• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Lučenec sa v predchádzajúcom ročníku definitívne vrátil na basketbalovú mapu. Do ARENY sa vrátila eufória z víťazstiev, ktorá by mala pokračovať aj v novej sezóne. Tréner Peter Jankovič pokračuje vo svojej práci, podarilo sa mu vyskladať opäť raz dobré družstvo a navyše k tomu prilákať aj Zuzanu Žirkovú na post asistentky trénera. Spolu ich čaká premiéra v Alpsko-jadranskom pohári, v lige by určite minimálne radi zopakovali výsledky z predošlých mesiacov.

„Novohradčania“ boli príjemným a pozitívnym prekvapením sezóny 2019/2020. Do súťaže priniesli čerstvý vietor, na čo reagovali aj fanúšikovia BKM. Tí sa opäť v hojnom počte vrátili do haly, aj s ich pomocou sa podarilo hrať o najvyššie pozície a zdolávať tiež papierových favoritov. O to náročnejšie bude nadviazať na tieto úspechy, Lučenčania sú však odhodlaní. „Prípravu sme odštartovali iba so slovenskými hráčmi, ktorých je momentálne osem. Anikienko sa už k nám pripojil po absolvovaní karantény a negatívnom teste. V priebehu najbližších dvoch týždňov by sa k nám mali pripojiť ostatní hráči. Pevne verím, že na konci augusta budeme kompletní,“ začal na úvod Jankovič.

Ani finalistu Slovenského pohára neminula výraznejšia prestavba družstva. Odišlo skúsené slovenské duo Jaroslav Musil (do Interu Bratislava) a Nenad Miloševič. Na neďalekú Ukrajinu si to namieril Mike Caffey a nepokračujú ani jeho krajania Russell Woods, Andrew Eudy, Jason Dunne a Ike Agusi. Na ich miesta prišli zaujímavé ako bratské duo Rožánkovcov a mládežnícky reprezentant Slovenska Matej Siládi. Kvalita sa dá očakávať aj od legionárov, trio Mike Holloway jr., Roydell Brown a Dominique Hawkins by malo zalepiť diery. Nemenej dôležitou správou je udržanie Ukrajinca Konstantina Anikienka a Američana Jamesa Murrayho-Boylesa.

„Myslím si, že ako v ostatných tímoch, tak aj u nás nastal veľký prievan v tíme. Ak nepočítam dvoch legionárov, tak zostali len dvaja hráči - Ján Zorvan a Simeon Jackuliak. S ostatnými hráčmi som zatiaľ spokojný, ale uvidíme, ako to bude fungovať. Vybrali sme si to, čo sa pre nás v danej situácii javila ako najlepšia alternatíva. Všetko ukáže čas, keď budú chlapci spolu,“ vyjadril sa kormidelník BKM k zloženiu kádra.

lucenec priprava 2

Situácia s koronavírusom mala dopad aj v centre Novohradu. Hovorilo sa o znížení rozpočtu, respektíve neúčasti v Alpsko-jadranskom pohári. Minimálne druhý scenár sa našťastie nepodarilo naplniť. „Keď vstúpila do diania korona, tak si myslím, že každý ubral trochu zo svojej ambície. Hlavne sa pozeralo na finančné hľadisko, situácia totiž nie je zlá len u nás, ale na celom svete. Zo začiatku to u nás vyzeralo veľmi zle, postupom času sa to trochu upokojilo. Až tak nás to nezasiahlo. Pevne verím, že tí hráči, ktorí prídu, tak prinesú kvalitu. Pozitívum je to, že si pýtajú menej peňazí, ako boli zvyknutí a sú ochotní hrať za menej,“ prezradil Jankovič svoj pohľad.

Pri letmom pohľade na súpisku sa možno domnievať, že Lučenec sa počas prestávky oslabil. Lenže opak je pravdou, slovenská časť tímu je síce oveľa mladšia a menej skúsená, no legionári majú svoju kvalitu a skúsenosti. Aj v kádri Jankoviča sa tak skĺbili mladíci so skúsenejšími hráčmi: „Som rád, že sa nám podarilo dotiahnuť mladých chlapcov a slovenská časť bude mladšia, v porovnaní s minulou sezónou. Za toto som rád. Budú viac agresívnejší a možno ľahšie sa bude s nimi pracovať. Určite bude na to potrebný čas. Tento mix vznikol ako keby náhodou, nebolo to naším cieľom. Legionári totiž nie sú úplne starí, respektíve veľmi skúsení. Niektorí majú skúsenosti z európskeho basketbalu, čo je pre nás veľké plus. Uvidíme, či toto celé bude mať nejaké výhody alebo nevýhody. Verím, že to prinesie želané ovocie. Mladí hráči dostanú šancu, ktorá by asi v prípade korony neprišla. Všetko závisí od nich a šance, ako sa jej chopia. V prípravných zápasoch sa ukáže, ako dokážu reagovať na rýchlejší a agresívnejší basketbal. Nemôžeme mať od nich veľké očakávania, aby sme neboli sklamaní. Nič im neodpustím, všetko si budú musieť odmakať, ak chcú dostať minúty na ihrisku. Vedia, do čoho idú. Sú tu kvôli tomu, že chcú hrať basketbal, čo je pre nás veľké pozitívum.“

