Vytlačiť
Kategória: Extra

Bola to nefalšovaná radosť, ktorú si užil nečakane vysoký počet fanúšikov v legendárnej športovej hale SPU. Ihneď po suverénom triumfe na Final Four 1. ligy sa však pre BKM SPU Nitra začal boj s časom. Najbližšie týždne rozhodnú o tom, či uvidíme klub spod Zobora po 6 rokoch v Niké SBL.

Už v aprílovom rozhovore s trénerom Ľubomírom Urbanom všetko smerovalo najskôr k domácemu Final Four druhej najvyššej súťaže, ktoré sa podľa očakávania uskutočnilo v Nitre. Družstvo prešlo počas sezóny výraznou evolúciou, čo sa odzrkadlilo aj na ambíciách a neskôr aj na výsledkoch tímu. A ľudia si na Final Four našli cestu do haly, v hľadisku sa nachádzali bývalí hráči úspešnej nitrianskej éry, respektíve funkcionári. Finále bolo so všetkým, čo k nemu patrí, o skvelú atmosféru sa postaralo do 300 divákov.

„V Nitre na basketbal nezabudli. Hrala sa tu 15 rokov najvyššia súťaž, vyhrali sa dva majstrovské tituly, dvakrát sa získalo striebro a bronz, boli sme súčasťou Eurochallenge Cupu a zvíťazili sme na Slovenskom pohári. Nedá sa to zabudnúť. Teraz už len to, aby sa pomery nastavili tak, aby sme v tomto mohli pokračovať,“ vravel bezprostredne po triumfe na Final Four prezident klubu Jozef Mečiar. Divácka podpora, ktorá bola dokonca väčšia ako na prestížnom prípravnom zápase so Spišskými Rytiermi, potešila aj Milana Žiaka: „Ja som čakal, že to tu ožije. Nitra si to zaslúži, je to basketbalové mesto a má veľkú históriu. Teší ma to, aj na konci potlesk, bol to super pocit.“

DSC 8886

Ako sme naznačili v úvode, bezprostredne po úspešnej organizácii a obhajobe prvoligového titulu, začal pre Nitranov súboj s časom. Viac objasnil prezident klubu: „Do 30. júna máme možnosť prihlásiť sa, nájsť sponzorov. Máme oslovených mnoho ľudí, uvidíme ako sa veci pohnú. Spolu s trénerom Urbanom by sme chceli vyskladať mužstvo. Keby sa to nepodarilo a nebol by záujem v Nitre, tak by sme hrali 1. ligu ako doteraz. Do najvyššej súťaže chceme ísť len za podmienky, aby sme na to mali.“

K tomuto kroku smerovalo aj dianie v uplynulých týždňoch, keď sa za pochodu družstvo transformovalo na poloprofesionálny štatút. Okrem bývalých reprezentantov Slovenska, či dlhoročných ligových „matadorov“, ako Milan Žiak, Jozef Vojtek, či Ladislav Stojanov, mali výrazný podiel aj legionári, konkrétne trio Sean Sutherlin, Addison Park a Dean Popovič.

DSC 8894

„Ani som v podstate nevedel o tom, čo sa rieši so zahraničnými hráčmi. Počas jedného tréningu cez sezónu som prišiel na tréning a prekvapilo ma to, že tu bol Sean Sutherlin. Najskôr som sa ho pýtal, či prišiel študovať (smiech), na čo mi odpovedal, že ho kúpili. Bol som z toho prekvapený a potom to už išlo. Zobrali to vážne, som za to rád, pretože to pomohlo,“ prezradil Žiak.

U niektorých skúsenejších hráčov bude náročné skĺbiť pravidelný tréningový proces s nabitejším programom zápasov, ale minimálne v prípade Žiaka sú dvere na návrat do Niké SBL pootvorené: „Basketbal ma baví, stále hráme v lete 3x3 basketbal a za Nitru 1. ligu. Stále rozmýšľam nad tým, ako by sa dalo. Ak to príde, tak určite budem hľadať možnosti, ako si ešte zahrať.“

DSC 8924

Čisto z výsledkového pohľadu, to bola v podaní Nitranov dominancia na Final Four. V semifinále triumfovali nad Považskou Bystricou 102:66 a vo finále zdolali Žilinu ešte výraznejšie – 106:56. „Komunikujeme s agentmi, aby sme ich mali čo najviac. Komunikujeme aj so Slovákmi na súpiskách družstiev najvyššej súťaže, pretože hlavné je slovenské zázemie – 75 percent družstva by mali byť Slováci. Máme podmienky na to, aby sa mladý hráč mohol rozvíjať,“ vravel tréner Ľubomír Urban o vízii pri skladaní tímu.

Videoreportáž z finále Final Four 1. ligy:

Foto: Lukáš Droppan