• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Riaditeľ súťaže Peter Mičuda a redakcia oficiálneho ligového portálu – www.basketliga.sk sa rozhodla premiérovo vyhlásiť najlepších hráčov základnej časti Eurovia SBL za sezónu 2015/16. V historicky prvom ročníku sme vyhlásili štyri individuálne ocenenia a tri All-Stars tímy.

V druhom roku fungovania Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy sme pre Vás basketbalových fanúšikov pripravili a ešte pripravujeme viacero novátorských zmien. Po dlhšej úvahe sme sa rozhodli oceniť najlepších hráčov pôsobiacich hráčov v súťaži. Trofeje a ocenenia totiž patria neodmysliteľne ku každému športu, preto by sme radi touto cestou ocenili a zároveň motivovali tých najlepších, najtalentovanejších hráčov, ktorí sú súčasťou basketbalového kolotoča. Nárast záujmu vo všetkých smeroch nás motivuje k našej práci a jednou z ciest sú aj ocenenia tých najlepších hráčov po základnej časti. „Z pohľadu riaditeľa SBL som veľmi rád, že máme možnosť po ukončení základnej časti Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy udeliť ocenenia hráčom, ktorí nás svojimi výkonmi najviac zaujali,“ vyjadril sa k ankete riaditeľ súťaže Peter Mičuda. My len dodávame, že oceneným budú počas stretnutí play-off osobne odovzdané plakety.

 

Poďme si priblížiť jednotlivé kategórie:

  • MVP základnej časti Eurovia SBL – cena je určená pre hráča, ktorý patrí po osobnostnej a hráčskej stránke k lídrom nielen svojho tímu, ale aj celej súťaže
  • Najlepší zahraničný hráč základnej časti Eurovia SBL – ocenenie získa zahraničný hráč, ktorý vyniká vo viacerých ohľadov nad svojimi rivalmi
  • Najlepší mladý hráč základnej časti Eurovia SBL – cena je venovaná hráčovi do 22 rokov, ktorý je už v relatívne mladom basketbalovom veku pevnou súčasťou svojho tímu
  • Najlepší striedajúci hráč základnej časti Eurovia SBL – väčšinou naskakuje do stretnutí z lavičky, ale pre svoj tím je povestným x-faktorom, ktorý často rozhoduje o výsledku stretnutia
  • All-Stars tím – základná päťka zložená z najlepších hráčov súťaže, bez ohľadu na ich národnosť
  • Slovenský All-Stars tím – základná päťka zložená z najlepších slovenských hráčov
  • Zahraničný All-Stars tím – základná päťka zložená z najlepších legionárov

 

Víťazmi za základnú časť v sezóne 2015/16 sa stávajú....

MVP základnej časti Eurovia SBL – Radoslav Rančík (BK Inter Bratislava)

Názor riaditeľa SBL Petra Mičudu: Hráč Interu Bratislava a najlepší slovenský basketbalista posledných rokov dokazuje aj na slovenských palubovkách, že je výborným hráčom. Družstvo Interu potiahol k druhému miestu po základnej časti, stal sa tiež najlepším hráčom a strelcom tímu pri jeho účinkovaní v pohárovej Európe.

Náš názor: Asi ťažko možno oponovať v tejto voľbe, mladší z bratského dua Rančíkovcov sa vrátil na sklonku svojej basketbalovej kariéry na Slovensko a všetkým basketbalovým fanúšikom ukázal, že aj napriek 36 rokom nepatrí do starého železa. Najskôr sa pristavíme k účinkovaniu vo FIBA Europe Cupe, kde je Rado s priemerom 23.7 bodu na zápas do dnešného dňa najlepším strelcom celej súťaže. Aj v počte doskočených lôpt a ziskov patrí k širšej špičke. Na domácej scéne je jeho dominancia ešte oveľa výraznejšia, po základnej časti je jasným lídrom v priemernom počte bodov na zápas – 22.5. Prvá pozíciu mu patrí aj v počte doskokov, kde sa jeho zápasový priemer pohybuje na hodnote 8.8 lôpt. V ziskoch je na deviatom mieste, v asistenciách mu len tesne ušla top 10, s 38 bodmi drží strelecké maximum v aktuálnej sezóne a celkovo zaznamenal v sezóne až 14 „double-double“. Tento štatistický výpočet Radoslava Rančíka je jasnou vizitkou toho, že ocenenie putuje do správnych rúk.

