• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Zámer dotiahnuť k Patriotom perspektívneho Slováka sa podarilo vedeniu splniť, šancu získavať skúsenosti v Slovenskej basketbalovej lige dostane 18-ročný odchovanec Žiliny Patrik Pažický. Šancu zabojovať o miesto na súpiske dostanú aj traja hráči z juniorského tímu ŠBK Junior Levice.

Mládežnícky reprezentant Slovenska zastáva post rozohrávača, respektíve krídla a vo svojej kategórii patrí k najtalentovanejším mladíkom na našich palubovkách. Pažický prichádza do Levíc so zaujímavou vizitkou, vo Victorii Žilina bol v rámci kategórie kadeti členom All Star tímu na majstrovstvách Slovenska v sezóne 2018/2019. Rovnaký počin sa mu ušiel aj pred dvoma rokmi medzi staršími žiakmi. „Ako sme avizovali, cieľom klubu bolo získať počas leta do tímu jedného mladého, perspektívneho hráča na dlhšie obdobie, čo sa nám príchodom Patrika aj podarilo. Sledovali sme ho dlhší čas, vidíme v ňom potenciál na ďalší rast v kvalitných tréningových podmienkach, ktoré mu vieme v Leviciach poskytnúť. Veríme, že sa nám táto investícia do budúcnosti po čase vyplatí. Patrik dostal zmluvu na štyri roky s tým, že v prvom roku pomôže aj juniorskému tímu ŠBK Junior Levice a postupne sa bude oťukávať medzi mužmi,“ prezradil generálny manažér klubu Ladislav Garaj.

Predchádzajúci súťažný ročník bol Pažický súčasťou juniorského družstva Victorie, kde patril k lídrom celej súťaže, o čom svedčia aj jeho priemerné zápasové štatistiky – 20,6 bodu, 7,4 doskoku, 7,0 asistencie a 6,7 zisku. Okrem toho zbieral premiérovo skúsenosti aj v mužskom basketbale, konkrétne za prvoligovú Slávia Žilina „B“. Pažický odohral v tomto tíme 9 stretnutí, s priemerom 13,7 bodu, 2,9 doskoku, 3,4 asistencie a 3,7 zisku na duel.

Novej levickej akvizícii sa darilo aj na reprezentačnej scéne, na B-kategórii majstrovstiev Európy do 16 rokov v roku 2018 bol turnajovým lídrom v počte ziskov na zápas a bodovým lídrom v slovenskom výbere. “Rozhodol som sa pokračovať v kariére v Leviciach, pretože sa mi páči systematická práca klubu v tom, že preferujú slovenských hráčov pred legionármi. V tíme Patriotov je veľa slovenských reprezentantov, vedľa ktorých mám šancu napredovať, zbierať skúsenosti a posúvať sa dopredu. Počas týchto štyroch rokov chcem nabrať čo najviac skúseností, či už basketbalových, alebo životných a chcel by som sa stať plnohodnotným hráčom tímu Levíc,“ povedal Pažický k prestupu.

pazicky sr

Dvojročné zmluvy dostane aj trojica hráčov ŠBK Junior Levice – Daniel Chaban, Dominik Špaňo a Samuel Szabó. Všetci traja sa zapoja do letnej prípravy Patriotov a počas celej sezóny budú bojovať o jedno miesto na zápasovej súpiske účastníka SBL. „Cieľom je vytvoriť motivačné prostredie v juniorskom tíme a dať chalanom aj zodpovednosť za ich nielen basketbalový, ale aj mimo basketbalový život. Tým, že budú patriť do rodiny Patriotov, budú oveľa viac pod drobnohľadom klubu, ale aj verejnosti, ktorá ich začne vnímať. Je to zároveň motivácia pre ďalších hráčov ŠBK Junior Levice. Nikde nie je napísané, že niekto ďalší nemôže túto trojicu počas sezóny preskočiť alebo vymeniť,“ dodal Garaj.

Súpiska „žlto-zelených“ na nový ročník SBL na sezónu 2020/2021 sa postupne finalizuje. Pažický je treťou letnou posilou, okrem neho získali Levičania Davida Abrháma a Henri Wade-Chatmana. Dres Patriotov si aj naďalej bude obliekať Martin Bachan, Boris Bojanovský, Viktor Juríček, Šimon Krajčovič a Samuel Volárik.

Zdroj: patriotilevice.sk

Foto: Lukáš Droppan, Fiba.basketball