Lučenčania patrili k prvým, ktorým sa podarilo skompletizovať menoslov basketbalistov pre nadchádzajúci ročník Slovenskej basketbalovej ligy. Zmenilo sa na tom niečo na začiatku letnej prípravy? „Musím povedať, že v tomto čase je náš káder uzatvorený. Pevne verím, že sa už nič neudeje. Keby prišlo k nejakým zmenám, tak by prišli z nejakého dôvodu. Zatiaľ sa javí všetko tak, ako má. So zahraničnými hráčmi sme v kontakte. Verím, že nebude potrebné pristúpiť k zmene, keby nás niekto sklamal alebo niečo nefungovalo tak, ako by sme si predstavovali,“ odpovedal Jankovič.

lucenec priprava 3

Herný prejav zverencov trénera Petra Jankoviča bol v prvom roku jeho pôsobenia zaujímavý. Keď bolo treba, tak nemali problém hrať so svojím súperom ofenzívne preteky. Keď však chceli, tak dokázali tvrdo a kolektívne brániť, čo pocítili súperi najmä na ich palubovke. Kouč BKM naznačil, že možno očakávať nejaké zmeny v ich hre: „Ako minulú sezónu, budeme sa chcieť opierať o kvalitnú obranu, s rýchlym prechodom do útoku. Nebudeme vymýšľať žiadne veľké veci. To, čo máme osvedčené, tak skúsime zapojiť. Skúsime byť ešte viac agresívni, rýchlejší, tým že sme relatívne mladší. To bude priorita, na ktorú sa budem určite sústrediť. Chceme hrať nátlakový a agresívny basketbal, či už na obrannej, ale aj na útočnej polovici. To bude alfa a omega nášho basketbalu.“

Poloha Lučenca zohrala rolu aj pri tvorbe prípravných zápasov. Až na jednu výnimku ich čaká výhradne konfrontácia s maďarským basketbalom. „Program je vytvorený na najbližšie štyri týždne. To, čo chceme, tak pevne verím, že aj splníme. Čo sa týka prípravných zápasov, tak žiaľ nám maďarská Níreďháza odriekla stretnutia, keďže manažment klubu sa pre obavy z koronavírusov rozhodol nehrať so zahraničnými tímami. Musíme teda narýchlo niekoho zháňať. Verím, že nezostaneme bez prípravných zápasov. Možno ich nebude toľko, koľko sme chceli, ale dúfam, že si cestu nájdeme,“ zhodnotil tréner Lučenca program prípravných duelov.

Nadviazať na eufóriu, ktorá zachvátila Lučenec v sezóne 2019/2020 bude mimoriadne náročné, no nie však nereálne. Súperi si už určite budú dávať väčší pozor na hráčov v modro-bielych dresoch, o to zaujímavejšie bude sledovať prácu trénerského dua Peter Jankovič a Zuzana Žirková, ktorú čaká aj premiéra v Alpsko-jadranskom pohári. „Zatiaľ sme sa o konkrétnych cieľoch a očakávaniach nerozprávali. Moje vnútorne očakávanie je, aby sme boli ešte o čosi viac úspešnejší, ako v predchádzajúcej sezóne. Stále chceme byť doma pre všetkých nepríjemným súperom a vonku každého trápiť. To bude hlavné motto. Liga však bude opäť vyrovnaná, tímy nebudú slabé, ako sa to možno prezentovalo počas koronakrízy. Každý jeden celok dokázal poskladať slušný káder. Všetko sa však ukáže po prvých dvoch, troch, štyroch kolách, keď sa tímy trochu utrasú. Potom sa dá baviť o cieľoch. V SBL chceme byť v top štvorke, to je môj cieľ. Ak sa nebude napĺňať, tak niečo nebude fungovať. V Alpsko-jadranskom pohári by sme chceli postúpiť zo skupiny, aj keď ešte nevieme súperov. Určite sa chceme v každom zápase pobiť o víťazstvo. Keď sa bude dať, tak budeme chcieť ísť čo najďalej,“ povedal na záver Jankovič.

 

Aktuálna súpiska BKM Lučenec:

Príchody: Zuzana Žirková (asistentka trénera, Young Angels Košice), Roydell Brown (Mcneese State University - USA), Dominique Hawkins (Ehingen Urpsring - Nemecko), Mike Holloway Jr. (BC Odesa - Ukrajina), Richard Rožánek (Academic ŽU Žilina), Róbert Rožánek (BK Slávia Žilina), Matej Siládi (ŠKP BBC Banská Bystrica)

Zostávajú: Peter Jankovič (tréner), Konstantin AnikienkoMarko GrendaSimeon JackuliakJames Murray-BoylesJán ZorvanÁron Čavoj

Odišli: Mike Caffey (BC Záporožie-ZOG - Ukrajina), Jaroslav Musil (Inter Bratislava), Ike Agusi, Russell Woods, Nenad Miloševič, Štefan Suja, Jason Dunne, Andrew Eudy, Tomáš Mederi (všetci bez klubovej príslušnosti)

 

Aktuálny program prípravných zápasov BKM Lučenec:

5. septembra: BKM Lučenec - Jászberény KSE (Maď.)

8. septembra: MBK Baník Handlová - BKM Lučenec

11. - 12. septembra: Medzinárodný turnaj v Miškovci (MEAFC Miškovec/Maď., BKM Lučenec, Jászberény KSE/Maď., ?)

16. septembra: Salgótarján KSE (Maď.) - BKM Lučenec

22. septembra: Jászberény KSE (Maď.) - BKM Lučenec

Foto: archív MP