• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V kádri aktuálneho vicemajstra MBK Rieker Com-therm Komárno prišlo v posledných týždňoch k početným zmenám. Viac o nich prezradil v rozhovore manažér klubu Jozef Paulík.

Na juhu Slovenska sa klasicky bez veľkých vyhlásení pracovalo na zložení tímu pre novú sezónu. Najzásadnejšou zmenou prešiel trénerský post, kde Srba Dragana Ristanoviča strieda 34-ročný Slovák Richard Ďuriš. Aj napriek svojmu mladému veku má bývalý hráč bratislavského Interu bohaté skúsenosti na trénerskej scéne. Svoju kariéru začínal v Interi, s Karlovkou dokázal vyhrať prvoligový titul a vyskúšal si aj reprezentačný chlebíček, keď bol asistentom Milana Černického pri mužskej reprezentácii a ako hlavný tréner pôsobil u reprezentácie do 20, 18 a 16 rokov.  Do najvyššej súťaže sa vracia po šiestich rokoch, zároveň však aj naďalej bude pôsobiť v mládežníckom klube BSC Bratislava. „Chcel som ho už v minulom roku, ale mal v Bratislave nejaké povinnosti. Dohodli sme, že uvidíme na ďalšiu sezónu. Miesto sa uvoľnilo, preto sme ho automaticky oslovili. Je to mladý tréner, má ambície, hráčov a ligu pozná. Je vítané, že človek v jeho veku má skúsenosti aj s reprezentačným basketbalom. Ďalšia vec, ktorá rozhodla je, že chceme dať viacej šancu slovenským ako zahraničným hráčom,“ vyjadril sa k trénerskej zmene Jozef Paulik.

Zmenou neprešiel len trénerský post, ale aj hráčsky káder. Podľa Paulíkových informácií sa s určitosťou nepredstaví v komárňanskom drese T.J. Bannister, pokračovať by nemal ani jeden z najlepších hráčov minulej sezóny P.J. Alawoya. Do konkurenčného Interu si to namieril Marek Kozlík, nepočíta sa ani s Ondrejom Haviarom a u Jána Záhoru sa pokračovanie ešte zvažuje. Z minuloročného tímu sa Komárno dohodlo na opätovnej spolupráci so Sinišom Biličom, Matejom Marchynom, Filipom Haladom, Romanom Vidom a Michalom Maslíkom. S minuloročným kapitánom Janom Kratochvílom vedenie klubu rokuje o predĺžení spolupráce. Komárno zatiaľ oficiálne podpísalo tri nové tváre.

Na rozohrávačský post angažovalo Komárno 23-ročného Američana Zaya Jacksona, pre ktorého to bude premiéra v profesionálnom basketbale. Záverečné dva roky pôsobil Jackson na univerzite Southeastern Louisiana, kde sa dvakrát prepracoval do najlepšieho konferenčného tímu. „Potrebujeme takého stredného rozohrávača, ktorý dokáže loptu podržať, vie rozohrať a vie dávať koše. Uvidíme do akej miery nahradí Bannistera,“ povedal o novej rozohrávačskej posile komárňanský manažér. Americký rozohrávač zakončil pôsobenie v univerzitnom basketbale priemerom 12,4 bodu, 4,3 doskoku, 5,0 asistencie a 1,2 zisku pri vyše 35% úspešnosti trojkovej streľby na zápas.

Z Interu Bratislava získali reprezentačného pivota Andreja Kuffa, ktorý si tak premiérovo vyskúša pôsobenie v inom ako žlto-čiernom drese. „Rozhodujúce bolo to, že som chcel, aby sa aspoň na jednom poste striedali len Slováci. Potreboval som hráča, ktorý dokáže Vida na pozícii tri-štyri striedať a práve Kuffa je tým, ktorý by sa dal využiť aj na jednom aj na druhom poste. Dúfam, že nebudeme mať problémy s tým, že nejaký Slovák bude musieť byť na ihrisku,“ vyjadril sa o slovenskom reprezentantovi Paulik. „Kufič“  získal počas svojho deväťročného pôsobenia na Pasienkoch dvakrát majstrovský titul, jedno striebro, dva bronzy a dvakrát sa radoval aj zo zisku Slovenského pohára. V predošlej sezóne odohral 34 stretnutí s priemerom 6,5 bodu a 4,0 doskoku na zápas.

Treťou novou tvárou v drese vicemajstra je 22-ročný americký pivot Wayne Langston. „Je absolventom univerzity Murray State, čo je dobrá univerzita. Treba veriť, že to, čo od neho očakávame na pozícii podkošového hráča – dobrá obrana, doskok, riešenie situácií pod košom jeden na jeden, že to splní,“ komentoval tretiu posilu manažér Komárna. Langston v predchádzajúcej sezóne odohral 31 stretnutí s priemerom 13,5 bodu, 6,1 doskoku a 1,4 asistencie na zápas.

Highlighty Waynea Langstona:

Komárno má vyskladanú väčšinu tímu pre novú sezónu, vedenie klubu sa rozhoduje doplniť miesta na súpiske z trojice hráčov. „Určite necháme na poste cudzinca voľné miesto,“ dodal Paulik. Aj napriek viacerým zmenám v tíme zostáva komárňanský smer podľa manažéra rovnaký: „Hrať budú tí hráči, ktorí budú v najlepšej forme. Či to bude Slovák alebo zahraničný hráč, to závisí od danej situácie a trénera. Našou snahou je, aby sa hral dobrý basketbal a priťahoval divákov, aby sa tešili podobne ako doteraz. Cieľom je každopádne sa dostať do druhého kola play off, kde sa už potom uvidí.“

„Obuvníci“ prejavili aj záujem o opätovné účinkovanie v Európskom pohári FIBA, ale pod podmienkou konania zápasov v domovskom stánku Komárna. „Riešime to, aby sme dostali výnimku hrať v Komárne.  Pokiaľ nebudeme vedieť zabezpečiť podmienky vyžadované od FIBY, respektíve nedostaneme výnimku, tak hrať nebudeme,“ ozrejmil situáciu Paulik. Otvorená je však prípadná účasť v Alpsko-jadranskom pohári: „Ak by sa ten pohár hral, tak by sme skôr prikláňali k tomu, aby sme hrali túto súťaž. Tie podmienky sú pre nás oveľa ľahšie, ako v Európskom pohári FIBA.“

FOTO: rôzne