Vytlačiť
Kategória: Extra

Najlepší slovenský basketbalista roka 2020 Vladimír Brodziansky má za sebou úspešný prestup v rámci španielskej najvyššej súťaže a status lídra na palubovke by rád o niekoľko dní potvrdil aj v reprezentačnom tíme, s ktorým bojuje o postup z predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023.

Dvadsaťšesťročný pivot obhájil prvenstvo v ankete Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA), čím len potvrdil status momentálne najznámejšieho slovenského basketbalistu. „Je to veľká pocta obhájiť prvé miesto a som za to veľmi vďačný. Je to skvelý pocit byť v spoločnosti takých hráčov, ako sú Anton Gavel, Richard Petruška, Martin Rančík. Viac-menej je to len motivácia do ďalšej práce. Rok 2020 bol určite iný, ako ostatné roky. Som však vďačný za to, že môžeme aj naďalej pokračovať,“ uviedol na úvod Brodziansky.

Najvýznamnejšou udalosťou predošlých mesiacov v jeho kariére bola jeho letná zmena dresu v rámci ACB ligy. S Obradoirom mal totiž ešte platný kontrakt, z ktorého sa ho rozhodla vykúpiť zvučnejšia Joventut Badalona. V kuloároch sa hovorilo o šesťcifernej sume v klauzule kontraktu 26-ročného Slováka. „Určite to bol veľmi dobrý krok prestúpiť do Badalony. Som zatiaľ spokojný, máme dobrý tím a chémiu v ňom, k tomu pridávame celkom dobré výsledky. Bola to zmena, noví spoluhráči a tréneri, treba si na to zvyknúť. Hráme dve súťaže, čiže dvakrát za týždeň zápas,“ povedal reprezentant Slovenska.

Absolvent americkej univerzity Texas Christian kedysi skúšal šťastie preniknúť do zámorskej NBA, nateraz to však zostalo len pri účinkovaní v tzv. Summer League v roku 2018. Svoje meno si buduje v najlepšej ligovej súťaži Európy, k tomu zbiera cenné skúsenosti v Európskom pohári (Eurocupe). „Gratulujem k výraznému úspechu v najlepšej európskej lige - španielskej ACB. Vďaka absolútnemu profesionalizmu sa Vladimír vypracoval na hráča najužšie rotácie Badalony. Je veľmi náročné presadiť sa v ACB lige a patriť medzi lídrov, preto si musíme takýto úspech vážiť. Pevne veríme, že Vladova kariéra bude naďalej pokračovať správnym smerom,“ uviedol jeho agent Phillip Parun zo spoločnosti PPGSport.

DSC 6031

Brodzianskemu zatiaľ účinkovanie v drese Badalony chutí. S tímom je v Eurocupe na prahu účasti vo štvrťfinále, čo je pri návrate do európskych súťaží už teraz považované za úspech. Joventut si nevedie zle ani v domácej súťaži, aktuálne umiestnenie by znamenalo účasť v play off. „Momentálne sme na siedmom mieste. Dúfam, že sa to podarí udržať až do konca sezóny. Myslím si, že dostať sa do play off by bolo super. Eurocup má svoju kvalitu, dáva mi veľa,“ vyjadril sa Brodziansky ku kvalitám oboch súťaží.

Odchovanec Prievidze by však rád pridal do zbierky aj nejaký úspech s reprezentáciou. Možnosť má už o niekoľko dní, kedy slovenský výber čaká v kosovskej Prištine vyvrcholenie predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023. Družstvo okolo trénera Žana Tabaka je momentálne na postupovej druhej priečke, ale pred ním sú náročné stretnutia s Islandom a domácim tímom. „Šance sú dobré, bude záležať od toho, aby sme splnili to, čo tréner od nás bude vyžadovať. Musíme hrať na 100 percent a dať do toho všetko. Potom máme celkom dobré šance ísť ďalej,“ prezradil na záver pivot Badalony.

Foto: Lukáš Droppan