• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalový klub MBK Rieker COM-Therm Komárno bude po 20 rokoch chýbať v najvyššej súťaži. Klub sa rozhodol neprihlásiť z dôvodu nenaplnenia rozpočtu a finančných problémov, „obuvníci“ však budú účinkovať v prvej lige, kde si chcú vybojovať návrat do SBL.

Zlé indície prichádzali z juhu Slovenska už niekoľko týždňov. Primárnym dôvodom k neúčasti boli pretrvávajúce finančné problémy, v kuloároch sa hovorí o šesťcifernej dlžobe. Nemenej dôležitým faktorom bolo, že vedenie nedokázalo adekvátne naplniť rozpočet tak, aby sa prihlásilo do ligy a bolo v nej plnohodnotným účastníkom. Hlavne predchádzajúci ročník bol pre Komárno zaťažkávajúcou skúškou, početné rošády prišli na všetkých úrovniach. Na lavičke sa vystriedali až traja tréneri, celkovo odišlo z rôznych dôvodov až desať hráčov a zmena nastala aj na poste športového manažéra. Fanúšikovia nemali veľa dôvodov na radosť, predčasné ukončenie ročníka tak prišlo všetkým vhod. "Moje pocity sú veľmi zmiešané. O niektorých veciach sa mi ani nechce hovoriť. Pravda je však taká, že niektorí ľudia ma sklamali. Istá skupina ľudí odišla, vytvorila nový právny subjekt. Nešli do toho s tým, že by hrali najvyššiu súťaž, chceli hrať prvú ligu. Nebudem to komentovať," vyjadril sa generálny manažér klubu Jozef Paulik. 

Slovenská basketbalová liga tak prichádza o jeden z najúspešnejších klubov poslednej dekády. Komárno sa dostalo do najvyššej súťaže v sezóne 1999/2000, no až v roku 2012 prišiel zásadný zlom. Skupina okolo generálneho manažéra Jozefa Paulika našla vtedy správny a dlhodobý recept na to, aby vyskladala úspešné družstvo. V najbližších šiestich rokoch získali „obuvníci“ celkovo 10 medailí. Medzi najvýraznejšie úspechy Komárna možno zaradiť triumf v Slovenskom pohári (2013), titul majstra Slovenska (2015) a víťazstvo v nadnárodnom Alpsko-jadranskom pohári (2017). Okrem toho získalo štyrikrát ligové striebro (2012, 2013, 2016, 2017), jeden bronz (2018) a dvakrát si zahralo vo finále Slovenského pohára (2012, 2015). Slovenský basketbal okrem toho reprezentovali aj v Európskom pohári FIBA (FIBA Europe Cup). „Robili sme basketbal pre ľudí. Tešilo ma, že ľudia sa tešili na každý zápas. Išlo mi o to, aby sa ľudia zabávali na basketbale. Aby videli dobrý, dramatický zápas. Nešlo ani tak o to, či Komárno vyhrá, ale najmä o basketbalové predstavenia. Atmosféra v Komárne bola roky vynikajúca. Pamätný bol titul, ale aj sedemzápasová finálová séria s Interom. V nej sme síce prehrali v rozhodujúcom siedmom zápase doma, ale mnohí hovorili, že to bolo najkvalitnejšie finále slovenskej histórie. To sú momenty, ktoré ma vedeli potešiť. Tituly sú samozrejme výborné, ale najväčšiu radosť som mal, keď mali ľudia z basketbalu radosť," vrátil sa skúsený funkcionárom k úspechom. 

Mestská športová hala nebude na juhu Slovenska však zívať prázdnotou, „obuvníci“ sa plánujú prihlásiť do prvej ligy a v čo najkratšom možnom čase sa vrátiť medzi elitu. To už však nebude pri kormidle skúsený funkcionár Jozef Paulik, ale Slovinec Boban Tomič. „Nepovažujem to za trpký záver mojej basketbalovej činnosti. Ja som už dlhší čas hovoril, že to chcem prenechať mladším. Predsa len, budem mať 80 rokov, myslím si, že človek v tomto veku už by nemal takéto veci robiť. Je to dosť namáhavá práca. Je to ale škoda, že Komárno po 20 rokoch v najvyššej súťaži skončilo," dodal Paulik. Práve bývalý reprezentačný rozohrávač sa v poslednej dobe angažuje v komárňanskom basketbale, aby udržal tradičný šport v meste. Či sa mu to podarí, to ukážu už najbližšie týždne a mesiace.

Prehľad najväčších úspechov Komárna:

kn koniec 1

Víťaz Slovenského pohára - 2012/2013

kn koniec 2

Víťaz Slovenskej basketbalovej ligy - 2014/2015

kn koniec 3

Víťaz Alpsko-jadranského pohára - 2016/2017

Foto: Lukáš Droppan, Peter Peniaško, TASR, Facebook