• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Fanúšikovia Patriotov a aj samotný tím prišiel o jednu z opôr družstva. Zápas s Prievidzou bol posledný pre Deshawna Freemana v žlto-zelenom drese.

Táto nečakaná správa prišla pred úvodným rozskokom predvianočného stretnutia, keď sa na obrazovke zobrazovali highlighty najväčších úspechov „Dee-ho“ s Levicami. Pôvodne prišiel 28-ročný Američan na krátkodobý kontrakt, napokon z toho bola sezóna a pol u „žlto-zelených“. Čo počas tohto obdobia Freeman stihol? Prvý majstrovský titul v profesionálnej kariére, triumf v Alpsko-jadranskom pohári, byť súčasťou All Star tímu play off Niké SBL a ocenenie pre hráča mesiaca. Okrem toho bol pri historickej účasti klubu v kvalifikácii Ligy majstrov a mal veľký podiel na postupe zo skupinovej fázy Európskeho pohára FIBA.

„Už pri podpise zmluvy s Deshawnom sme avizovali, že dohoda bola uzavretá do 17. decembra, obe strany boli vtedy k tomu naklonené, keďže Deshawn prichádzal ako šiesty cudzinec a my sme mali v pláne postupne zapracovať do zostavy Jakuba Merešša. Na druhej strane, on mal ambíciu posunúť sa v kariére ďalej a tak to bol v tom momente výhodný obchod pre obe strany. Samozrejme, vtedy sme ani netušili, že Merešš nebude schopný ešte na konci roka hrať a netušili sme, že postúpime medzi najlepších 16 tímov Európskeho pohára. Po triumfe nad Opavou sme s novým agentom Deshawna hľadali cestu na pokračovanie spolupráce, chvíľu to vyzeralo nádejne, potom sa však objavili na stole ponuky z európskych líg, ktorým sme nedokázali konkurovať. Ak do takej súťaže prestúpi, pre náš klub to bude ďalšia hviezdička v tejto vydarenej sezóne. Pred rokom a pol sme zobrali do tímu hráča, ktorý rok nikde nehral a mal kopec svojich problémov a dnes je z neho žiadaný artikel v Taliansku a ďalších krajinách. Prajeme mu všetko dobré a ďakujeme mu za prácu, ktorú tu odviedol. Aj vďaka nemu máme za sebou najúspešnejší rok v histórii klubu,“ objasnil situáciu ohľadne Freemana generálny manažér Ladislav Garaj.

DSC 5687

Deshawn ukázal svoju profesionalitu aj v poslednom vystúpení za Levice, proti Prievidzi zaznamenal 7 bodov, 8 doskokov, 2 asistencie, 2 zisky a 2 bloky. Celkovo hral v tomto ročníku životný basketbal, o to citeľnejšia strata to pre družstvo bude. „Úprimne, bolo to ťažké rozhodnutie. Vždy som sníval o tom, aby som bol tu, kde teraz som – postúpiť v Európskom pohári FIBA ďalej. Na konci dňa som sa rozhodol tak, čo je pre mňa a moju rodinu najlepšie. Verím, že to dopadne dobre. Čo sa týka videa a podpory od fanúšikov, takmer som sa rozplakal, nebudem klamať. Bolo to veľmi príjemné, ale na druhej strane, aj ma to bolelo. Leviciam budem navždy vďačný. Bola to jedna skvelá jazda, každý deň hrať s týmito hráčmi. Mám množstvo skvelých spomienok za ten rok a pol. Ďakujem všetkým fanúšikom Levíc za podporu,“ vysvetlil svoje rozhodnutie samotný hráč.

Klub sa pustil do hľadania náhrady, v krátkom čase tak musí riešiť ďalšie doplnenie kádra. „Samozrejme, my sme sa teraz dostali do veľmi ťažkej situácie, keďže informáciu, že 'Dee' u nás nezostane, sme sa dozvedeli len pred pár dňami a nebolo už možné do duelu proti Hapoel Haifa vyriešiť náhradu. Situácia na trhu s hráčmi s podobnými parametrami a hernými návykmi, je aktuálne veľmi zlá. Mnoho väčších a bohatších klubov hľadá to, čo my. Na stole ale máme niekoľko mien, z ktorých si musíme čo najskôr vybrať tú alternatívu, o ktorej si budeme myslieť, že je najlepšia pre náš tím,“ dodal na záver Garaj.

Zdroj: patriotilevice.sk

Foto: Lukáš Droppan