• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už po šiestich kolách nového ročníka Slovenskej basketbalovej ligy prišlo k prvej zmene na trénerskej stoličke, z lavičky MBK Rieker Com-Therm Komárno sa porúčal maďarský kouč András Vavra. Na jeho miesto prišiel dobré známy srbský odborník Miljan Čurovič, k „obuvníkom“ sa vracia po troch rokoch.

Basketbalisti Komárna mali za sebou v príprave dobré výsledky, ale do súťažných stretnutí ich už nepreniesli. Minuloročný semifinalista opäť pôsobil od prvého kola nevýrazným dojmom, čo sa odzrkadlilo aj na výsledkoch tímu. Hneď na úvod síce vyhrali u nováčika z Lučenca (71:59), ale potom prišla séria troch prehier – so Svitom (71:84), Levicami (83:95) a Interom (62:86). Čakanie na víťazstvo sa síce podarilo zastaviť v zápase s Prievidzou (86:76), na to však prišlo zakopnutie na Spiši (81:95 po predĺžení). To už vedeniu klubu došla trpezlivosť, keďže Komárno je z hľadiska percentuálnej úspešnosti na predposlednom mieste tabuľky. „Prišlo k tomu po vzájomnej dohode. Neboli sme spokojní s prejavom družstva, boli tam veľké výkyvy počas zápasov, respektíve štvrtín. Ani on sám nebol spokojný s tým, čo preukazoval. Je to ešte dosť neskúsený tréner, nevyšiel mu začiatok sezóny tak, ako sme si predstavovali,“ vyjadril sa k trénerskej zmene generálny manažér Komárna Jozef Paulik.

Na uvoľnenú stoličku po Vavrovi nastupuje najúspešnejší tréner SBL posledných rokov. „Našli sme trénera, ktorý pozná slovenskú ligu, komárňanský basketbal a má skúsenosti. Myslím si, že Čurovič, ktorý v podstate začal v Komárne trénovať, tak ju začal úspešne. Myslím si, že tá voľba je správna. Očakávame, že sa zlepší samotný prístup hráčov, hra, prejav družstva. To, čo zanechal v Komárne ako svoj rukopis, verím, že v tom bude pokračovať. Nejde až tak o výsledky, očakávame stále to isté – postup do prvého kola play off a potom sa uvidí. Hrať dobrý basketbal, to je hlavný cieľ,“ povedal Paulik k staronovej tvári na lavičke „obuvníkov“.

Práve v Komárne sa totiž odštartovala Čurovičova úspešná misia na Slovensku. Hneď prvá sezóna (2014/2015) priniesla zisk historicky prvého titulu pre Komárno a tiež finále Slovenského pohára. V ďalšom ročníku sa presunul ku konkurentovi z Prievidze, aj tam sa mu podarilo získať najcennejšiu trofej a zahrať si vo finále pohára. Druhá sezóna na hornej Nitre priniesla úspešné účinkovanie v Európskom pohári FIBA a ligový bronz. Predchádzajúci ročník strávil v ambicióznych Košiciach, kde tiež zbieral ďalšie úspechy vo svojej trénerskej kariére. S „býkmi“ sa mu v domácom prostredí podarilo získať chýbajúci Slovenský pohár, v lige z toho bolo striebro. Takéto resumé, spolu so znalosťou prostredia a súťaže by mali byť vítaným impulzom na juhu Slovenska.

Paulik zároveň uviedol, že hráčske rošády nie sú momentálne na programe dňa: „Zatiaľ určite nebudú hráčske zmeny. S týmto kádrom sme spokojní, títo hráči hrali v príprave a v súťažných zápasoch 20 – 30 minút dobre, potom prišlo k určitým veciam, ktoré sa neriešili tak, ako sa mali. Káder je schopný. Ide nám o to, aby bolo spokojné komárňanské publikum a videlo dobrý basketbal.“

Čuroviča čaká premiérový zápas na lavičke Komárna už v sobotu, v rámci siedmeho kola sa „obuvníci“ predstavia doma proti Žiline.

Foto: Lukáš Droppan