Vytlačiť
Kategória: Extra

Tak ako v predchádzajúcom ročníku, sa aj v tejto sezóne môžete tešiť na už tradičný power ranking tímov. Peter Ivanovič v ňom bude hodnotiť kvalitu, formu a ďalšie ukazovatele účastníkov Slovenskej basketbalovej ligy. Ako to vyzerá po druhom mesiaci základnej časti?

Po mesiaci sa opäť bližšie pozriem na momentálnu výkonnosť, formu a silu jednotlivých tímov. Máme tu pozitívne i negatívne série. Zmenu trénera, hráčske výmeny, nejaké tresty, hornonitrianske derby. V zápasoch dominujú zväčša zahraniční hráči, zo Slovákov sa presadzujú väčšinou Michal Baťka, Tomáš Mrviš, Jakub Merešš, Róbert Rožánek a Nenad Miloševič.

Poz.: V zátvorke je umiestnenie z predchádzajúceho vydania power rankingu.

 

1. (1.) - Inter Bratislava

Naďalej kraľujú SBL-ke. Ich sila mierne klesla, je to zapríčinené náročným pohárovým programom a zraneniami hráčov, k Michaelovi Fusekovi a Michalovi Čekovskému sa pridali Mário Ihring s Davidom Abrhámom. Snáď to nebude na dlho. V Lučenci zaknihovali druhú prehru v lige, inak si držia neporaziteľnosť. Môžu sa stále opierať o stabilné výkony podkošovej dvojice Michal Baťka a Lee Skinner. Škoda, že stúpajúcu formu Ihringa pribrzdilo zranenie. Ja som v očakávaní na návrat Fuseka.

 

2. (6.) - Patrioti Levice

Levičania majú v lige päťzápasovú víťaznú sériu. Dôležité je, že vyhrávajú na súperových palubovkách. Ako som predpokladal, do formy sa dostáva Šimon Krajčovič. Na ihrisku pôsobia zohratejším dojmom, čo bolo otázkou času.  Za sledované obdobie majú najlepšiu obranu, dostávajú v priemere len 73,2 bodu na zápas, z čoho ťažia v rýchlych zakončeniach. Ich hra je založená na tímovom výkone, ktorý sa opiera o hráčov ako Amin Hot, Marko Perovič, Viktor Juriček a Šimon Krajčovič.

DSC 3724

3. (4.) - BKM Lučenec

Za posledný mesiac majú vyrovnanú bilanciu, dokázali zdolať doma Inter a zvíťaziť v Prievidzi. Treba s nimi rátať do hornej polovice tabuľky. V domácich zápasoch za pomoci šiesteho hráča v hľadisku, vedia byť favoritom proti všetkým tímom. Ťahúňmi tímu sú Mike Caffey, Melsahn Basabe, dopĺňaný Jarom Musilom.

 

4. (3.) - BC Prievidza

„Hornonitranov“ určite najviac mrzia domáce prehry s Lučencom a v baníckom derby, v ktorom ťahali za kratší koniec po takmer troch rokoch. K výborným výkonom sa rozohral Zlatko Jovanovič, ktorý ničí súperov svojimi trojkami. Stálicou vo výkonoch je Ibrahim Durmo, ťahá bodovo i doskokovo, podporený o Andrewa Guilloryho a Nikolu Gačešu.

DSC 0497

5. (5.) - Iskra Svit

Iskra si drží u mňa štandard, tím ťahajú legionári, všetci traja v top 10 strelcov ligy - Phil Carr, Jalens Nesbitt a Isaiah Johnson. Dopĺňa ich skúsený Saša Avramovič. Za sledované obdobie sú najofenzívnejším tímom s 91 bodmi na zápas.

 

6. (8.) - MBK Baník Handlová

Vyzerá, že sa dostávajú do tempa. Aleksandar Radukič - právom hráčom mesiaca november, dokazuje svoju formu v každom zápase. Lídrom a dušou tímu je Tomáš Mrviš, dopĺňaný na rozohrávke Stefanom Mitrovičom. Trochu dlhšie im trvalo zohranie sa, ale sú na správnej ceste stúpať v tabuľke. Ako som už písal, tím je vyskladaný zo skúsených hráčov, je otázkou času, kedy zúročia svoje skúsenosti.

fans1434

7. (9.) - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves  

Pred mesiacom som písal, že by sa mohli čoskoro tešiť z víťazstva, nakoniec to bolo štyrikrát. Zlepšená hra celého tímu, príchod Vladimíra Nemčeka sú pozitívom a dodali Spišiakom novú energiu. Ak budú pokračovať v nastolenom trende, tak sa môžu posunúť aj do stredu tabuľky. Jednoznačnými lídrami sú legionári Eric Nottage, Evan Maxwell, Justus Alleyn. Snažia sa o ofenzívny basketbal, kde dávajú v priemere 90 bodov na zápas.

 

8. (2.) - BK Slávia Žilina

Momentálnu formu Žiliny vidím na ôsmom mieste. Je to zapríčinené slabou obranou, druhou najhoršou za sledované obdobie, z čoho pramení aj 6-zápasová šnúra prehier. Za posledný mesiac nedokázali vyhrať na súperovej palubovke a k tomu prišli aj prehry doma. Bez víťazstiev vonku ich ťažko uvidíme opäť na popredných miestach tabuľky. Môžeme polemizovať o tom, že hrali väčšinu zápasov vonku, čas však ukáže, ako sa im bude dariť doma. Tešia ma výkony Jakuba Merešša a Róberta Rožánka, aj keď tomu sa v posledných zápasoch moc nedarilo.

d2

9. (7.) - MBK Rieker COM-Therm Komárno

„Obuvníci“ majú evidentné problémy. Najslabší útok i najhoršia obrana, viacero zápasov odohrali v veľmi úzkej zostave, rozlúčili sa s trénerom Aleksandarom Vržinom. Mali svetlý moment, v podobe víťazstva nad Lučencom, no o ich sile sa momentálne nedá moc hovoriť. Určite nie sú zvyknutí na pozíciu, kde sa teraz nachádzajú. Verím, že situácia okolo tímu sa stabilizuje a Komárno tak bude môcť vylepšiť svoje postavenie v lige. Jednoznačnými lídrami sú Miles Bowman jr. a Nenad Miloševič, ktorý neraz zastáva aj tri rôzne funkcie (hráč, tréner, funkcionár).

 

Tabuľkové vyjadrenie aktuálneho vydania Power rankingu tímov:

 

 P. Klub Výhry Prehry Celkové skóre Priemerné skóre
1. Inter Bratislava 4 1 447:387 89,4:77,4
2. Patrioti Levice 5 0 422:366 84,4:73,2
3. BKM Lučenec 3 3 506:494 84,3:82,3
4. BC Prievidza 3 3 467:464 77,8:77,3
5. Iskra Svit 3 3 547:522 91,2:87,0
6. MBK Baník Handlová 3 3 515:491 85,8:81,8
7. BK AC LB Spišská Nová Ves 4 2 541:512 90,2:85,3
8. BK Slávia Žilina 0 6 486:530 81,0:88,3
9. MBK Rieker COM-Therm Komárno 1 5 451:590 75,2:98,3

Foto: Lukáš Droppan, Lenka Molnárová, Daniel Faix