• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po dlhšom hľadaní sa Patriotom podarilo zaplniť posledné miesto na ich súpiske. Do žlto-zelených farieb sa navlečie 20-ročný reprezentant Bulharska Cvetomir Černokojev.

Pre novú posilu Levíc to bude prvé pôsobenie mimo jeho rodnej krajiny a klubu. Celú svoju doterajšiu kariéru strávil v klube Academic Sofia, kde sa vypracoval na jedného z najperspektívnejších basketbalistov Bulharska. Svedčí o tom aj fakt, že pred rokom sa o jeho služby zaujímali španielske veľkokluby ako Valencia, Tenerife, Obradoiro, respektíve americké univerzity. Príležitosť v najvyššej súťaži dostal už vo veku 16 rokov, postupom času sa vypracoval na stabilného člena základnej zostavy. V roku 2018 získal s tímom trofej pre víťaza Balkánskej ligy, ocenenia zbieral aj v tamojšej A-divízii. Dva roky po sebe sa dostal do najlepšej päťky súťaže, v sezóne 2017/2018 sa stal najlepším pivotom a o rok neskôr dokonca najužitočnejším hráčom ligy.

Nemenej úspešný bol Černokojev aj na reprezentačnej scéne, veľkú pozornosť na seba strhol na B-divízii majstrovstiev Európy do 18 rokov pred dvoma rokmi, kde sa stal najlepším strelcom šampionátu (priemer 21 bodov na zápas) a druhý v doskokoch (11,4 doskoku). Dva roky dozadu zároveň dostal pozvánku aj do mužskej reprezentácie, prvé minúty zbieral v zápase s Francúzskom.

„Na ročné hosťovanie sa nám podarilo získať hráča, ktorý je v Bulharsku pasovaný za jeden z najväčších súčasných talentov a ak bude na sebe naďalej tvrdo pracovať, tak o pár rokov môže hrať v popredných európskych kluboch. Významnú rolu v jeho príchode zohrala naša účasť v Alpsko-jadranskom pohári, keďže hráč dostane medzinárodnú konfrontáciu a bude viac na očiach. Hoci má Černokojev stále len 20 rokov, nie je to žiadny neostrieľaný nováčik a na druhej strane, jeho potenciál na zlepšovanie sa, je stále veľký. Veríme, že to, čo sa o ňom hovorí a to, prečo bol vybratý medzi top talenty ročníka 2000 v Európe, bude počas celej sezóny potvrdzovať svojimi výkonmi na palubovke,“ uviedol generálny manažér Ladislav Garaj. Černokojev bude prvým hráčom v histórii klubu, ktorý si zahrá v zahraničí.

Predchádzajúci súťažný ročník bol pre bulharského podkošového hráča prelomový, všetko odštartovalo účinkovanie na B-kategórii majstrovstiev Európy do 20 rokov, kde sa prezentoval zápasovým priemerom 21,1 bodu, 11,7 doskoku (líder šampionátu v oboch kategóriách), 2,9 asistencie a 1,6 zisku. Formu si následne preniesol aj do svojho materského klubu, v drese Academicu odohral 20 stretnutí, priemerne v nich mal na svojom konte 14 bodov, 6,2 doskoku a 1,9 asistencie.

„Myslím si, že pre celú ligu je to zaujímavý krok. Prichádza totiž veľmi mladý legionár. Máme opäť na neho dobré referencie, preto ho berieme. Vekovo určite do tohto mladého družstva zapadne. Na to, aký je mladý, tak má dostatok skúseností aj z medzinárodných zápasov vo svojej vekovej kategórii, ale odohral vo svojej krajine aj viacero sezón medzi mužmi. Verím, že okrem rozvoja jeho schopností, príde aj kvalita, ktorá pomôže tímu v ťažkých zápasoch,“ vyjadril sa kouč Patriotov.

Trénerovi Michalovi Madzinovi a vedeniu klubu sa tak podarilo skompletizovať káder na začiatku prípravy na nový ročník. Z predchádzajúceho ročníka zostal sedmička hráčov - Patrik Adámik, Martin Bachan, Boris Bojanovský, Martin Danielič, Viktor Juríček, Šimon Krajčovič a Samuel Volárik. Okrem Černokojeva sú letnými posilami David Abrhám, Patrik Pažický a Henri Wade-Chatman. O jedno miesto na súpiske zabojuje trojica basketbalistov z ŠBK Junior - Daniel Chaban, Samuel Szabó a Dominik Špaňo.

 Highlighty novej posily Levíc:

Zdroj: patriotilevice.sk

Foto: Fiba.basketball