• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Atmosféra v útrobách handlovskej športovej haly je v týchto dňoch napätá a momentálna situácia volá po zmene.

Po dvanástich kolách súťaže figuruje handlovský "Baník" na neuspokojivej siedmej priečke tabuľky. Na svojom konte má iba tri víťazstvá a osem prehier.

"Neustále premýšľam, kde robíme chybu, keďže sa už niekoľko kôl opakuje scenár ako zo zlého sna. Úvody zápasov mávame slušné a dodržiavame v nich všetko, na čom sa v šatni dohodneme. Po polčasovej prestávke sa z nás ale stáva diametrálne odlišný tím a koncentráciu strieda produkovanie školáckych chýb, nezodpovednosť a ľahostajnosť. Viem, že je potrebné veci riešiť," zhodnotil situáciu so smutným výrazom v tvári handlovský kormidelník Peter Torda.

Vo viacerých prípadoch sa zverenci trénera Tordu pripravili o víťazstvo sami, keď nedokázali udržať pohodlné vedenie, či kontrovať tabuľkovo slabším celkom. Za zmienku stojí stretnutie prvého kola proti Patriotom z Levíc, v ktorom mali Handlovčania raketový nástup a v ktorom stratili osemnásťbodové vedenie. Levičanom napokon podľahli 72:77. Ďalším skratom bola potupná prehra v rámci druhého kola na bratislavských Pasienkoch s domácim Interom, odkiaľ sa vracali so 48-bodovou nakladačkou 50:98.

V treťom kole súťaže nasledoval zbabraný záver zápasu s Prievidzou, v ktorej "baníci" podľahli doma 77:82. V ôsmom kole sa "Tordovci" postarali o najväčšie prekvapenie sezóny, keď nezvládli povinnú domácu jazdu proti Lučencu a prehrou 74:84 mu darovali premiérový a doposiaľ jediný triumf v doterajšom priebehu súťaže. V deviatom kole chceli toto zaváhanie napraviť pod košmi komárňanských "obuvníkov", kde sa im síce podarilo priviesť zápas do predĺženia, no v ňom opäť ťahali za kratší koniec a Riekeru podľahli 83:88.

Posledné fiasko "zeleno-čierni" zaznamenali v dvanástom kole, na palubovke svojho regionálneho suseda z Prievidze, s ktorým dokázali držať krok len do polčasovej prestávky. V odvetnom, 123-ťom hornonitrianskom derby podľahli domácemu celku nedôstojne 68:97.

Najsmutnejším konštatovaním zostáva fakt, že namiesto toho, aby sa "baníci" chytili aspoň na súperoch z druhej polovice tabuľky, chytajú sa naopak tieto celky na Handlovú.

Z úcty a zodpovednosti, ktorú vedenie klubu pociťuje k svojim fanúšikom, prišiel čas túto nelichotivú situáciu riešiť. Prvým radikálnym krokom bolo ukončenie kontraktu s dvojicou Montell Goodwin a Will Darley.

"S ich vystúpeniami sme nespokojní už dlhšiu dobu, no stále sme verili, že sa ich výkony zlepšia. Tie ale naberali od zápasu k zápasu klesajúcu tendenciu a to nás prinútilo pristúpiť k takémuto kroku," vysvetlil športový riaditeľ MBK Ivan Kartáč.

"Hornonitranom" od úvodu sezóny chýba líder tímu, ktorý by tvoril hru, ako aj pripravoval pozície podkošovým hráčom. Na súpiske "baníkov" nie je hráč, ktorý by zobral zodpovednosť na seba v momentoch, kedy sa láme chlieb, či strhol svojich spoluhráčov k lepším výkonom. Európske súťaže sú v plnom prúde a len veľmi ťažko sa hľadá borec podobného typu. Veď ktorý hráč vyššie spomínaných kvalít, je v súčasnotsti bez angažmá?

"V tomto období je to naozaj o náhode a šťastnej ruke. Navyše, hľadať kvalitu v medziach našich finančných mantinelov nie je jednoduché. Zostáva nám len dúfať, že sa na nás konečne usmeje šťastie a z reálnych možností, vyberieme to čo potrebujeme," skonštatoval Kartáč.

Na Handlovčanov čaká kvarteto zápasov na palubovkách súperov. V nastávajúcu stredu cestujú na Spiš, v sobotu sa predstavia pod Dubňom proti dobre rozbehnutej Žiline, v rámci pätnásteho kola odohrajú duel pod Tatrami s domácim Svitom a napokon vycestujú na odvetu k nováčikovi z Lučenca.

Už teraz je ale isté, že proti Spišiakom sa Handlovčania postavia bez dvojice Goodwin a Darley, no zatiaľ aj bez novej posily. Manažment handlovského "Baníka" robí všetko pre to, aby sa post rozohrávačskej jednotky obsadil v čo najkratšom čase. Zostáva iba dúfať, že v sobotu sa pod Dubňom v drese Handlovej nová posila už predstaví.

Zdroj: mbkhandlova.eu, Foto: Lukáš Droppan