• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už tradičnou rubrikou, ktorá je súčasťou nášho spravodajstva o SBL, je power ranking tímov. Tradičnou tvárou tejto sekcie je bývalý kouč Karlovky Peter Ivanovič, jeho úlohou bolo opäť zhodnotiť jednotlivých účastníkov ligy. Prvý mesiac základnej časti priniesol mnoho zaujímavého, o čom sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Máme sa sebou 8 kôl zaujímavých, ale aj prekvapivých výsledkov. Najdôležitejšie je, že sa stále hrá, aj keď sa sprísnili podmienky a pridalo testovanie, no zatiaľ sa podarilo odohrať všetky plánované zápasy. Verím, že to tak bude aj naďalej. Tímy postupne naberajú formu a vyzerá to tak, že liga bude tento rok vyrovnaná.

Poz.: V zátvorke je umiestnenie z predchádzajúceho vydania power rankingu.

1. (4.) - Spišskí Rytieri

V 1. kole síce zaváhali na Pasienkoch, no v ďalšom priebehu prvej šestiny súťaže už potvrdili svoje kvality kádra i realizačného tímu. Tím sa môže spoliehať o výkony tria s pravidelne dvojciferným počtom bodov – Jarvisa Garretta, Milana Nikoliča a Delana Spencera. To všetko je doplnené širokou lavičkou a skúsenými slovenskými hráčmi. I keď je tím Rytierov stále len v „zábehu“, tak stopy trénera Tea Hojča sú badateľné. Mne sa páči hra Milana Nikoliča. Opierať by sa mali naďalej hlavne o šírku lavičky a skúsený trénerský tím.

2. (3.) - BKM Lučenec

Lučenec nadviazal na výkony z predchádzajúcej sezóny. Opäť sa môže opierať o výkony legionárov a Slováka Roba Rožánka. Hrajú tímový basketbal, o čom svedčia piati dvojciferní strelci. Sú dobre organizovaní skúseným trénerským duom Peter Jankovič – Zuzana Žirková. V posledných dvoch zápasoch upustili od herného systému, čo ich v Handlovej stálo zápas a vo Svite prvý polčas. Silnou stránkou je organizovaná tímová hra.

DSC 1124

3. (2.) - Iskra Svit

Hra Sviťanov sa opiera o výkony zahraničných hráčov, už tradične mal manažment klubu dobrú ruku pri ich výbere. Traja z nich - De'Sean Parsons, Dominic Green a Saša Avramovič sú medzi top 5 strelcami ligy. Chýba tam však väčšia zohratosť a častokrát riešia situácie individualisticky, čo bolo vidno hlavne v zápase na Interi. Viem si predstaviť, že pri tímovejšej hre ich sila ešte stúpne. Nehovoriac o tom, že im stále chýba duo slovenských hráčov Stanislav Baldovský a Adam Monček. Silnou stránkou sú zahraniční hráči.

4. (7.) - BC Prievidza

Obával som sa na začiatku sezóny, že to budú mať Prievidžania veľmi ťažké a nedával som im veľké nádeje. Maroš Helmccy však odvádza dobrú prácu, tím sa postupne zohráva. Ako som už spomínal v prvom článku, tak ťahúňom by mal byť, aj je skúsený Miha Vašl. No čo je lepšie, pridáva sa k nemu Matej Majerčák, ktorý svojou hrou dokáže strhnúť celý tím k lepším výkonom a stáva sa predĺženou rukou trénera na ihrisku. Silná stránka – tímový duch a bojovnosť.

DSC 3755

5. (1.) - Patrioti Levice

Omnoho viac som očakával od Patriotov. To, čo malo byť ich výhodou – kontinuita a zohratosť tímu, sa v prvej časti ligy nejako neukázalo. V ich hre mi chýba najmä bojovnosť a zápal pre hru, častokrát ako keby sa trápili na ihrisku. Za svojim potenciálom zaostáva duo reprezentantov – Viktor Juríček a David Abrhám. Určite im neprospeje aj čerstvý odchod Zorana Vrkiča. Snáď sú len v dočasnej hernej kríze a ich čas ešte príde a naplnia papierové predpoklady. Mali by ukázať väčšiu „vášeň“ pre hru a pretaviť ju na výsledky.

6. (6.) - MBK Baník Handlová

„Baníci“ z Handlovej naznačili v niektorých zápasoch svoj potenciál, no zdá sa mi, že sa ešte stále zohrávajú, predsa len to je nanovo poskladaný tím. Saša Jankovič ukazuje, že je stále platným hráčom a výborným strelcom. Angažovanie Gorana Bulatoviča na post rozohrávača bolo jednoznačne správnym ťahom, ukazuje svoje kvality pri zakončovaní, ale hlavne pri riadení hry tímu. V obrane sa mi hlavne na pick´n rolle zdajú neistí, tu vidím momentálne ich slabinu.

DSC 3570

7. (5.) - Inter Bratislava

Hra Interistov stojí na výkonoch Lautara Lopeza, Richarda Körnera a Arnasa Beručku. Výraznejšie zapojenie do hry by som rád videl u Michaela Fuseka. Úprimne, fandím Interu za to, do čoho sa pustili a dávajú šancu hráčom vekovo ešte len kadetom, ktorí nie sú v zápasoch len do počtu a zbierajú tak veľmi cenné skúsenosti. Momentálne ich radím na dno tabuľky, no vidím ich potenciál niekde okolo 5. miesta.

IMG 0874

Power ranking tímov po prvom mesiaci základnej časti 2020/2021:
Pozícia Tím Výhry Prehry Skóre - celkom Skóre - priemer
1. Spišskí Rytieri
6 1 624:515 89:74
2. BKM Lučenec
5 2 617:559 88:80
3. Iskra Svit

3

4 596:621 85:89
4. BC Prievidza
3 4 504:579 72:82
5. Patrioti Levice
3 4 546:528 78:76
6. MBK Baník Handlová
2 4 473:512 79:85
7. Inter Bratislava
2 5 539:585 77:84

Foto: Lukáš Droppan, Daniel Faix, Vladimír Dorňák