• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Vedenie BK Levickí Patrioti udržalo aj na ďalšiu sezónu dôležitú časť z majstrovskej skladačky. Klub sa totiž dohodol na pokračovaní spolupráce s 37-ročným slovinským trénerom Teom Hojčom.

Misia rodáka z Ľubľany započala pred troma rokmi, kedy stál symbolicky pri reštarte basketbalu v Leviciach. So svojimi zverencami sa dvakrát dostal do play off Alpsko-jadranského pohára a tiež aj do štvrťfinále Eurovia SBL. „Zobral som si čas na premyslenie, aby som si prečistil hlavu po sezóne z dvoch dôvodov. Prvým bolo, že som mal nejaké ponuky, vrátane tej z Košíc. Druhým bolo to, že som bol sklamaný z toho, ako sa sezóna skončila. Cítil som však, že sa chcem vrátiť a bol som aj veľmi motivovaný. Nikdy som neskrýval fakt, že mám rád Levice ako mesto ľudí v ňom. Som šťastný, že som urobil správne rozhodnutie,“ povedal Hojč k pokračovaniu svojej misie v sezóne 2017/2018.

Tento krok v kariére sa napokon ukázal ako správny. S Patriotmi totiž dokráčal k historickej sezóne, ktorá bola bohatá na úspechy. Na úvod sa tímu podarilo po veľmi dlhej dobe prebojovať do semifinále Slovenského pohára, kde bol nad ich sily neskorší víťaz KB Košice. V Alpsko-jadranskom pohári siahali na celkový triumf, no vo finále prehrali na neutrálnej pôde so slovinským Zlatorogom Laško 79:89. Levice si však svoj najlepší moment nechali na play off Eurovia SBL. V ňom prehrali len dva zápasy a po víťazstve 4:1 na zápasy vo finálovej sérii s Košicami, si tak po siedmich rokoch opäť mohli užívať majstrovské oslavy. „Všetko to začalo v auguste, v prvý deň prípravy a potom to bolo o procese. Myslím si, že sme v play off vyzerali dobre, ale na vysokej úrovni sme hrali väčšinu základnej časti, preto sme skončili aj na druhom mieste. Za každým úspechom je veľa prípravy a tvrdej roboty. Fanúšikovia sú veľkou súčasťou nášho úspechu v Leviciach, veľmi nám pomohli. Nemali sme hviezdy v tíme, ale mali sme hráčov, ktorí boli pripravení hrať ako tím. Niekto múdrejší mi raz povedal – 'Talent vyhráva zápasy, ale tímová práca a inteligencia vyhráva tituly',“ vyjadril sa slovinský kormidelník k predchádzajúcej sezóne. 

Okrem zisku druhého titulu v histórii levického basketbalu, sa Hojč stal jedným z hlavných koučov All Star zápasu a za svoje výkony na lavičke získal ocenenie „Tréner roka“. „Musím byť na úvod úprimný, po sezóne som si nebol istý, aký bude môj ďalší krok v kariére. Cítil som sa fakt unavený, potreboval som istý čas na oddych, premyslenie vecí a tiež nájsť motiváciu do práce. Vedenie klubu mi prezentovalo však ciele a ukázali mi, že chcú aj naďalej pokračovať so mnou. Fanúšikovia ma tiež podporovali a pomáhali, preto bolo moje rozhodovanie ľahšie. Som motivovaný a pripravený do novej sezóny. Som rád, že zostávam v Leviciach. Klub je blízko k môjmu srdcu, strávil som tu tri roky. Podarilo sa nám vyhrať titul. Cítim, že teraz je to oveľa väčšia vec, ako vtedy bezprostredne po ňom. Pre klub ide o veľký úspech. Pred nami je prebudovanie tímu, preto som rád, že máme pod zmluvou slovenských hráčov. Dúfal som, že udržíme niektorých hráčov, ale majú lepšie ponuky zo silnejších líg, čo ma na jednej strane teší. Nie sme však teraz v pozícii, aby sme hovorili o tom, že len finále bude úspechom. Ciele zostávajú rovnaké – priniesť dobrých hráčov, hrať dobrý basketbal, tešiť fanúšikov a postúpiť do semifinále. Radi by sme predstavili v európskej súťaži, uvidíme, ako to dopadne,“ povedal Hojč bezprostredne po podpise nového kontraktu. 

Práve všetky vyššie vymenované faktory prispeli k tomu, aby sa vedenie klubu snažilo udržať jeho služby. „Predĺženie spolupráce s Teom Hojčom pre nás znamená, že cesta, ktorou sa klub vydal pred tromi rokmi, bude pokračovať aj ďalej. A to je skvelá správa nielen pre klub, ale hlavne pre fanúšikov Levických Patriotov. Teo Hojč si v Leviciach svojou prácou vybudoval rešpekt a uznanie. Je to maximalista, výborný tréner aj človek, preto sme radi, že sa nám ho podarilo udržať v Leviciach, hoci sa to možno ešte pred pár týždňami zdalo málo reálne,“ dodal generálny manažér klubu Ladislav Garaj.

Spolu s Hojčom by mal pokračovať aj kompletný realizačný tím, vrátane dvoch asistentov trénera – Ladislava Lutovského a Vladimíra Klára. Vedenie klubu už dávno dotiahlo pokračovanie spolupráce s Milanom Žiakom, dlhodobejšie kontrakty má slovenská trojica Martin Bachan, Boris Bojanovský a Šimon Krajčovič. 

Zdroj: basketballevice.sk

Foto: Lukáš Droppan