestore, kde by mal priniesť kvalitu Brliť s Hašanom. Rovnako dve nové mená pribudli aj na pozíciu krídla, zo Žiliny prišiel Podhorský a s najvyššou súťažou má skúsenosti aj Galád. Na poste rozohrávača okúsi nové prostredie Matúš Jurčina, ktorý prichádza z Komárna. Aj keď v príprave prevyšovali prehry nad výhrami, Karlovka ukázala, že proti najlepším tímom už nebude len do počtu, ale plánuje byť viac ako vyrovnaným súperom. Podľa viacerých býva druhá sezóna ťažšia ako tá prvá, uvidíme ako s týmto osudom popasujú v Karlovke. My si však myslíme, že miešať kartami bude aj partia okolo Milana Černického.

Plusy a mínusy tímu:

+ šírka kádra

+ vyrovnanosť na každom poste

+ zohratosť tímu

- nedostatok skúseností v najvyššej súťaži

Náš tip na umiestnenie: 5. miesto

Prečítajte si tiež: Karlovka chce nadviazať na nováčikovskú sezónu

Levickí Patrioti

Po minuloročnom neúspechu, keď aj napriek impozantnému štartu skončili Levičania pred bránami vyraďovacích bojov to vyzerá, že situácia sa v novej sezóne bude diametrálne odlišná. Na Tekove sa pravdepodobne poučili z chýb a do sezóny vstupujú so smelými ambíciami. Ako dobrá voľba sa javí slovinský tréner Teo Hojč, ktorý vyskladal na naše pomery zaujímavý káder. Ostala väčšina Slovákov, ku ktorej sa pripojil ostrieľaný Milan Žiak a dobrou voľbou môže byť aj Róbert Rozim, ktorý prichádza z Ameriky. Z legionárov ostal Miljković, po zranení sa vrátil Rusin. Aj ďalšie mená poukazujú na fakt, že v Leviciach by radi bojovali minimálne o stred tabuľky. Nasvedčujú tomu aj výsledky v prípravných zápasoch, v ktorých si hráči Levíc počínali poväčšine víťazne. Uvidíme aký vplyv na tím bude mať prípadné angažovanie Richarda Grznára, pretože práve Slováci sú zatiaľ najviditeľnejšou slabinou v inak dobre vyskladanom tíme. Zároveň však chválime neustále väčšie zapájanie domácich talentov do tímu.

Plusy a mínusy tímu:

+ trénerská kvalita v podobe Tea Hojča

+ skúsenosti legionárov

- kvalita Slovákov

- užší káder

Náš tip na umiestnenie: 6. miesto

Prečítajte si tiež: Levice sa chcú prezentovať atraktívnym basketbalom

Iskra Svit

Pod Tatrami bolo ešte pred samotným začiatkom súťaže rušno. V príprave sa tímu nedarilo podľa predstáv, preto manažment klubu pristúpil k viacerým hráčskym zmenám, ale aj nečakanej zmene trénera ešte pred samotným začiatkom súťaže. Voľba Erica Stanga sa totiž neosvedčila, do známeho prostredia sa tak po necelom polroku opäť vrátil Rudolf Jugo, ktorý s tímom dosiahol najväčšie úspechy za posledné roky. Ako sme už naznačili, v prípravných zápasoch to nebolo vôbec ružové, hráči Svitu zvíťazili iba v jedinom prípade, v ostatných stretnutiach ťahali za kratší koniec. Veľkým otáznikom disponuje hráčsky káder. Na papieri vyzerajú hlavne legionári dobre, ale ako sa im bude dariť, to ukážu až samotné súťažné stretnutia. Pozitívom je určite fakt, že vo Svite nezabúdajú ani na domáce talenty, čoraz viac priestoru na domácej súpiske dostanú odchovanci, v tejto sezóne ich bude šesť.

Plusy a mínusy tímu:

+ individuálna kvalita zahraničných hráčov

+ Rudolf Jugo

- kvalita slovenských hráčov

- výkony tímu v zápasoch

Náš tip na umiestnenie: 7. miesto

Prečítajte si tiež: Svit s cieľom zaútočiť na medailu a Vo Svite zmeny ešte pred začiatkom súťaže

MBK SPU Nitra

Reštart basketbalu pod Zoborom nedopadol v sezóne 2014/15 podľa predstáv. Vedenie klubu si určite predstavovalo inú bilanciu, ako len tri víťazstvá. V klube však vládne trpezlivosť, ktorá by mohla priniesť ovocie v novom ročníku. Najdôležitejšou zmenou prešiel post trénera, na slovenských palubovkách zatiaľ neuvidíme jednu z najväčších stálic Ľubomíra Urbana. Žezlo sa rozhodol prebrať Peter Seman, ktorý tak zažije trénerský krst ohňom. Z minuloročného kádra ubudlo iba jediné meno, basketbalovú kariéru zavesil na klinec Juraj Jánošík. Pod Zobor sa podarilo prilákať aj nové tváre, zo Spiša prišiel Tomáš Pánis a z Komárna prišiel viesť mladé družstvo Ladislav Stojanov. Príprava však naznačila, že Nitranov tlačí topánka na viacerých postoch. Upustili tak z myšlienky vstupu s čisto slovenským kádrom do súťaže a rozhodli sa angažovať legionárov. Pejovic so Simičom zatiaľ ukazujú, že by sa s Nitrou mohlo rátať. Do novej sezóny vstupuje mladé družstvo obohatené o rok cenných skúseností.

Plusy a mínusy tímu:

+ udržanie takmer celého tímu

- chýbajúce skúsenosti

- hráčska kvalita

Náš tip na umiestnenie: 8. miesto

Prečítajte si tiež: Nitrania chcú zúžitkovať skúsenosti a postúpiť do play off a Peter Seman: Človek je stále v dianí

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Najväčší otáznik pred začiatkom sezóny je v jednej z tradičných basketbalových bášt. Spišiaci majú za sebou náročné leto, klub prešiel náročnou premenou vo vedení, ale aj v hráčskom zložení. Nový tím si dal v prvom roku za cieľ stabilizáciu, Spišská Nová Ves vstúpi do súťaže suverénne s najmladším kádrom, ktorý by mal ťahať hlavne skúsený Vladimír Hovaňák. Ten sa ujal aj role asistent trénera, v ktorej bude sekundovať Dávidovi Demečkovi. Pre Demečka pôjde o premiéru pri mužskom tíme. Aj vďaka týmto faktorom sa podarilo tímu odohrať iba päť zápasov poväčšine s menej kvalitnými tímami. Ostáva tak otázkou, ako sa Spišskej Novej Vsi bude dariť v súťaži.

Plusy a mínusy tímu:

+ priestor pre domácich odchovancov

+ vodcovské schopnosti Vladimíra Hovaňáka

- skúsenosti hráčov

- vekový priemer tímu

- krátka príprava na sezónu

Náš tip na umiestnenie: 9. miesto

Prečítajte si tiež: Spišiaci chcú byť štartovacou rampou pre mladých basketbalistov

Foto: rôzne