• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Finálová séria Niké SBL je ešte v plnom prúde, ale vedenie klubu už reálne pracuje na zložení tímu v nasledujúcom ročníku. Prvou lastovičkou sú v tomto smere príchody Alexa Krajčoviča a Samuela Solčánskeho medzi Patriotov.

„Jedným z cieľov nášho klubu je vychovať minimálne jedného až dvoch hráčov z každého ročníka, ktorí budú pokračovať v profesionálnej dráhe v najvyššej mužskej súťaži, primárne v našom partnerskom klube Patrioti Levice. Vieme, že najmä prechod hráčov z juniorského basketbalu do mužského je náročný, preto sme pred 3 rokmi vytvorili spoločný projekt tímu ŠBK Junior Patrioti Levice. Družstvo je zložené z hráčov juniorského tímu ŠBK Junior Levice a z hráčov Patrioti Levice do 23 rokov. Hneď v premiérovej sezóne sme obsadili 2. miesto a postúpili do baráže o postup do Niké SBL. Teší nás, že aj vďaka svojim výkonom v juniorskom tíme a v družstve 'U23' si pre sezónu 2022/2023 vybojovali miesto v družstve Patriotov dvaja hráči Alex Krajčovič a Samuel Solčánsky. Obaja budú ešte pôsobiť aj v družstve juniorov i v tíme do 23 rokov. Dôkazom toho, že sa nám naše ciele darí napĺňať, je skutočnosť, že v predošlom roku sa do kádra Patriotov prebojovali z ŠBK Junior Daniel Chaban, Dominik Špaňo a v sezóne 2018/2019 Samuel Volárik a Martin Danielič. Veríme, že aj tieto príklady sú motiváciou pre mladších hráčov, aby tvrdo a cieľavedome na sebe pracovali a aby raz mohli nasledovať príklad týchto odchovancov nášho klubu,“ vyjadril sa prezident ŠBK Junior Gabriel Sirotňák.

Obaja mladíci sú tak výsledkami úspešnej spolupráce medzi Patriotmi a ŠBK, ktorej rezultátom je napríklad vznik prvoligového tímu ŠBK Junior Patrioti Levice „U23“. Družstvo pod vedením trénera Richarda Kucsu si zahralo aj v baráži o Niké SBL, čiže nové posily Patriotov už majú za sebou prvé kontakty s mužským basketbalom.

17-ročný Solčánsky dostal počas uplynulého víkendu dokonca jedinečnú možnosť, „pričuchnúť“ si k atmosfére finále Niké SBL. Na takmer dve minúty bol pri triumfe Patriotov nad Lučencom. Reprezentant Slovenska do 18 rokov si zahral v uplynulom roku aj na FIBA European Challengeri v Leviciach a primárne je hráčom na podkošovú pozíciu.

Priezvisko Krajčovič medzi Patriotmi nie je potrebné nejako špeciálne predstavovať, Alex je mladším bratom kapitána Levíc Šimona. Aj jemu sa počas predchádzajúcich dní podarilo upútať pozornosť, v barážovom stretnutí s Nitrou efektným smečom zlomil obruč. Všestranný 18-ročný krídelník naberal okrem toho v tejto sezóne skúsenosti aj v Európskej mládežníckej basketbalovej lige (EYBL).

„V dlhodobej vízii klubu a taktiež v dekréte o spolupráci s mládežníckym klubom ŠBK Junior, máme dané, že cieľom A-tímu mužov je postupné zapracovávanie odchovancov, respektíve talentovaných hráčov ŠBK Junior do družstva Patriotov. Sme preto nesmierne radi, že sa nám podarilo dohodnúť sa na dlhodobých kontraktoch s dvojicou talentovaných hráčov, ktorí majú potenciál postupne sa začleniť do A-tímu mužov a stať sa jeho pevnou súčasťou. Obaja si tieto zmluvy vyslúžili svojou tvrdou prácou a nasadením počas posledného obdobia v družstve juniorov, taktiež v tíme do 23 rokov. Veríme, že toto bude motivácia aj pre ďalších mladých basketbalistov vo všetkých vekových kategóriách, aby na sebe na tréningoch dennodenne pracovali a aby sa aj z nich raz stali hráči A-tímu Patriotov. Alex Krajčovič urobil na sebe po ročnej pauze od basketbalu pre zranenia kolena, neuveriteľný kus práce, za čo treba pochváliť aj trénerov a taktiež kondičného trénera Juraja Abelovského, ktorý s ním pracoval. Vrátil sa silnejší, s väčším sebavedomím a oveľa viac využiteľnejší v zápasoch na viacerých pozíciách. Samuel Solčánsky je veľký pracant na ihrisku s dobrými vôľovými vlastnosťami, ktorý je ochotný na sebe pracovať, má túžbu zlepšovať sa a basketbalovo rásť. Pozitívom je, že obaja hráči môžu hrať ešte rok juniorskú ligu, pokračovať budú aj v projekte 'U23'. Do letnej prípravy ale už nastúpia s A-tímom a budú bojovať o svoje miesto v zostave Patriotov,“ povedal generálny manažér Ladislav Garaj.

Zdroj: patriotilevice.sk

Foto: Lukáš Droppan