• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Vedeniu Levických Patriotov sa po náročnom hľadaní podarilo nájsť potrebnú posilu do priestoru pod košom. Žlto-zelený dres bude v novom ročníku obliekať 30-ročný srbský pivot Nikola Gačeša.

Nová tvár v levickom tíme má za sebou bohatú medzinárodnú kariéru, ktorá sa začala najskôr za oceánom. Štyri roky strávil na univerzite Florida International a jednu sezónu bol súčasťou univerzity Texas Christian. Prvé profesionálne kroky urobil v rakúskom Oberwarte Gunners, neskôr si vyskúšal pôsobenie v Slovinsku, Bosne a Hercegovine, Rumunsku, Francúzsku či exotickom Iráne. Predchádzajúci rok začínal v Gruzínsku, kde sa upísal tamojšiemu majstrovi Dinamo Tbilisi. Gaćeša hral s tímom v Lige majstrov a tiež v Európskom pohári FIBA. V druhej menovanej súťaži mal priemer 11,8 bodu, 6,0 doskoku a 1,0 asistencie na zápas. S klubom sa mu podarilo získať Gruzínsky superpohár.

V marci zamieril do Bosny a Hercegoviny, na kontrakte sa dohodol s KK Kakanj. V jedenástich zápasoch mal srbský basketbalista priemerne 16,6 bodu, 5,1 doskoku a 1,6 doskoku. Na konci sezóny prišla ešte lákavá ponuka v podobe účinkovania v španielskej najvyššej súťaži za klub Betis Energia Plus Sevilla. Gačeša mal dopomôcť tímu k záchrane medzi elitou, tento cieľ sa však nepodarilo naplniť.

Svojimi fyzickými parametrami (206 cm a 104 kg) by mal spĺňať funkciu tradičnej „päťky“ v levickom tíme, dokáže však alternovať aj na pozícii štyri. Medzi jeho silné stránky patrí doskakovanie a tiež samotná práca pod košom, bonusom je dobrá streľba zo stredných aj dlhších vzdialeností. Bohatými skúsenosťami by sa mal zaradiť medzi kľúčové osobnosti v tíme trénera Tea Hojča. K tímu sa hráč pripojí v piatok, v sobotu by sa mal teda objaviť na palubovke v prípravnom zápase proti českým Svitavám, ktorý začína v športovej hale už o 15.00 hodine.

Teo Hojč, tréner Levíc: „Hľadali sme hráča na pozíciu 5/4, ktorý by nám priniesol do tímu dve podstatné veci. Prvou je skúsenosť pod kôš, pretože naša trojica vysokých hráčov, ktorých máme v tíme má v priemere 23 rokov a druhou trochu viac svalov, keďže doteraz by si nás pod košom asi nikto nepomýlil s „vyhadzovačmi na diskotéke“. Nikola určite prinesie tieto veci do tímu. Je to všestranne využiteľný hráč s dostatočným množstvom skúseností, ktoré získal v ťažkých medzinárodných zápasoch.

Nikola Gačeša: „Pre každého hráča je potešením hrať v tíme majstra a byť súčasťou takéhoto klubu. To ma napadlo ako prvé, keď som dostal ponuku z Levíc. Hovoril som s trénerom Teom Hojčom a Bobanom Tomičom, s ktorým som hral v jednom tíme v minulosti. Povedali mi, ako je klub organizovaný a akú má silnú základňu fanúšikov. Pozrel som si zopár videí z minulej sezóny a zaujala ma plná hala a elektrizujúca atmosféra v nej. Som súťaživý typ a vždy si užívam hrať v takom prostredí. Tréner mi predostrel jeho víziu okolo tímu a po rozhovoroch s rodinou a manželkou som sa rozhodol prijať ponuku klubu.“

Highlighty novej posily Levíc:

Zdroj: basketballevice.sk, Foto: Fiba.basketball