• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Členská schôdza účastníkov Slovenskej basketbalovej ligy podnikla prvé kroky smerom k sezóne 2020/2021. Nový ročník odštartuje už 26. septembra, prioritou vedenia ligy je udržať rovnaký počet klubov ako tomu bolo v jeho predchádzajúcom vydaní.

Najdôležitejšou správou je zachovanie značky SBL, na tomto bode sa jednohlasne zhodli všetci kluby, ktoré hrali túto súťaž v sezóne 2019/2020. Spoločne sa zároveň dohodli aj na začiatku nového ročníka, úvodné kolo sa uskutoční 26. septembra 2020 a hrať sa bude štvorkolovým systémom (2x doma a 2x vonku). Samozrejme, to všetko za predpokladu priaznivej situácie a možnosti hrania zápasov pred divákmi. Kľúčovou témou bolo aj zmapovanie situácie s počtom účastníkov do ďalšieho ročníka.

„Verím, že do novej sezóny pôjdeme s takým počtom účastníkov, s akým sme skončili, aj napriek tomu, že nastala taká situácia, akú teraz prežívame. Nie je jednoduchá pre kluby, ale ani pre vedenie ligy a basketbalovú asociáciu. Samozrejme, niektoré kluby naznačujú, že sú určité problémy, ale do 30. júna musia kluby vyrovnať svoje podlžnosti voči predchádzajúcej sezóne. Vzhľadom na to, že je určitý hlad po basketbale a rátame s tým, že bude deväť účastníkov, tak chceme ísť štvorkolovým systémom. V rámci základnej časti chceme do toho vložiť Slovenský pohár, All Star zápas a niektoré kluby prejavili záujem minimálne o účasť v Alpsko-jadranskom pohári, tak pri začiatku 26. septembra nebude potrebné naťahovať ročník,“ prezradil detaily zo schôdze riaditeľ SBL Peter Mičuda.

Zmenou by mali prejsť aj hráčske obmedzenia. Účastníci SBL sa zhodli na návrhu, že od nového ročníka by malo prestať platiť pravidlo o nevyhnutnosti slovenského hráča na palubovke počas celého priebehu zápasu. Zároveň by sa mal znížiť maximálny počet legionárov na súpiske zo 6 na 5. S touto dohodou pôjde vedenie ligy na rokovanie so Slovenskou basketbalovou asociáciou (SBA), ktorá vyhlasuje SBL.

IMG 2082

„Na zápasovej súpiske musí byť minimálne 7 slovenských hráčov, bez ďalších obmedzení. Tým, že sme znížili počet zahraničných hráčov, tak vytvárame priestor pre Slovákov. Budú sa doplňovať stavy, je to priestor pre mladých hráčov a celkovo pre ich väčší priestor. Verím, že sa toto pravidlo osvedčí,“ vyjadril sa Mičuda.

Termínovými zmenami by mali prejsť aj dve sprievodné podujatia patriace k SBL - Slovenský pohár a All Star zápas. O prvú trofej sezóny by sa malo bojovať v priebehu januára. Stretnutie najlepších hráčov ligy sa presunie z decembra na február, dejiskom tohto podujatia budú opäť Levice.

DSC 5974

Slovenský mužský basketbal predbežne nebude účinkovať v súťažiach pod hlavičkou Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA), zvýšený záujem by mal byť však o Alpsko-jadranský pohár, ktorý prechádza viacerými zmenami. „Spolu s českým Děčínom sme vyvinuli určitú iniciatívu, keďže v tejto súťaži vidíme veľký potenciál, aby rástla ďalej. Keďže veľa klubov nebude mať na to, aby hrali súťaže pod hlavičkou FIBA, tak je tam veľká šanca, aby sa z Alpsko-jadranského pohára stala silná stredoeurópska liga. Momentálne prebiehajú rokovania s rakúskou stranou, ktorá túto súťaž vymyslela a doteraz aj riadila, aby sa zložilo nové vedenie. Rokovania prebiehajú s klubmi z Poľska, Maďarska, ale aj s viacerými slovenskými a českými klubmi. Verím, že to úrovňou pôjde smerom nahor a vidím v tom veľkú perspektívu,“ uviedol generálny manažér Levíc Ladislav Garaj. Patrioti boli súčasťou tejto súťaže v každom doterajšom ročníku.

Letné reprezentačné akcie boli počas leta zrušené, SBA však chce v priebehu júla a augusta uskutočniť pre mužov v domácich podmienkach prípravný kemp s dĺžkou 10 - 14 dní. Viac svetla do tejto situácie priniesol manažér mužskej zložky SBA Michal Ondruš: „Napriek tomu, že všetky plány, zápasy a prípravy nám odpadli kvôli situáciu s koronavírusom, tak sa snažíme vymyslieť pravdepodobne v júli zraz. Cieľom je pomôcť reprezentantom, ktorí možno nemajú v kluboch dobré podmienky na tréning. Chceme im pomôcť reštartovať tréningový proces a nastaviť základy do novej sezóny. Vždy je dobré aj pomimo povinných reprezentačných cyklov sa stretnúť a potrénovať. V týchto dňoch sledujeme a monitorujeme situáciu na hraniciach. Riešime možnosti ako dostať na Slovensko trénera Žana Tabaka, jeho asistenta Alberta Blanca Vilu, ale aj Vladimíra Brodzianskeho, ktorý je do dnešného dňa v Španielsku. Zatiaľ však nepredpokladáme prípravné zápasy.“

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Králik