• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po podpisoch nových kontraktov s dôverne známymi Patriotmi, prišiel čas aj na hľadanie posíl. A hneď úvodná je mimoriadne zaujímavá, Leviciam sa podarilo angažovať 22-ročného reprezentanta Luxemburska so slovenským pasom, Bena Kovaca.

Nová tvár medzi Patriotmi prichádza primárne na post „trojky“. Kovac je dlhoročným reprezentantom svojej krajiny, od mládežníckych kategórií až po mužov. S basketbalom začínal v rodnom Esche, kde strávil necelých päť sezón. Od roku 2020 hral za holandský Den Helder Suns, v uplynulom ročníku sa zúčastnil s tímom spoločnej holandsko-belgickej ligy. V 31 stretnutiach dosahoval priemerne 16,2 bodu, 4,3 doskoku, 2,1 asistencie a 1,6 zisku. „Pre Levice som sa rozhodol z dôvodu, že o mňa prejavili záujem od momentu, kedy som svojmu už bývalému klubu oznámil, že v ňom nebudem pokračovať. Levice sú klubom s bohatou históriou, počul som o ich skvelej podpore od fanúšikov. Z môjho pohľadu je to zaujímavé, že prídem do basketbalového mesta. V podstate idem domov, pretože moji rodičia pochádzajú zo Slovenska a ja som tiež Slovák. Každé leto som bol na Slovensku, je to teda ako keby návrat domov. Viem, že klub má veľké ambície a chce minimálne obhájiť titul. Je príjemné zistiť, že idete hrať o najvyššie priečky a ja k tomu chcem čo najvýraznejším spôsobom pomôcť, aby sme opäť získali čo najviac víťazstiev. Svoju rolu zohralo tiež to, že sa Levice predstavia v kvalifikácii Ligy majstrov, respektíve v európskych pohároch. Teším sa na fanúšikov, spoluhráčov a realizačný tím. Máme za sebou dobré rozhovory s koučom a generálnym manažérom, boli na mňa veľmi milí, čo je veľmi príjemné zistenie,“ prezradil Kovac cestu k podpisu kontraktu s Levicami.

Kovac mal možnosť konfrontovať sa už so slovenskou reprezentáciou, teraz si zahrá v Niké SBL. Dobrou správou pre Patriotov je, že nebude vnímaný ako legionár, ale ako domáci hráč. S Luxemburskom aktuálne bojoval v predkvalifikácii majstrovstiev Európy 2025, z B-skupiny sa im však postúpiť nepodarilo. V záverečnom zápase prvého kola sa proti Rumunsku (67:78) prezentoval 3 bodmi a 2 doskokmi. „Sme radi, že k nám prichádza ambiciózny mladý hráč, ktorý už okúsil aj medzinárodný level. Verím, že nám pomôže v našom tíme. Prichádza k nám ako Slovák, čo je tiež pozitívne a vítané,“ vyjadril sa k novej posile tréner Michal Madzin. 

Highlighty novej posily Patriotov:

Zdroj: patriotilevice.sk

Foto: fiba.basketball