• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Vedenie Levických Patriotov urobilo ďalší dôležitý krok v skladbe svojho tímu. Káder trénera Tea Hojča vystužil 30-ročný slovinský rozohrávač Boban Tomič.

O dirigenta komárňanskej hry mali Levičania záujem už dlhšiu dobu, no jeho príchod sa podarilo zrealizovať až po majstrovskej sezóne. Tomič prišiel na juh Slovenska v januári 2017, za necelé dva roky si však urobil v rámci Eurovia SBL výborné meno. S „obuvníkmi“ dokráčal v úvodnej sezóne k celkovému triumfu v Alpsko-jadranskom pohári, v lige sa radoval zo zisku striebra. V nedávnom skončenom ročníku opäť získal cenný kov, tentoraz bronzový. Nad sily Komárna bol v semifinále práve klub, do ktorého Tomič teraz prichádza.

Slovinec sa za tento čas stal právom jednou z najvýraznejších osobností ligy, o čom svedčí zaradenie do najlepšej päťky play off už v sezóne 2016/2017. Za vysokými očakávaniami nezaostal ani vo svojom druhom roku na slovenských palubovkách, zúčastnil sa All Stars zápasu a bol tiež súčasťou najlepšej päťky základnej časti Eurovia SBL. Vyjadrené číslami, nový rozohrávač Levíc mal v predchádzajúcom ročníku priemer 16,3 bodu, 3,1 doskoku, 5,5 asistencie a 1,5 zisku na zápas.

Teo Hojč, tréner Levíc: „Bobana som mal v tíme jednu sezónu v Slovinsku, poznám ho teda veľmi dobre a viem presne, akého hráča sme získali po basketbalovej aj ľudskej stránke. Pre skladanie nášho tímu je dôležité, že sme dokázali na kľúčovú pozíciu rozohrávača podpísať tak kvalitného hráča s líderskými schopnosťami. Ako tréner potrebujem mať v tíme rozohrávača, ktorému môžem veriť a ktorý dokáže urobiť všetkých hráčov okolo seba lepších. Som presvedčený, že Boban je tá správna voľba pre náš tím.“

Tomič má mimoriadne zaujímavý basketbalový životopis, vo svojej doterajšej kariére si zahral v Adriatickej lige, Európskom pohári FIBA a bol tiež súčasťou širšej slovinskej reprezentácie. Na klubovej scéne získal Slovinský pohár s Krkou Novo Mesto. Boban Tomič: „Veľkú zásluhu na mojom prestupe do Levíc má tréner Teo Hojč. Vzájomne sa poznáme, vieme čo môže jeden od druhého čakať. On mi dal veľa informácií o tom, ako to v klube funguje a čo ma v Leviciach čaká. S vedením sme sa potom dohodli dosť rýchlo.“

Káder Patriotov na novú sezónu naberá čoraz reálnejšie kontúry, dlhodobejšie kontrakty mala trojica Martin Bachan, Boris Bojanovský a Šimon Krajčovič. Udržať sa podarilo aj ďalšieho Slováka – Milana Žiaka. Okrem Tomiča je zatiaľ jedinou novou tvárou chorvátsky krídelník Luka Katura.

Zdroj: basketballevice.sk, Foto: Lukáš Droppan