• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

BK Inter Bratislava sa v nadchádzajúcom ročníku nepredstaví v pohárovej Európe. Nezahrá si ani v predkole Ligy majstrov a ani vo FIBA Europe Cupe, s ktorým má skúsenosti z roku 2015. Napriek tomu, že klub z Pasienkov si chcel zmerať sily s medzinárodnou konkurenciou a vedenie podniklo konkrétne kroky, napokon bolo všetko márne. Neprekonateľnou prekážkou je, že Inter nedostal od FIBA Europe výnimku na používanie závesných košov.

Na tomto mieste treba oceniť ústretový prístup väčšiny slovenských klubov združených v Slovenskej basketbalovej lige. Tie sa nedávno uzniesli, že ak dvaja tuzemskí zástupcovia budú hrať v niektorom z európskych pohárov, alebo aspoň jeden bude hrať v európskom pohári a ďalšie dva v nadnárodnej súťaži (akou je napríklad Alpe Adria Cup), sú ochotné zmeniť súčasný štvorkolový hrací systém a upraviť ho na dvojkolový s následnou nadstavbou. To bola jedna z podmienok, aby si žlto-čierni podali prihlášku do niektorého z európskych pohárov. Hrať domácu súťaž štvorkolovo a popri tom ešte cestovať krížom-krážom po Európe, je totiž takmer samovražda. Inter s Komárnom sa o tom na vlastnej koži presvedčili počas sezóny 2015/16, Prievidza v tej uplynulej.

Keď teda podmienky na domácom fronte začali vyzerať priaznivo, Inter sa odhodlal znova reprezentovať slovenský klubový basketbal na medzinárodnom fóre. So súčasným kádrom a navyše s aureolou úradujúceho majstra to všetko dáva zmysel. Skúsenosti so zabezpečením zápasov i dôsledným plnením striktných podmienok pritom Interu nechýbajú. Klub však ani napriek diplomatickému úsiliu nezískal potrebnú výnimku. Generálny manažér osemnásobného šampióna Michal Ondruš tak môže nakoniec skonštatovať len: „Napriek tomu, že sa napokon v pohárovej Európe nepredstavíme, musím oceniť postoj našich partnerov v lige, ktorí sa pragmaticky postavili k účasti nielen Interu, ale hociktorého iného klubu, v európskych pohároch. Žiaľ, nakoniec to nevyšlo s ohľadom na možnosti, či skôr nemožnosti, súvisiace s logistikou košov predpísaných FIBA v našej hale. Museli sme preto upustiť od nášho zámeru štartovať v pohárovej Európe. V našom prípade nakoniec rozum zvíťazil nad srdcom.“

Momentálne nedisponujeme informáciou, že miesto Interu v európskych súťažiach organizovaných pod gesciou FIBA by plánoval obsadiť niektorý iný slovenský klub. Z toho de facto vyplýva, že SBL sa aj v ročníku 2017/18 bude hrať štvorkolovo. Zatiaľ však nie je jasné, s koľkými účastníkmi.

Autor: Adam Solga, zdroj: bkinter.sk

Foto: Vladimír Dorňák