• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ani v druhom európskom vystúpení sa Komárnu nepodarilo zvíťaziť. V dueli s fínskou Katajou však zverenci trénera Mandiča dlhú dobu bojovali o víťazstvo.

Pre Komárno sa začal zápas ako zo zlého sna, súper začal od podlahy a šnúrou desiatich bodov v rade donútil tréner Mandiča k oddchovému času už po 100 sekundách zápasu. Na hráčoch Komárna bolo badať nervozitu, ktorá však s príchodom Haviar opadla a mohlo sa začať zrovnávanie skóre zápasu. Lodiari zaznamenali sedem bodov v rade, čím dali zabudnúť na zlý úvod. Zápas sa zmenil na vyrovnanú taktickú bitku, v ktorej bolo Komárno viac ako vyrovnaným súperom. V druhej štvrtine slovenský majster zatlačil v obrane, Kataja začala pod tlakom chybovať. Hráči Komárna mali niekoľko šancí ujsť svojmu rivalovi, ale dôležité strely im nepadali. Slovenský celok dokazoval v prvom polčase, že plánuje proti Kataji zabojovať o premiérové víťazstvo tímu na medzinárodnej scéne. Po polčase však odchádzali spokojnejší hostia, ktorí viedli 41:38. Prestávka paradoxne uškodila Komárnu, opäť dovolilo odskočiť Kataji, hlavné slovo mal v týchto fázach najvyšší muž zápasu, 213 cm vysoký Desrosiers. Lodiari si nevedeli rady, nepomáhali ani hráčske zmeny a Fíni boli razom v 13-bodovom vedení. Prišiel však druhý comeback, zatlačenie na súpera prinieslo očakávaný výsledok, Komárno stiahlo do záverečnej 10-minútovky manko na rozdiel jedinej trojky. V poslednej štvrtine to bola už dramatická bitka, navrch mali domáci, ktorí sa dokonca v 3. minúte dostali do tesného vedenia, ale v správnom momente zabrali hráči Kataje, 14 bodov v rade definitívne zlomilo odpor súpera. Komárno už nemalo silu na tretí comeback, v závere im prestalo padať, vďaka čomu súper dokráčal k pohodlnému záveru. Kataja pokračuje v skupine bez prehry, nad Komárnom zvíťazila 85:72.

MBK Rieker Com-Therm Komárno - Kataja Basket (Fínsko) 72:85 (14:20, 21:20, 20:20, 14:24)

Komárno: Thompson a Umipig po 10, Alawoya 8, Vido 7, Halada 3 (Kratochvíl 11, Kozlík 10, Haviar 7, Bilič 6, Kurthy a Marchyn 0)

Kataja: Wilson 20, Desrosiers a Rannikko po 17, Scrubb 16, Simpson 12 (Niemi 2, Huolila 1, Andersen, Perttu, Van Andringa a Virtanen 0)

TH: 18/14 - 13/10, Trojky: 6 - 7, Fauly: 23 - 17, Rozhodovali: Bayot (BEL), Manos (GRE), Sundic (MNE)

Povedali po zápase:

Jozef Paulík (manažér Komárna): "Bohužiaľ nemáme skúsenosti na takejto medzinárodnej úrovni. Hrali tvrdý, nekompromisný basketbal a využili všetky šance k tomu, aby skórovali. My sme sa zase v závere zľakli, musíme mať väčšiu odvahu, musíme hrať oveľa tvrdší basketbal. Taká je situácia bohužiaľ."

Ondrej Haviar (hráč Komárna): "Dva zlé úseky rozhodli, v prvej štvrtine prvé štyri minúty a posledné štyri minúty. V ostatnom priebehu zápasu sme držali vyrovnanú partiu, viedli sme aj o nejaký ten bodík. Škoda toho. Keď chceme vyhrávať takéto ťažké zápasy v európskej súťaži, musíme udržať koncentráciu a nasadenie celých 40 minút. Potom môžeme byť úspešní. Ešte raz, škoda toho záveru, bol tam egál, my sme sa nedokázali presadiť v útoku, súper potrestal každú našu chybu, odskočil v závere na 10 bodov. Nemali sme čo stratiť, skúšali sme nejaké rýchle strely, nepadlo nám to tam. Veľká škoda.

Jan Kratochvíl (hráč Komárna): "Kataja bola o kúsok slabšia ako v minulom týždni Minsk. Z tohto dôvodu bola naša sebadôvera o kúsok vyššia. Verili sme, že dokážeme vyhrať, ale začali zápas 0:10 a v európskej súťaži je veľmi ťažké vyhrať po takom začiatku. Dokázali sme však vyrovnať skóre, avšak zlý začiatok v druhom polčase sa proste nemal stať. Nemôžeme sa pozerať päť minút, pretože v tom momente je zápas stratený. Prekvapili sme ich našou bojovnosťou a kvalitnou hrou v poslednej štvrtine, ale náš súper začal s tvrdšou obranou. My sme minuli niekoľko striel a v tej minúte sme prehrali zápas."

Roman Vido (hráč Komárna): "Prehrali sme o 13 bodov, výsledok vyzerá tak, že to bol pre Fínov jednoduchý zápas, ale držali sme sa s nimi 36 minút. Na konci nejaké tie hlúposti, možno neodpískané fauly v útoku, z ktorých sme dostali ľahké koše a súper sa dostal na 10 bodov, už to v podstate bolo minútu a pol do konca stratené."

FOTO: KAROL SCHOLTZ