• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Štyri tímy sa okrem tradičných súbojov v Eurovia Slovenskej Basketbalovej Lige predstavia aj v medzinárodnej konfrontácii. Ako prví začnú svoje účinkovanie hráči Prievidze, ktorí sa doma predstavia v Alpsko-adriatickom pohári.

Ubehli už takmer dve desaťročia od okamihu, kedy sa Baník Cígeľ Prievidza tešil z titulu v európskej Superlige. Ich úspech v roku 1996 bol na dlhé roky posledným oficiálnym zápasom v inej ako domácej súťaži. Tento fakt sa však zmení už dnes, kedy zverenci Miljana Čuroviča odštartujú prvým súbojom svoju púť v novom nadnárodnom basketbalovom projekte pod oficálnym názvom Sixt Alpe Adria Cup. V domácej Niké Aréne privítajú v prvom zápase skupiny B slovinský celok Zlatorog Laško. "Pripravili sme sa na súpera najlepšie ako sa dalo. V Slovinsku ešte nezačala liga, ale verím, že informácie ktoré máme k dispozícii sme spracovali správnym spôsobom. Laško bude v tomto ročníku účinkovať vo FIBA Europe Cupe a v jeho kádri možno nájsť niekoľko hráčov s euroligovými skúsenosťami. Chceme odohrať dobrý zápas pred našimi fanúšikmi, po prehre v Košiciach by sme radi stabilizovali našu formu a dobre sa prezentovali v Alpsko-adriatickom pohári. Všetci hráči sú zdraví, pripravení a motivovaní na zápas," zhodnotil situáciu pred zápasom tréner Prievidze. Poďme si bližšie predstaviť ich sobotňajšieho súpera. Zlatorog Laško je minuloročný finalista slovinského poháru a štvrťfinalista domácej Telemach ligy. V tejto sezóne čaká partiu okolo Predraga Miloviča účinkovanie až v štyroch rôznych súťažiach a podľa toho bol prispôsobený aj káder. Veľká väčšina tímu ostala pokope, klub sa posilnil hlavne pod košom, kde prišlo niekoľko skúsených hráčov. Ako už tréner Čurovič naznačil, Laško ešte nie je v zápasovom rytme oproti Prievidzi, ale aj tak má za sebou už niekoľko zápasov. Vidieť ich bolo možné hlavne na bratislavskom Royal Cupe. Slovinský celok má však už za sebou prvý zápas v skupine B, na domácej palubovke nezvládol úvod a podľahol chorvátskemu Záhrebu 74:84. Pozor si budú musieť Prievidžania dávať hlavne na Juraka, autora 17 bodov a rozohrávača Abramsa, ktorý v stretnutí zaznamenal 18 bodov, ale netreba podceniť nikoho zo slovinského kádru.

Baníci si lepšiu kvalitnejšiu prípravu na úvodný zápas skupiny ani nemohli pripraviť. Hneď na začiatok sezóny porazili v domácom prostredí úradujúceho majstra z Komárna, v druhom kole podľahli ambicióznemu nováčikovi z Košíce po tuhom súboji 62:68. Ako vidí situáciu pred zápasom pivot Prievidze Mike Rostampour? "Hráme proti náročnému súperovi, ktorého neberieme na ľahkú váhu. Sú dobrí na každom poste. Cítim sa dobre a pripravený, pôjde o veľký zápas. Hnevá ma výkon z posledného zápasu, nehrali sme našu hru. Poučili sme sa však z chýb a sme pripravení na sobotňajší zápas pred najlepšími fanúšikmi na Slovensku. Tréner nás dobre pripravil a našou úlohou bude dostať zo seba to najlepšie, čo v nás je." To, že pôjde dnes o veľkú udalosť v prievidzskej Niké Aréne, potvrdzujú aj slová manažéra družstva Martina Boška: "Na prvý zápas v Alpsko-adriatickom pohári sa veľmi tešíme. Od roku 1996 je to prvá účasť Prievidze v medzinárodnej súťaži. V pohári chceme dobre reprezentovať klub, mesto a slovenský basketbal. Verím, že túto medzinárodnú konfrontáciu si nenechajú ujsť aj fanúšikovia a ukážeme basketbalovým krajinám, že tento šport je tu veľmi obľúbený." My len dodáme na záver, že zápas Prievidze a Laška, ktorý je na programe od 18:00 môžete sledovať aj prostredníctvom nášho webu, na hlavnej stránke je pre vás pripravený odkaz na priamy prenos a štatistiky.

Foto: Samuel Alexander