Najlepší zahraničný hráč základnej časti Eurovia SBL – Svetozar Stamenkovič (BC Prievidza)

Názor riaditeľa SBL Petra Mičudu: Pivot BC Prievidza dokazoval počas celej základnej časti, že jeho angažovanie do družstva bolo dobrým krokom. Je všestranným hráčom, vie ohroziť kôš aj z väčších vzdialeností a patrí k výrazným osobnostiam celej súťaže.

Náš názor: Bývalý mládežnícky reprezentant Srbska pravdepodobne predčil očakávania vedenia prievidzského klubu, ale aj trénera Miljana Čuroviča. Dlhodobo stabilné výkony Stamenkoviča priniesli tímu z Hornej Nitry obhájenie prvého miesta po základnej časti, ale aj účinkovanie na Final Four historicky prvého ročníka Alpsko-jadranského pohára. Prievidza sa v tejto sezóne opiera hlavne o tímový basketbal, ale práve výkony 25-ročného pivota boli často neprehliadnuteľné. Stamenkovič si počas základnej časti zapísal na svoje konto 7 „double-double“, s priemerom 14.5 bodu je na piatom mieste medzi najlepším strelcami a v počte doskokov je dokonca o jedno miesto vyššie. Dôležitosť jeho výkonov vyjadruje aj fakt, že len dvakrát nebol súčasťou základnej zostavy baníkov.

 

Najlepší mladý hráč základnej časti Eurovia SBL – Dávid Abrhám (VŠEMvs Karlovka Bratislava)

Názor riaditeľa SBL Petra Mičudu: Hráč Karlovky patrí k oporám družstva. Od trénera Milana Černického dostáva už druhú sezónu možnosť porovnávať sa s kvalitnými domácimi a zahraničnými hráčmi, za čo sa odvďačuje kvalitnými výkonmi.

Náš názor: V tíme Karlovky patrí k najmladším hráčom, ale to mu nebránilo k tomu, aby si v tejto sezóne zapísal až 19 štartov v základnej zostave. Dávid Abrhám potvrdzuje, že je ďalším kvalitným produktom mládežníckej akadémie Karlovky. Mládežníckemu reprezentantovi Slovenska vzrástla v tejto sezóne minutáž, ale aj celková herná produkcia. V percentuálnej úspešnosti streľby za tri body je štvrtým najlepším strelcom celej súťaže. Čo sa týka štatistík, na jeden zápas v priemere dosahuje 9.6 bodu, 1.7 doskoku a 1.7 asistencie (oproti minulej sezóne – 6.1 bodu, 1.4 doskoku a 0.9 asistencie). Abrhám je tak na dobrej ceste stať sa v budúcnosti seniorským reprezentantom Slovenska.

 

Najlepší striedajúci hráč základnej časti Eurovia SBL – Nemanja Miljkovič (BK Levickí Patrioti)

Názor riaditeľa SBL Petra Mičudu: Univerzál Levických Patriotov podával v celom priebehu súťaže vyrovnané výkony. Aj keď naskakoval z pozície striedajúceho hráča, jeho zápasový priemer sa pohyboval na 20 minútach, počas ktorých dosahoval takmer 10 bodov na zápas, čo ho zaraďuje k ťahúňom družstva.

Náš názor: Veľmi nenápadný, ale o to viac dôležitý člen tímu Tea Hojča prispel k tomu, že Levice dlho bojoval o tretie miesto po základnej časti. Skúsený 25-ročný center nastúpil až v 20 prípadoch do stretnutia z lavičky, za čo sa však odvďačoval priemerom 9.7 bodu, 5.5 doskoku a  1.1 asistencie. Miljkovič je s priemerom 1.2 bloku najlepším blokárom celej ligy. Fanúšikov Levíc môže mrzieť zranenie na záver základnej časti, ktorého ho na istý čas odstavilo z hry. 

All-Stars tím základnej časti Eurovia SBL: Jaytornah Wisseh (BC Prievidza), Igor Marič (BC Prievidza), Bernard Thompson (MBK Rieker Com-Therm Komárno), Svetozar Stamenkovič (BC Prievidza), Radoslav Rančík (BK Inter Bratislava)

Slovenský All-Stars tím základnej časti Eurovia SBL: Milan Žiak (BK Levickí Patrioti), Nenad Miloševič (BK Inter Bratislava), Roman Vido (MBK Rieker Com-Therm Komárno), Michal Baťka (KB Košice), Radoslav Rančík (BK Inter Bratislava)

Zahraničný All-Stars tím základnej časti Eurovia SBL: Jaytornah Wisseh (BC Prievidza), Igor Marič (BC Prievidza), Bernard Thompson (MBK Rieker Com-Therm Komárno), Reginald Keely (KB Košice), Svetozar Stamenkovič (BC Prievidza)

FOTO: rôzne